Lär dig vilket vinglas till vilket vin

Vinglasets form och storlek har stor betydelse

En sak som många vindrickare, och för den delen de folk som serverar vin som bartenders, inte förstår är att när det gäller att välja vinglas kan storleken och formen på glaset ha en direkt inverkan på smaken av vinet. I vissa fall har den plats där du köper vin, som en bar eller restaurang, en specifik stil av vinglas som de använder. Många har det för att uppnå ett visst helhetsintryck, trots att stilen på vinglaset de väljer kanske inte lämpar sig för varje vin de serverar. Vi har tidigare svarat på frågan om rätt vinglas verkligen är viktigt i vår artikel här,  nu tar skriver vi lite mer om ämnet och tipsar om hur du väjer vinglas.

I allmänhet är ett vinglas av hög kvalitet gjort av tunt glas eller kristall, snarare än alltför tjockt. Det bör kona till en fin kant upptill än som så många billiga vinglas med tjock kant. Även om detta kan göra dem mer hållbara, gör de absolut ingenting för att göra din vindrickande upplevelse trevligare.

Du kommer att finna att majoriteten av vinglas avsedda att användas för både röda och vita viner, brukar tillverkas med stora skålar som ger dig gott om utrymme att snurra vinet i, med smala toppar, avsedda att samla in dofter av vinet du testar. Med tanke på detta dock, finner du sannolikt att alltför många restauranger och barer använder en specifik stil för sina kunder. Även om denna typ av vinglas kan fungera relativt väl i en sådan miljö, är de knappast perfekt för dig att använda hemma och kan faktiskt visa sig vara ganska nedslående.

Grunderna i att välja vinglas

När man tittar på olika typer av vinglas, kommer du märka en sak; alla har lång stjälk. Det finns flera teorier om varför det är så, allt från att tillhandahålla en plats att hålla i vinglaset utan att lämna några fingeravtryck på skålen och för att hålla fingrarna och handen borta från skålen så att de inte påverkar temperaturen på vinet. Båda dessa är rimliga antaganden, fingeravtryck på ditt vinglas kan göra det svårt att se vinet i glaset och ingen vill dricka varmt vin. Vi hjälper dig att hitta rätt vinglas här! 

Materialet kan också spela en stor roll i ditt val av vinglas. Den bästa kvalitén är oftast gjord av blykristall. Även om det kan vara lätt att tro att detta görs i rent estetiskt syfte, eftersom de tenderar att vara ganska vackra, finns det mer i denna typ av glas. Blykristallglas har nämligen en betydligt högre ljusbrytning än standardglas, vilket har en dramatisk effekt på ljuset som passerar genom det.

Om du skulle använda ett mikroskop för att jämföra blykristallglas och standardglas, skulle du finna att blykristallen har en grövre yta. Detta fungerar till fördel för den sanna vinkännaren, eftersom det hjälper vinet att andas och släppa lös sin arom mer effektivt när det snurras i vinglaset. Vinglas gjorda på blykristallglas tenderar också att vara tyngre vilket gör dem roligare att använda.

Grunder i vinglasform

Det finns inga vetenskapliga studier om huruvida en viss vinglasform har mer effekt på smaken av varje typ av vin eller inte. När du köper vin, bör du överväga att ledande vinexperter tror formen på vinglaset du serverar det i, definitivt har en effekt på både doft och smak. De menar att formen av det individuella vinglaset kan hjälpa till att koncentrera de olika aspekterna av vinet så som doft och smak.

Experter basera denna teori på begreppet att formen på varje enskilt vinglas är utformat för att styra vinet till den högra delen av munnen eller tungan, för att få ut det mesta av varje sort. Även om detta är vetenskapligt bevisat sig vara en myt, fortsätter många experter fortfarande att insistera på att ha en specifik typ av vinglas för varje vin de planerar att dricka.

Vinglas för rödvin

När du köper vin, behöver du fundera på om du har rätt vinglas att dricka det från. Om du föredrar röda viner, bör du leta efter ett vinglas med en lite bredare skål och rundare i formen. Denna större skål är avsedd att påskynda oxidationsprocessen, vilket i sin tur bidrar till att utveckla arom och smak. Av dessa finns två huvudsakliga stilar av röda vinglas.

