Umami

Umami är den femte grundsmaken som beskrivs som “köttig” eller “umamisk”. I vin-sammanhang kan umami betyda att vinet har en rik och fyllig smak som kompletterar maten på ett fantastiskt sätt. Det är som att vinet och maten dansar tillsammans i munnen!

Frågor och svar om Umami:

Vad är umami i vin-sammanhang?

Umami är en smakupplevelse som beskrivs som en fyllig och rund smak som kan kännas som en kombination av sälta, söta och beska smaker.

Vilka vintyper har ofta en umami-smak?

Viner som är lagrade på ekfat eller har hög alkoholhalt kan ha en umami-smak. Exempel på vintyper som ofta beskrivs som umami-rika är röda viner från u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/regioner/frankrike/bordeaux/u0022u003eBordeaux u003c/au003eoch Barolo.

Hur kan man para ihop umami-rika viner med mat?

För att para ihop umami-rika viner med mat är det bäst att välja rätter som också har umami-toner, som exempelvis sojasås, svamp, mogna ostar eller rökt kött. Dessa smaker kompletterar och förstärker varandra, vilket skapar en harmonisk smakupplevelse mellan vinet och maten.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.