Hem » Vin Skola » Så går en mat- och vinprovning till

Så går en mat- och vinprovning till

Det bästa sättet är att börja med de lättare vinerna först. Har man blandat rött och vitt tar man då det vita först och provar sig igenom dem från de torraste till det sötaste innan man börjar med de lättare rödvinerna. Smaken är förstås det viktigaste men en vinprovning går ut på att använda fler sinnen än så. Därför tittar man ofta på färgen och doften. Färgen noterar man genom att titta på vinet med en vit bakgrund. För att kunna dofta ordentligt virvlar man glaset så att fler doftaromer frisläpps. När man sedan är framme vid smaken tar man en klunk och noterar:

  • Grundsmaker (syra, sötma, beska)
  • Konsistens (lätt/fyllig)
  • Aromer (frukt, bär, ekfat)

När man sedan kommer till maten kan man följa ett liknande mönster. Doften är en stor del av matupplevelsen, och därför börjar man med att komma fram till vilka dofter man känner. När man smakar på maten känner man av, precis som med vin, vilka grundsmaker respektive sekundära smaker som är närvarande. Man noterar även hur konsistensen och eftersmaken känns.

När du sedan ska kombinera mat och vin gäller det att tänka till lite för att få ut det mesta möjliga av båda delarna. Ta en tugga av bra proportioner, det vill säga en tugga som får med lite av varje smak. När du sedan svalt tuggan tar du en klunk vin och noterar hur alla smakerna fungerar tillsammans. Smaken av både mat och vin förändras oundvikligen när de kombineras, och detta kan vara både positivt och negativt. Fundera över om någon av de smakerna du noterat tidigare kom fram mer eller istället försvann när du kombinerade maten och drycken. Även konsistensen kan kännas helt annorlunda och smakerna kan antingen ha kommit i obalans eller i perfekt harmoni.

Prova vin hemma – Se introduktionsfilm

Frågor och svar:

Vilket är det bästa sättet att börja en vinprovning?

Det bästa sättet är att börja med de lättare vinerna först. Har man blandat rött och vitt tar man då det vita först och provar sig igenom dem från de torraste till det sötaste innan man börjar med de lättare rödvinerna.

Vilka sinnen använder man under en vinprovning?

Förutom smaken tittar man även på färgen och doften.

Hur noterar man färgen på vinet under en vinprovning?

Färgen noterar man genom att titta på vinet med en vit bakgrund.

Vad är viktigt att tänka på när man kombinerar mat och vin?

Det är viktigt att tänka på proportionerna och att ta en tugga som får med lite av varje smak. Man bör även notera hur smakerna fungerar tillsammans och om de kompletterar varandra eller inte.

Vilka faktorer noterar man när man smakar på mat under en matoch vinprovning?

Man noterar grundsmaker, sekundära smaker, konsistens och eftersmak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Fruitière Vinicole d’ Arbois
Fruitière Vinicole d’ Arbois
Pris:201 :-
Artikel nr:267701
Smak fruktig, kardemumma, smör, gula plommon, gula äpplen, nyanserad, fatkaraktär, nötter, torkade örter
Arom fatkaraktär, gula äpplen, kardemumma, nötter, nyanserad, smör, gula plommon, torkade örter, fruktig
Färg gul
Mat som passar
fågel
fisk
fläsk
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2019Alkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.