Cider & mousserande är den stora trenden!

cider musserande - 2 glas bubbel

12 goda cider och mousserande viner och tanken på måttlighet när det gäller alkoholhalten är inte bara är en modefluga. Det är en trend.  Du har säkert sett förändringen på Systembolagets hylla. Blanddrycker, både vin och öl, samt drinkar med låg eller ingen alkohol alls har tagit plats och allt blir bara populärare. Som pratvin, välkomstdrink eller till plockmat och lättare italienska rätter.

Den yngre generationen vill hänga på den nya trenden med mousserande viner med lägre alkoholhalt! Det är glädjande att dessa viner har blivit mer acceptabla. Allt fler konsumenter verkar idag titta på procenten i viner. Det är lägre eller ingen alkoholprocent som gäller i fler sociala situationer, både när det gäller vita, röda och mousserande viner och man kan faktiskt även välja helt andra dryckesalternativ än just vin.  Det har skett en slags kulturell förändring mot välbefinnande och många som påverkas av de tankegångarna.

Även inlägg på sociala medier börjar skifta när det gäller cider och mousserande viner. Enligt analysföretaget Social Standards Consumer Analytics, så har det under de senaste två åren skett en 85-procentig ökning av online-diskussioner om alkohol- och alkoholfria drycker och en man ser en markant minskning av inlägg när det gäller drycker med högre alkoholhalt.  

Uttryck som ”Less Is More” och ”Sober curious” stimulerar förstås också konsumentintresset kring lågalkohol-drycker, som cider och mousserande viner.

Nu till sommaren med alla sommarens fester, studentfester, midsommarfester, bufféer och get togethers har vi valt att rangordna dessa fantastiska mousserande viner och cider efter alkoholhalt från 4,5% till sedvanliga 12,5%. Här hittar du alltså både mousserande och sparkling-viner med vanlig alkoholhalt, men även med lägre och tre goda andra alternativ, nämligen cider.  

Kravet: det måste vara lika gott! Vi försöker ge en bra checklista för dig som ibland vill ta det lite lugnare för att du kör eller tänker på hälsan.

cider mousserande flaskor

Komplexa Cider av klass!

Cider gör man med en ren, mogen sats äpplen – eller päron. Man mosar och krossar frukten till en massa genom en process som kallas malning. Detta beror på att traditionellt brukade cider-tillverkare en kvarnsten för att krossa frukten. Idag används moderna maskiner för att underlätta detta steg. Cider passar både som sällskapsdryck och till lättare mat.

Golden Cider Äppelcider Rosé – 4,5%

Här en klassisk orangerosa och kallpressad svensk äppelcider 100% fermenterad äppelmust som kommer från de skånska äpplena Frida och Aroma. Helt utan tillsatser. Fruktig cider med frisk sötma, distinkt äppelsmak och doft, men också inslag av örter och honung samt lite citrus.  

Pomologik Aroma – 4,5%

Ekologisk torr och fräsch cider av svenska äpplesorter. Otroligt snygg cider som nästan smakar vin eftersom den har haft en naturlig jäsning och fått lagras på ekfat. Något grumlig med en naturlig frisk framtoning. Doft och smak av röda äpplen med lite citrus och kryddor.

Talavas Rose cider – 4,8%

Nylanserad halvtorr och fruktig äppelcider som kommer från norra Lettland i en väldigt vacker roséfärg, riktigt rosa! Doft och smak av röda äpplen och bär, syrlig rabarber, örter och lite citrus. Musten jäste med champagnejäst i nio månader på ståltank vid låg temperatur. Känns mycket fräsch!

cider mousserande - 3 flaskor Moscato

Moscato och sparkling viner >7%

Moscato från Muscat Blanc druvan, en av de äldsta vindruvorna i världen! Moscato är nog det allra populäraste mousserande italienska vinet, fast det även görs som ett stilla vin. Finns i olika stilar och färger och tydligen som blått vin också. Söta viner men helt utan tillsatt socker. Sötman kommer från själva druvan.

