För att vin ska smaka bra är det faktiskt ganska många faktorer vi bör ta hänsyn till. Det är inte bara vinproducenten som bestämmer ditt vins kvalitet – du kan faktiskt påverka den på olika sätt även efter att vinet buteljerats. Här kommer några tips som förhöjer ditt vins kvalitet innan du ska dricka det.

• Skaka flaskan. Börja med att hälla ut en del vin i ett glas, återförslut flaskan och skaka i några sekunder. Om ditt vin inte har filtrerats kan du använda en tesil för att rensa ur sedimentet efter skakningen.

• Häll upp i en vinkaraff. Vinflaskor är fyllda till bredden och vinet mår bra att luftas. Detta kan göras mellan tio minuter och två timmar innan det ska drickas.

• Virvla runt vinet i glaset. Detta gör att vinet får mer syre och alltför tunga tanniner minskas.

Dessa enkla tips kan förhöja vilket budgetvin som helst. Även om du är bortbjuden och inte vet om de första två punkterna följts kan du alltid följa den sista punkten. Har du blivit bjuden på ett svårdrucket vin kan en stunds virvlande påverka smaken mycket på bara en halvtimme.

Men hur är det med äldre viner? Har du investerat i ett lagrat vin bör du vara extra noggrann med procedurerna före servering. Börja gärna med att lämna vinet stående med botten nedåt över natten. På så sett sjunker sedimentet ned och du kan hälla upp i karaff utan sil. Använd gärna en lampa eller levande ljus som du ställer bredvid karaffen. Detta gör att flaskan lyser upp och du kan urskilja sedimentet så att du vet när du bör sluta hälla.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy