Hem » Vin Tester » Vi hjälper dig hitta rätt vinglas!

Vi hjälper dig hitta rätt vinglas!

26_itemthemeimage_4764-jpg

När du väljer vinglas kan det vara bra att ha en del olika kriterier i åtanke. Här kommer några tips som kan vara bra att tänka på:

  • Glaset bör vara rymligt så att vinet får mycket plats att luftas och virvla omkring
  • Undvik helst dekorationer på glaset, vanligt kristallklart glas gör att vinet får den uppmärksamhet det förtjänar utan distraktioner
  • Glaset bör vara format som en kupa och något kurvad inåt i toppen. Detta gör att aromerna samlas.
  • En relativt hög fot gör glaset bekvämt att hålla i.

Den vanligaste sortens vinglas är tulpanformat och passar till cabernet sauvignon, merlot, bordeaux, merlot, syrah shiraz och sangiovese. För vita druvtyper som chardonnay, chablis och viognier kan du välja en mindre version av samma form. Detta glas smalnar av vid toppen och låter smaker och dofter koncentreras i glaset. Många använder denna glastyp som standardglas för många olika typer av viner.
Ett stort, runt glas kan med fördel väjas till rika, fruktiga och exklusiva viner. Pinot noir, bourgogne, piedmont och chardonnay är olika vintyper som kan gynnas av ett dramatiskt, stort glas.

För champagne och mousserande vin är det som bekant ett smalare glas som gäller. Denna form gör att bubblorna i vinet håller sig längre. Antingen kan man välja den vanligaste, relativt raka typen som kallas flute, eller den något mer kupade prestige cuvee som främst används för finare champagner.
För att göra din glassamling komplett behöver du till sist ett glas för dessertviner och aperitifer. Detta ser i princip ut som ett litet champagneglas med en smal kupa som koncentrerar smaken och doften.

Frågor och svar:

Vilka kriterier bör man ha i åtanke när man väljer vinglas?

Glaset bör vara rymligt, utan dekorationer, format som en kupa och något kurvad inåt i toppen, samt ha en relativt hög fot.

Vilken typ av vinglas passar till cabernet sauvignon, merlot, bordeaux, syrah shiraz och sangiovese?

Tulpanformade glas.

Vilken typ av vinglas passar till vita druvtyper som chardonnay, chablis och viognier?

En mindre version av samma tulpanformade glas, som smalnar av vid toppen.

Vilken typ av vinglas passar till rika, fruktiga och exklusiva viner som pinot noir, bourgogne, piedmont och chardonnay?

Ett stort, runt glas.

Vilken typ av vinglas passar till champagne och mousserande vin?

Antingen en relativt rakt glas som kallas flute, eller den något mer kupade prestige cuvee som främst används för finare champagner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.