Hem » Vin Skola » Är rätt vinglas verkligen viktigt?

Är rätt vinglas verkligen viktigt?

Har du någonsin tänkt på hur trevligt det ser ut när man dukar det finaste middagsbordet med olika glas: rödvinsglas, vitvinsglas, glas för skumpa och vinglas för dessert. Man blir alltid så förväntansfull när man sätter sig ner och ska äta middag. Vad har kvällen att erbjuda? Och framförallt, vilka drycker kommer att serveras?

Kanske kan man tycka att det är just vinet och maten som spelar roll för hur din smakupplevelse blir. Men lika väl som att varm mat bör serveras på en varm tallrik och kall mat på en kall sådan har olika vinglas liknande funktioner. I skolan fick vi lära oss att vårt smaksinne är uppdelat i fyra olika kategorier:

  • Salt
  • Sött
  • Surt
  • Beskt

Umami är en annan smak som först blivit känd på senare år, men den behöver vi inte gå igenom för argumentets skull. Alla vinmakare strävar efter en bra balans mellan dessa grundläggande smaker för att kunna producera ett bra vin. Om glaset vinet serveras i inte passar den sorts vin som dricks kan vinet ”träffa fel” i munnen. Som du kanske vet är tungan uppdelad i olika zoner där de grundläggande smakerna upplevs. Vi känner smaken av sött på tungspetsen, salt precis bakom tungspetsen, surt på sidorna och bittert vid roten av tungan. När man har detta i åtanke kan man förstå att vinet måste hamna på rätt plats först för att upplevas på rätt sätt.

Utöver detta finns det andra faktorer som kan påverka smaken, såsom konsistens, temperatur och luftpåverkan. Doften av vinet når oss innan vi smakar på det, vilket är ännu en anledning till att glaset bör vara rätt utformat. Ett glas som är bredare gör det enklare att känna doften, medan smalare modeller kan passa för andra funktioner, som att behålla bubblorna i champagne så länge som möjligt till exempel. Alla dessa faktorer gjorde på 1950-talet att en man vid namn Claus Riedel utvecklade konceptet med olika sorters glas till olika sorters viner. Sammanfattningsvis kan vi alltså säga att ja, val av glas är viktigt för din smakupplevelse.

Här kan du läsa mer om olika glas: 

Frågor och svar:

Varför är det viktigt att välja rätt vinglas till olika sorters vin?

För att vinet ska upplevas på rätt sätt och smaka som det är tänkt.

Vilka grundläggande smaker är vårt smaksinne uppdelat i?

Salt, sött, surt och beskt.

Varför är doften av vinet viktig för smakupplevelsen?

Doften når oss innan vi smakar på vinet och påverkar vår upplevelse av smaken.

Vem utvecklade konceptet med olika sorters glas till olika sorters viner?

Claus Riedel på 1950-talet.

Vilken funktion kan smalare vinglas ha?

Att behålla bubblorna i champagne så länge som möjligt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.