Moscato d’Asti Gianni Doglia 2020 – 5%

Detta är en frisk, ljusgul och pärlande Moscato från området kring Asti där Moscato har högsta klassifikationen. Mycket stiligt, fräscht och aromatiskt vin med en mysig sötma som smakar exotiska frukter och citrus med härliga örtiga inslag av honung.  

CastiônMoscato d’Asti 2020 – 5,5 %

Smidiga bubblor i guldgula nyanser. Mycket typisk Moscato i på detta vin från Asti med en härlig, pärlande mousse och är full med aromatiskt läckra och mysiga aromer av doftande fläder, päron, härliga feta honungstoner samt lime. Frisk charmerande sötma. 

Platino Blue Moscato Flowery Sparkling – 7 %

Detta blåa vin kommer, trots namnet dock inte från Italien. Här handlar det endast om Moscato-druvan som också är poppis i Spanien där vinet görs. Den blå färgen kommer från ett naturligt färgämne som utvinns ur blå druvor och sötman och smaken är likt de italienska, rosenblommigt som skakar päron, fläder, citrus och honung.

cider mousserande - 2 itaienska ububbel

Annat mousserande viner från Italien!

Italien producerar många goda mousserande viner i olika stilar förutom Prosecco. Viner som ofta har en låg alkoholhalt. Du har säkert hört talas om frizzante och spumante, skillnaden ligger i trycket som det mousserande vinet tappas på. Moscato, Asti Spumante och Lambrusco är några av dessa som vi valt ut idag.

Asti Cinzano – 7%

Söt och lyxig druvtypisk Cinzano från kända vinfirman Cinzano i Piemonte gjort på druvan Muscat. Pigg ljusgul färg med mycket fin mousse. Vinet är aningens blommig och otroligt lättdrucket med smaker av citrus, persika, honung och fläder. Trevlig smakfull finish.

Riunite Lambrusco Farfalle – 7,5%

Trevlig Lambrusco av den goda italienska druvan Lambrusco och namnet Farfalle antyder nog att detta är ett livligt vin som även passar till pasta. Lambrusco kan göras från torr till söt. Detta är ett sötare vin som smakar körsbär, geléhallon och örter.

Sant Agata Paltrinieri Lambrusco di Sorbara – 11%

Rött och torrt bubbel från Emilia-Romagna med högre alkoholhalt men också ett något mer komplext vin i fruktig och blommig stil. Friskt och mineraliskt med mycket bärsmak och inslag av viol och örter. Festlig och bra mousse.

cider mousserande - 3 mousserande viner

Mousserande viner från andra länder!

Tobacco Road sparkling Chardonnay – 12%

Elegant, guldigt Prosecco-liknande bubbel till 100% av druvan Chardonnay från svala områden i Australien, fast vinet har en långsam fizz med dansande pärlor i glaset. Ett fräscht och aromatiskt vin som smakar citrus, sommarfrukter och örter. Välgjort, fin struktur och en uppfriskande finish.

Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva 2018 – 12,5%

Vegansk, klassisk och ekologisk Cava Reserva från Penedès i Spanien med häftig etikett. En helt annan utstrålning än de flesta viner som vi beskriver här. Cava-druvan Xarel-loi en blend med Chardonnay. En enormt fin fräschhet men distinkt mineralisk ton med mycket fruktsyra och mjuka smaker av äpplen, apelsin, honung och painriche.

Vernissage – 12,5%

Rumänskt mousserande vin, en nyhet från Transsylvanien faktiskt, på druvorna Chardonnay, Pinot Noir och den lokala rumänska mycket goda, populära och gamla druvan Fetească Regală. Snyggt och fruktigt bubbel på gröna äpplen och päron, vita persikor och med läckra örtiga inslag av dragon. Fin finish med smaker av brioche.

Se våra tidigare vinprovningar:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Graves Supérieures Chateau Menota

Ett klassiskt sött vin från Graves (Bordeaux) utmärkt till söta desserter

Artikelnummer: 4087

Typ: Sött Vin, Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol: 14 %

Pris: 149/99 SEK (99 SEK för 375ml) Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna