Hem » Vin Skola » Lär dig vilket vinglas till vilket vin

Lär dig vilket vinglas till vilket vin

26_itemthemeimage_4045-jpg

Vinglasets form och storlek har stor betydelse

En sak som många vindrickare, och för den delen de folk som serverar vin som bartenders, inte förstår är att när det gäller att välja vinglas kan storleken och formen på glaset ha en direkt inverkan på smaken av vinet. I vissa fall har den plats där du köper vin, som en bar eller restaurang, en specifik stil av vinglas som de använder. Många har det för att uppnå ett visst helhetsintryck, trots att stilen på vinglaset de väljer kanske inte lämpar sig för varje vin de serverar. Vi har tidigare svarat på frågan om rätt vinglas verkligen är viktigt i vår artikel här,  nu tar skriver vi lite mer om ämnet och tipsar om hur du väjer vinglas.

I allmänhet är ett vinglas av hög kvalitet gjort av tunt glas eller kristall, snarare än alltför tjockt. Det bör kona till en fin kant upptill än som så många billiga vinglas med tjock kant. Även om detta kan göra dem mer hållbara, gör de absolut ingenting för att göra din vindrickande upplevelse trevligare.

Du kommer att finna att majoriteten av vinglas avsedda att användas för både röda och vita viner, brukar tillverkas med stora skålar som ger dig gott om utrymme att snurra vinet i, med smala toppar, avsedda att samla in dofter av vinet du testar. Med tanke på detta dock, finner du sannolikt att alltför många restauranger och barer använder en specifik stil för sina kunder. Även om denna typ av vinglas kan fungera relativt väl i en sådan miljö, är de knappast perfekt för dig att använda hemma och kan faktiskt visa sig vara ganska nedslående.

Grunderna i att välja vinglas

När man tittar på olika typer av vinglas, kommer du märka en sak; alla har lång stjälk. Det finns flera teorier om varför det är så, allt från att tillhandahålla en plats att hålla i vinglaset utan att lämna några fingeravtryck på skålen och för att hålla fingrarna och handen borta från skålen så att de inte påverkar temperaturen på vinet. Båda dessa är rimliga antaganden, fingeravtryck på ditt vinglas kan göra det svårt att se vinet i glaset och ingen vill dricka varmt vin. Vi hjälper dig att hitta rätt vinglas här! 

Materialet kan också spela en stor roll i ditt val av vinglas. Den bästa kvalitén är oftast gjord av blykristall. Även om det kan vara lätt att tro att detta görs i rent estetiskt syfte, eftersom de tenderar att vara ganska vackra, finns det mer i denna typ av glas. Blykristallglas har nämligen en betydligt högre ljusbrytning än standardglas, vilket har en dramatisk effekt på ljuset som passerar genom det.

Om du skulle använda ett mikroskop för att jämföra blykristallglas och standardglas, skulle du finna att blykristallen har en grövre yta. Detta fungerar till fördel för den sanna vinkännaren, eftersom det hjälper vinet att andas och släppa lös sin arom mer effektivt när det snurras i vinglaset. Vinglas gjorda på blykristallglas tenderar också att vara tyngre vilket gör dem roligare att använda.

Grunder i vinglasform

Det finns inga vetenskapliga studier om huruvida en viss vinglasform har mer effekt på smaken av varje typ av vin eller inte. När du köper vin, bör du överväga att ledande vinexperter tror formen på vinglaset du serverar det i, definitivt har en effekt på både doft och smak. De menar att formen av det individuella vinglaset kan hjälpa till att koncentrera de olika aspekterna av vinet så som doft och smak.

Experter basera denna teori på begreppet att formen på varje enskilt vinglas är utformat för att styra vinet till den högra delen av munnen eller tungan, för att få ut det mesta av varje sort. Även om detta är vetenskapligt bevisat sig vara en myt, fortsätter många experter fortfarande att insistera på att ha en specifik typ av vinglas för varje vin de planerar att dricka.

Vinglas för rödvin

När du köper vin, behöver du fundera på om du har rätt vinglas att dricka det från. Om du föredrar röda viner, bör du leta efter ett vinglas med en lite bredare skål och rundare i formen. Denna större skål är avsedd att påskynda oxidationsprocessen, vilket i sin tur bidrar till att utveckla arom och smak. Av dessa finns två huvudsakliga stilar av röda vinglas.

Burgundy Vinglas: Detta vinglas har en relativt bred skål, perfekt för att bygga upp den känsliga arom hos subtila viner som Pinot Noire. Den är formad för att hjälpa till att rikta flödet av vinet mot spetsen på din tunga.

Bordeaux Vinglas: Med en något mindre skål, har Bordeaux skapats specifikt för att användas för fylliga viner så som Cabernet Sauvignon och Syrah. Formen är avsedd att styra flödet av vin mot baksidan av din mun.

