Hem » Vin Skola » Så serverar du vin som ett proffs!

Så serverar du vin som ett proffs!

26_itemthemeimage_5025-jpg - Vinjournalen.se

Kanske tycker du att det verkar överdrivet med alla hundratals olika vinglas, öppnare, karaffer och vinkylar. Men faktum är att vinets smak upplevs på olika sätt om beroende på vilka glas du använder, serveringstemperatur osv. Även om skillnaderna ibland är marginella skadar det inte att se till så att du och dina gäster får de bästa förutsättningarna för att njuta av vinet! I denna artikel får du lära dig grunderna runt servering av vin, inklusive:

  • Serveringstemperatur
  • Val av glas
  • Öppning av flaskan
  • Användning av vinkaraff

Alla drycker påverkas av temperatur. Ett kall kopp kaffe eller ett ljummet glas läsk är inte vad de flesta strävar efter. Precis likadant är det med vin – för att få ut det bästa av vinet måste det serveras vid rätt temperatur. Vad som är rätt och fel beror på din egen smak och vilken sorts vin det handlar om. De generella riktlinjerna är att rött serveras något under rumstemperatur, vitt ungefär kylskåpskallt och mousserande får gärna stå framme en liten stund efter att de varit nedkylda, alltså något varmare än de vita vinerna.

Glasets utformning påverkar vinets arom mer än vi tror. Bland annat är näsan och vårt doftsinne en viktig del i hur vi upplever vinet, och därför bör man se till glaset mynning rymmer den, samtidigt som den inte får vara för bred eftersom aromerna kapslas in och upplevs starkare om glaset är lätt kupat. Mousserande viner bör hällas upp i smalare glas som förhindrar att bubblorna försvinner alltför snabbt.

Den vanligaste, och kanske mest praktiska variant av vinöppnare består av en korkskruv och en hävstång. Placera skruven en liten bit ifrån korkens centrum för att den ska gå ner rakt när du skruvar. Vad gäller öppning av foliet så ser det bäst ut om du skär upp det så högt upp som möjligt.

Sist, men inte minst – glöm inte att vin mår bra av att luftas. Att hälla upp det i en vacker vinkaraff är en bra idé både för smakens skull och för den festliga dukningen.

Frågor och svar:

Varför är det viktigt att servera vin vid rätt temperatur?

För att få ut det bästa av vinet måste det serveras vid rätt temperatur. Vinets smak upplevs på olika sätt beroende på temperaturen.

Vilken temperatur bör rött vin serveras vid?

Rött vin bör serveras något under rumstemperatur.

Hur påverkar glasets utformning vinets arom?

Glasets utformning påverkar vinets arom mer än vi tror. Näsan och vårt doftsinne är en viktig del i hur vi upplever vinet, och därför bör man se till glaset mynning rymmer den, samtidigt som den inte får vara för bred eftersom aromerna kapslas in och upplevs starkare om glaset är lätt kupat.

Vilken typ av glas bör mousserande viner hällas upp i?

Mousserande viner bör hällas upp i smalare glas som förhindrar att bubblorna försvinner alltför snabbt.

Varför är det bra att hälla upp vin i en vinkaraff?

Vin mår bra av att luftas och att hälla upp det i en vacker vinkaraff är en bra idé både för smakens skull och för den festliga dukningen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.