Burgundy Vinglas: Detta vinglas har en relativt bred skål, perfekt för att bygga upp den känsliga arom hos subtila viner som Pinot Noire. Den är formad för att hjälpa till att rikta flödet av vinet mot spetsen på din tunga.

Bordeaux Vinglas: Med en något mindre skål, har Bordeaux skapats specifikt för att användas för fylliga viner så som Cabernet Sauvignon och Syrah. Formen är avsedd att styra flödet av vin mot baksidan av din mun.

Vinglas för vitvin

Om du har en förkärlek för att köpa vin på nätet och föredrar vita viner, kommer du behöva en annan typ av vinglas. Här kommer du finna att det finns ett extra antal olika typer och stilar av vinglas att välja mellan. Från långa smala champagneflöjter till stora breda vinglas som de som används för röda viner, har valet av vinglas mycket att göra med den smak av vin du köper.

Till exempel, om du köper ett Chardonnay som åldrats i ek, bör du välja ett vinglas med stor skål då oxidationen förbättrar smak och arom. När man dricker ett ljusare vin, ett med en mindre skål och mun, kommer oxidationen att sakta ner och hjälpa till att bevara de mer försiktiga smakerna.

De flesta vita vinglas tenderar att ha en mindre mun för att hjälpa till att bevara smaken av vinet, genom att reducera oxidationshastigheten. Ett vinglas som utformats för att användas för mousserande viner, som Asti Spumante eller Champagne, har en ännu mindre mun för att hålla kvar bubblandet i vinet under en längre tid.

Vinglas För Champagne

De flesta av oss kan lätt känna igen ett vinglas utformat för att användas till champagne, eftersom de tenderar att presentera en extra lång stjälk, toppad med ett långt, smalt glas. Hela tanken bakom denna design är att hålla karboxyleringsnivåerna i champagnen på optimal nivå så länge som möjligt. Estetik spelar stor roll i utformningen då den höga skålen låter drickaren titta på bubblorna som sakta klättra sin väg till toppen av glaset.

Skillnaden mellan kristall och vanligt glas

Kristall är glas som innehåller lite bly och ibland kan en del länder ha vissa regler kring hur många procent av bly som glaset får innehålla för att säljas i butik. Det kan alltså variera enormt från land till land, exempelvis 1% i USA och 30% i Europa. Det är en jätteskillnad. Numera kan även kristallglas göras av zink och magnesiumoxid som är mindre farligt och framförallt blyfritt.

Kristallglas mycket attraktiva och populära att dricka ur eftersom ett kristallglas gnistrar så vackert och därför bryter ljuset. Kristallglas kan också blåsas supertunna som glas, vilket också gör att de ser trevliga ut att duka med. ’Vanliga’ vinglas skiner inte på samma sätt, men de är billigare och förmodligen håller alla med om vi skriver att de också är mer hållbara.

Andra typer av vinglas

Medan dessa anses vara de tre viktigaste stilarna av vin glas, finns det andra som är mycket mer specifika, såsom sherry copita. Detta smala, koniska glas är perfekt för att förbättra de doftar av, inte bara sherry av god kvalitet, utan även portviner, likörer och många aperitifer. I Ticino, Schweiz använder lokalbefolkningen Boccalini, en mugg snarare än ett vinglas, de lokala Merlots och vinerna serveras i. Denna mugg rymmer cirka sju gram, vilket är långt mer än de flesta andra typer av vinglas.

I slutändan, om du köper vin i din lokala vinbutik eller om du föredrar att köpa vin på nätet, bör den typ av vinglas du väljer att dricka det från, vara ett rent personligt beslut. Tänk på att när experterna har sina egna tycken om vilka vinglas som kommer att öka smaker och aromer hos varje typ av vin, kan bara du och din smak avgöra om du ska investera i ett antal olika typer av glas.

 

Läs mer om hur du dukar med olika dryckesglas:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Montalcino, Toscana

Alkohol: 14,5 %

Pris: 249 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna