Hem » Vin Tester » Cider & mousserande är den stora trenden!
Vin Tester

Cider & mousserande är den stora trenden!

cider musserande - 2 glas bubbel - Vinjournalen.se

12 goda cider och mousserande viner och tanken på måttlighet när det gäller alkoholhalten är inte bara är en modefluga. Det är en trend.  Du har säkert sett förändringen på Systembolagets hylla. Blanddrycker, både vin och öl, samt drinkar med låg eller ingen alkohol alls har tagit plats och allt blir bara populärare. Som pratvin, välkomstdrink eller till plockmat och lättare italienska rätter.

Den yngre generationen vill hänga på den nya trenden med mousserande viner med lägre alkoholhalt! Det är glädjande att dessa viner har blivit mer acceptabla. Allt fler konsumenter verkar idag titta på procenten i viner. Det är lägre eller ingen alkoholprocent som gäller i fler sociala situationer, både när det gäller vita, röda och mousserande viner och man kan faktiskt även välja helt andra dryckesalternativ än just vin.  Det har skett en slags kulturell förändring mot välbefinnande och många som påverkas av de tankegångarna.

Även inlägg på sociala medier börjar skifta när det gäller cider och mousserande viner. Enligt analysföretaget Social Standards Consumer Analytics, så har det under de senaste två åren skett en 85-procentig ökning av online-diskussioner om alkohol- och alkoholfria drycker och en man ser en markant minskning av inlägg när det gäller drycker med högre alkoholhalt.  

Uttryck som ”Less Is More” och ”Sober curious” stimulerar förstås också konsumentintresset kring lågalkohol-drycker, som cider och mousserande viner.

Nu till sommaren med alla sommarens fester, studentfester, midsommarfester, bufféer och get togethers har vi valt att rangordna dessa fantastiska mousserande viner och cider efter alkoholhalt från 4,5% till sedvanliga 12,5%. Här hittar du alltså både mousserande och sparkling-viner med vanlig alkoholhalt, men även med lägre och tre goda andra alternativ, nämligen cider.  

Kravet: det måste vara lika gott! Vi försöker ge en bra checklista för dig som ibland vill ta det lite lugnare för att du kör eller tänker på hälsan.

cider mousserande flaskor - Vinjournalen.se

Komplexa Cider av klass!

Cider gör man med en ren, mogen sats äpplen – eller päron. Man mosar och krossar frukten till en massa genom en process som kallas malning. Detta beror på att traditionellt brukade cider-tillverkare en kvarnsten för att krossa frukten. Idag används moderna maskiner för att underlätta detta steg. Cider passar både som sällskapsdryck och till lättare mat.

Golden Cider Äppelcider Rosé – 4,5%

Här en klassisk orangerosa och kallpressad svensk äppelcider 100% fermenterad äppelmust som kommer från de skånska äpplena Frida och Aroma. Helt utan tillsatser. Fruktig cider med frisk sötma, distinkt äppelsmak och doft, men också inslag av örter och honung samt lite citrus.  

Pomologik Aroma – 4,5%

Ekologisk torr och fräsch cider av svenska äpplesorter. Otroligt snygg cider som nästan smakar vin eftersom den har haft en naturlig jäsning och fått lagras på ekfat. Något grumlig med en naturlig frisk framtoning. Doft och smak av röda äpplen med lite citrus och kryddor.

Talavas Rose cider – 4,8%

Nylanserad halvtorr och fruktig äppelcider som kommer från norra Lettland i en väldigt vacker roséfärg, riktigt rosa! Doft och smak av röda äpplen och bär, syrlig rabarber, örter och lite citrus. Musten jäste med champagnejäst i nio månader på ståltank vid låg temperatur. Känns mycket fräsch!

cider mousserande - 3 flaskor Moscato - Vinjournalen.se

Moscato och sparkling viner >7%

Moscato från Muscat Blanc druvan, en av de äldsta vindruvorna i världen! Moscato är nog det allra populäraste mousserande italienska vinet, fast det även görs som ett stilla vin. Finns i olika stilar och färger och tydligen som blått vin också. Söta viner men helt utan tillsatt socker. Sötman kommer från själva druvan.

Moscato d’Asti Gianni Doglia 2020 – 5%

Detta är en frisk, ljusgul och pärlande Moscato från området kring Asti där Moscato har högsta klassifikationen. Mycket stiligt, fräscht och aromatiskt vin med en mysig sötma som smakar exotiska frukter och citrus med härliga örtiga inslag av honung.  

CastiônMoscato d’Asti 2020 – 5,5 %

Smidiga bubblor i guldgula nyanser. Mycket typisk Moscato i på detta vin från Asti med en härlig, pärlande mousse och är full med aromatiskt läckra och mysiga aromer av doftande fläder, päron, härliga feta honungstoner samt lime. Frisk charmerande sötma. 

Platino Blue Moscato Flowery Sparkling – 7 %

Detta blåa vin kommer, trots namnet dock inte från Italien. Här handlar det endast om Moscato-druvan som också är poppis i Spanien där vinet görs. Den blå färgen kommer från ett naturligt färgämne som utvinns ur blå druvor och sötman och smaken är likt de italienska, rosenblommigt som skakar päron, fläder, citrus och honung.

cider mousserande - 2 itaienska ububbel - Vinjournalen.se

Annat mousserande viner från Italien!

Italien producerar många goda mousserande viner i olika stilar förutom Prosecco. Viner som ofta har en låg alkoholhalt. Du har säkert hört talas om frizzante och spumante, skillnaden ligger i trycket som det mousserande vinet tappas på. Moscato, Asti Spumante och Lambrusco är några av dessa som vi valt ut idag.

Asti Cinzano – 7%

Söt och lyxig druvtypisk Cinzano från kända vinfirman Cinzano i Piemonte gjort på druvan Muscat. Pigg ljusgul färg med mycket fin mousse. Vinet är aningens blommig och otroligt lättdrucket med smaker av citrus, persika, honung och fläder. Trevlig smakfull finish.

Riunite Lambrusco Farfalle – 7,5%

Trevlig Lambrusco av den goda italienska druvan Lambrusco och namnet Farfalle antyder nog att detta är ett livligt vin som även passar till pasta. Lambrusco kan göras från torr till söt. Detta är ett sötare vin som smakar körsbär, geléhallon och örter.

Sant Agata Paltrinieri Lambrusco di Sorbara – 11%

Rött och torrt bubbel från Emilia-Romagna med högre alkoholhalt men också ett något mer komplext vin i fruktig och blommig stil. Friskt och mineraliskt med mycket bärsmak och inslag av viol och örter. Festlig och bra mousse.

cider mousserande - 3 mousserande viner - Vinjournalen.se

Mousserande viner från andra länder!

Tobacco Road sparkling Chardonnay – 12%

Elegant, guldigt Prosecco-liknande bubbel till 100% av druvan Chardonnay från svala områden i Australien, fast vinet har en långsam fizz med dansande pärlor i glaset. Ett fräscht och aromatiskt vin som smakar citrus, sommarfrukter och örter. Välgjort, fin struktur och en uppfriskande finish.

Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva 2018 – 12,5%

Vegansk, klassisk och ekologisk Cava Reserva från Penedès i Spanien med häftig etikett. En helt annan utstrålning än de flesta viner som vi beskriver här. Cava-druvan Xarel-loi en blend med Chardonnay. En enormt fin fräschhet men distinkt mineralisk ton med mycket fruktsyra och mjuka smaker av äpplen, apelsin, honung och painriche.

Vernissage – 12,5%

Rumänskt mousserande vin, en nyhet från Transsylvanien faktiskt, på druvorna Chardonnay, Pinot Noir och den lokala rumänska mycket goda, populära och gamla druvan Fetească Regală. Snyggt och fruktigt bubbel på gröna äpplen och päron, vita persikor och med läckra örtiga inslag av dragon. Fin finish med smaker av brioche.

Se våra tidigare vinprovningar:

Frågor och svar:

Varför har cider och mousserande viner med lägre alkoholhalt blivit populära?

Den yngre generationen vill hänga på den nya trenden med mousserande viner med lägre alkoholhalt och allt fler konsumenter verkar idag titta på procenten i viner. Det har skett en kulturell förändring mot välbefinnande och många som påverkas av de tankegångarna.

Vilka uttryck stimulerar konsumentintresset kring lågalkohol-drycker som cider och mousserande viner?

Uttryck som ”Less Is More” och ”Sober curious” stimulerar konsumentintresset kring lågalkohol-drycker som cider och mousserande viner.

Vilka förändringar har skett på Systembolagets hylla när det gäller cider och mousserande viner?

Blanddrycker, både vin och öl, samt drinkar med låg eller ingen alkohol alls har tagit plats på Systembolagets hylla och blir allt populärare.

Vilken typ av drycker kan man välja istället för vin om man vill ha låg eller ingen alkoholhalt?

Man kan faktiskt välja helt andra dryckesalternativ än just vin om man vill ha låg eller ingen alkoholhalt.

Vilka är några exempel på cider och mousserande viner med olika alkoholhalt?

Exempel på cider och mousserande viner med olika alkoholhalt är Golden Cider Äppelcider Rosé (4,5%), Pomologik Aroma (4,5%), Talavas Rose cider (4,8%), Moscato d’Asti Gianni Doglia (5%), Castiôn Moscato d’Asti (5,5%), Platino Blue Moscato Flowery Sparkling (7%), Asti Cinzano (7%), Riunite Lambrusco Farfalle (7,5%), Sant Agata Paltrinieri Lambrusco di Sorbara (11%), Tobacco Road sparkling Chardonnay (12%), Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva (12,5%) och Vernissage (12,5%).

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.