Vinglas för vitvin

Om du har en förkärlek för att köpa vin på nätet och föredrar vita viner, kommer du behöva en annan typ av vinglas. Här kommer du finna att det finns ett extra antal olika typer och stilar av vinglas att välja mellan. Från långa smala champagneflöjter till stora breda vinglas som de som används för röda viner, har valet av vinglas mycket att göra med den smak av vin du köper.

Till exempel, om du köper ett Chardonnay som åldrats i ek, bör du välja ett vinglas med stor skål då oxidationen förbättrar smak och arom. När man dricker ett ljusare vin, ett med en mindre skål och mun, kommer oxidationen att sakta ner och hjälpa till att bevara de mer försiktiga smakerna.

De flesta vita vinglas tenderar att ha en mindre mun för att hjälpa till att bevara smaken av vinet, genom att reducera oxidationshastigheten. Ett vinglas som utformats för att användas för mousserande viner, som Asti Spumante eller Champagne, har en ännu mindre mun för att hålla kvar bubblandet i vinet under en längre tid.

Vinglas För Champagne

De flesta av oss kan lätt känna igen ett vinglas utformat för att användas till champagne, eftersom de tenderar att presentera en extra lång stjälk, toppad med ett långt, smalt glas. Hela tanken bakom denna design är att hålla karboxyleringsnivåerna i champagnen på optimal nivå så länge som möjligt. Estetik spelar stor roll i utformningen då den höga skålen låter drickaren titta på bubblorna som sakta klättra sin väg till toppen av glaset.

Skillnaden mellan kristall och vanligt glas

Kristall är glas som innehåller lite bly och ibland kan en del länder ha vissa regler kring hur många procent av bly som glaset får innehålla för att säljas i butik. Det kan alltså variera enormt från land till land, exempelvis 1% i USA och 30% i Europa. Det är en jätteskillnad. Numera kan även kristallglas göras av zink och magnesiumoxid som är mindre farligt och framförallt blyfritt.

Kristallglas mycket attraktiva och populära att dricka ur eftersom ett kristallglas gnistrar så vackert och därför bryter ljuset. Kristallglas kan också blåsas supertunna som glas, vilket också gör att de ser trevliga ut att duka med. ’Vanliga’ vinglas skiner inte på samma sätt, men de är billigare och förmodligen håller alla med om vi skriver att de också är mer hållbara.

Andra typer av vinglas

Medan dessa anses vara de tre viktigaste stilarna av vin glas, finns det andra som är mycket mer specifika, såsom sherry copita. Detta smala, koniska glas är perfekt för att förbättra de doftar av, inte bara sherry av god kvalitet, utan även portviner, likörer och många aperitifer. I Ticino, Schweiz använder lokalbefolkningen Boccalini, en mugg snarare än ett vinglas, de lokala Merlots och vinerna serveras i. Denna mugg rymmer cirka sju gram, vilket är långt mer än de flesta andra typer av vinglas.

I slutändan, om du köper vin i din lokala vinbutik eller om du föredrar att köpa vin på nätet, bör den typ av vinglas du väljer att dricka det från, vara ett rent personligt beslut. Tänk på att när experterna har sina egna tycken om vilka vinglas som kommer att öka smaker och aromer hos varje typ av vin, kan bara du och din smak avgöra om du ska investera i ett antal olika typer av glas.

Bildgalleri – Vinglas

Läs mer om hur du dukar med olika dryckesglas:

Frågor och svar om vinglas

Vad dricker man i remmare glas?

En remmare är en speciell form av vinglas med tyskt eller nederländskt ursprung som förknippas med rhenvin, vitt vin från området kring floden Rhen i Tyskland. Remmare används idag främst för vitvin.

Är det viktigt med vinglas storlek?

Det finns många olika former av vinglas. Små vinglas, smala vinglas, vinglas med bred skål, listan är lång. De olika utformningarna hjälper vinerna att få ut sin maxmala kapacitet av aromer och smaker. Till exempel ett smalt och långt vinglas för mousserade viner hjälper kolsyran att stanna kvar en längre tid i glaset, medans ett rödvin behöver serveras i en bredare skål för att ge vinet möjlighet att andas.

Går det lika bra att dricka vin i billiga vinglas?

När du väljer vinglas behöver du inte nödvändigtvis välja dyra vinglas eller vinglas kristall. Är du inte en stor vindrickare eller har en smalare budget behöver du inte heller lägga ut så mycket pengar på ditt köp. I slutändan är det ett personligt beslut, både vad du föredrar att dricka ur och vilken summa du är intresserad av att lägga på dina glas.

Hur väljer man rätt rödvinsglas?

Att hitta rätt vinglas rödvin handlar mycket om personlig smak, men det som kan vara bra att tänka på är att välja en större kupa på glaset. En stor kupa är gjord för att påskynda oxidationsprocessen, vilket hjälper rödvinet att utveckla arom och smak.

Varför är vitvinsglas mindre än rödvinsglas?

Vinglas vitt vin har en mindre kupa än ett rödvinsglas. Detta är för att hjälpa vita viner hålla sig kalla vid servering men även för att hjälpa till att bevara smaken av vinet, genom att reducera oxidationshastigheten.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.