Har du varit på en professionell vinprovning kan du med fördel utgå från den. Formatet är detsamma: 4-8 viner som har något gemensamt med varandra provas tillsammans med rätt tillbehör. Det som huvudsakligen skiljer en hemmaprovning från en professionell är kanske att man gärna sväljer istället för att spotta ut vinet.

För det första bör du välja ett tema. Detta tema ska vara det som binder de olika vinerna till varandra och här kan du låta fantasin flöda. Här kommer dock några tips på bra teman:

  • Region. Att prova olika viner från samma område är ett vanligt och uppskattat tema.
  • Nya vs gamla världen. Gör det till en landskamp mellan till exempel franska och amerikanska viner.
  • Druvtyp. Välj en druvtyp som alla viner på provningen består av och variera gärna område, lagringssätt osv.
  • Pristest. Jämför billigare och dyrare viner i ett blindtest.

Förutom dessa idéer finns det naturligtvis oändligt många teman som kan knyta samman olika viner och bli grunden till en framgångsrik vinprovning. Något annat att fundera över är i vilken ordning du ska servera vinerna. Här finns det inget rätt eller fel, men det du bör tänka på är vilka viner som slår ut smaklökarna och hellre servera dem i slutet. Ofta börjar man med vita viner, avslutar med röda och serverar rosé i mitten. Lättare viner kommer före tyngre, och är något mousserande vin med på listan får det gärna serveras först. Viner med högre alkoholhalt serveras av naturliga skäl sist.

Till sist kommer vi till mängd och temperatur. En god riktlinje är att räkna med en halv flaska per person. När det gäller temperaturen är denna viktig för hur vinet upplevs, men det finns olika temperaturer för olika viner. Mousserande viner ska serveras vid runt 5-10 grader, vitt vin vid 7-14, ljust röda 12-17 och djupt röda 17-21 grader. Har du ingen vinkyl får du därför experimentera med kyl och frys. Tänk på att du kan ta ut vinet från kyl/frys en stund innan servering för att reglera temperaturen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris259 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy