Att smaka och gissa sig till vad man dricker är roligt och skapar ofta en extra stark smakupplevelse. Det är också när du inte vet något om vinet som du upptäcker vad du egentligen tycker om. Det är enklast om ni endast provar viner som är gjorda på en enskild druva istället för blandningar som kan vara nästintill omöjliga att gissa. Bra förslag på druvor är:

  • Shiraz
  • Pinot noir
  • Merlot
  • Grenache
  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Riesling
  • Moscato

Ett bra tips som gör att du sparar mycket pengar är att be varje gäst ta med sig varsin flaska. Det enda du då behöver förbereda är glas, något att spotta i, snacks och vatten. Har du inte tillräckligt många vinglas i samma form duger genomskinliga plastglas fint. Det kan också vara bra att ha en vin duk, men av uppenbara skäl, välj en pappersduk eller vaxduk.

När gästerna kommer (om de tagit med sig vinet) tar du flaskorna och klär in dem i aluminium för att man inte ska se vilket vin som är vilket. Skilj vitt vin åt från rött och numrera varje flaska. Börja med vitt vin och skicka runt bordet. Låt alla skriva ned sina noteringar direkt efter varje vinsort och försök att spotta ut vinet relativt ofta så att du inte dricker för mycket. Är du för berusad kan du nämligen få problem med smaklökarna.

Är alla gäster inte väl bevandrade inom vin? Skriv då gärna ner en guide i förväg som förklarar varje druvas karaktärsdrag. Till exempel kan du beskriva shiraz som ett vin med heltäckande färg med mörka frukter och bär eller oliver (beroende på ursprungsområde). Med hjälp av sådana små ledtrådar kan alla ha en chans att gissa rätt.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy