Hem » Vin Tester » Selected by Vinjournalen: Vin från Nya Världen!
Vin Tester

Selected by Vinjournalen: Vin från Nya Världen!

Vin från nya världen - omslagsbild med logo - Vinjournalen.se

Erik, Sylvia, Pia och Derek har denna månad letat fram och provsmakat vin från Nya Världen för under 200 kr. Här kommer ett spännande gäng viner av härliga druvor – blandat ur både ordinarie- och beställningssortiment. En hel del nylanserat och några gamla godingar som inte år glömmas bort. Länder: Chile, Sydafrika, Nya Zeeland, Argentina, Australien samt Grekland.

vin från Nya Världen - jury - Vinjournalen.se

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019|Nr 6570|199 kr

Kritikerrosat och elegant!

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019 är ett aromatiskt, friskt och fräscht vitt vin som kommer från Nya Zeeland och familjeproducenten Te Mata Estate i Hawke’s Bay. Vinet har en härlig sammansättning av druvor, främst Sauvignon Blanc i en mix med Sémillon och Sauvignon Gris. Här möts man av tydliga smaker nektarin, krusbär, litchi och svartvinbärsblad som också stramas till av saftigt frodiga mogna päron, lite grapefrukt, örter och fänkål. Det blir krämigt och komplext och skönt mineraliskt vin från Nya Världen. Mat: fisk, kyckling, smakfulla sallader, friterad tofu.

Piconico Chardonnay 2020 | Nr 2296 | 79 kr

Friskt och personligt vin!

Helt nylanserat är det vita, fräscha vinet Piconico Chardonnay 2020 och med det namnet kommer det garanterat att bli årets picknick-vin! Vinet är förstås gjort till 100 % av druvan Chardonnay som är odlad i Argentina och regionen Mendoza under en sol som skiner i snitt 350 dagar om året. Producenten är den svenske vinimportören Concealed Wines, där sommelieren Simon Källquist och vinmakaren Daniel Mayorga har blandat ett gott, ungdomligt och fruktigt vin med svenska inslag av äpplen, päron, honungsmelon, citrus och örter. Lite annorlunda Chard med en vild, mycket fräsch ton. Mat: lätta rätter som quiche och kallskuret.

vin-från-nya-värden-vita-viner-2 - Vinjournalen.se

Lammershoek’s White Mysteries2019 | Nr 2405 | 199 kr

Coolt vin med stram balans!  

Lammershoek’s White Mysteries Chenin Blanc 2019 är ett internationellt hyllat vin från Sydafrika och producenten Lammershoek Farms & Winery. Här samsas hela 5 härliga druvor, förutom Chenin Blanc även de tre vita druvorna Viognier, Chardonnay och Marsanne samt ett stänk av den ungerska röda Hárslevelü. Såklart får detta vin från Nya Världen en personlig karaktär med en tillspetsad, markant fruktsyra som känns mycket fräsch. Charmig fruktpalett av frisk citrus och exotiska frukttoner med en svag en ton av kardemumma, toppat med en aning honung och grahamskex och nötter. Mat: skaldjur!! sallader och vegorätter med fänkål, chili eller koriander.

Kir-Yianni Assyrtiko 2019 | Nr 2338 | 99 kr

Extremt gott och nyanserat vin!

Från Makedonien kommer det kritikerrosade och veganska Kir-Yianni Assyrtiko 2019 som representerar Grekland, ett nya eller gamla världens vin? Vi kunde inte enas om det, så vinet har en given plats. Producent Kir-Yianni Estate i Naoussa. Ett vin som till 100% av den grekiska sköna druvan Assyrtiko. Mycket smakfullt och aromatiskt vin som bjuder på krispig citrus och snygg mineralitet samt en frisk och vacker syra. Mogna äpplen och saftiga päron samsas med syrliga krusbär, lite peppar och dragon samt ett stänk av honung. Trevligt vin från Nya Världen med en komplex profil och en bra livlig finish. Mat: fisk, skaldjur och vegetariska rätter. 

Kanonkop Kadette Pinotage Rosé 2020|Nr 74407|99 kr

Stiligt och mvcket lättdrucket!

Från Stellenbosch och Kanonkop Wine Estate kommer en torr rosé Kadette Pinotage 2020 gjort på Sydafrikas signaturdruva Pinotage och skapad at den hyllade och mycket populäre vinmakaren Abrie Beeslar som korats till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger! Årets Pinotage blev en druva med mycket hög syra och en snygg, ren balans. Fräsch doft med lockande toner av mango, guava, honungsdagg och geléhallon. Smaken bjuder dessutom på en fruktig klunk med fint, syrligt snitt av körsbärssylt. Elegant, torrt och kryddigt avslut. Prisvärd och välgjord rosé. Mat: sallader, pasta och grönsaksrätter.

vin-från-nya-världen-röda-viner - Vinjournalen.se

Touch of Down Under Shiraz Cabernet Sauvignon 2019 | Nr 6400 | 79 kr

Prisvärt elegant vin!

Det mysiga och fylliga Touch of Down Under 2019 kommer från Australien och av svensk producent. Det hindrar inte att man gjort ett gott vin av de klassiska franska druvorna Shiraz och Cabernet Sauvignon. Det verkar man kunna här. Tät och koncentrerad färg, jordigt, mineraliskt och superfruktigt och det innebär alla goda smaker i en flaska: mörka skogsbär, lakrits och en nypa vaniljblom samt lite tobak. Trevlig fatkaraktär och hög fruktsyra ger vinet en mycket trevlig framtoning. Och detta med ett fantastiskt pris. Mat: kött, lamm, fågel, förstås.

Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah 2018|Nr 93235|179 kr

Smakbomb!

En Syrah från Chile och anrika och mycket populäre vinproducenten Lapostolle som både gör läckra likörer och goda viner. Producenten ligger i Valle Central, inbäddad under foten av Andernas höga berg, i DO Apalta. Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah 2018 är gott, riktigt gott. Det är ett mörkt, nästan svart vin från Nya Världen som lagrats i över 1 år på franska ekfat. Ger trevlig fatkaraktär. Här finns mystiska aromer av mörka frukter och bär, tänk plommon, torkade russin och björnbär toppat med fräscha örter, svartpeppar, läder och choklad. Fylligt? Ja. Mineraliskt? Ja. Och dessutom snygga tanniner och fint avslut. Mat: kött, helst lamm eller vilt, eventuellt fet fågel som anka.

Stoneleigh Pinot Noir 2018 | Nr 16394 | 121 kr

Saftigt och balanserat!

Producenten och boutiquevingården Stoneleigh Vineyards i Marlborough på Nya Zeeland gör inte bara fantastiska vita viner. Här kommer en röd favorit, en Stoneleigh Pinot Noir 2018, redan det säger att vinet är ganska lätt, lite kryddigt och med en hög fruktsyra. Här har man lyckats att göra ett ganska komplext och mångsidigt matvin med massor av röda bär som körsbär och jordgubbar smaksatt med vida örter och nougat. Dessutom ny årgång och ny fräsch etikett, men ser du inte här. Mjuka tanniner och en fin finish. Mat: kyckling, kalv, lagrade ostar

Titta på tidigare provningar:

Frågor och svar:

Vilket vin är kritikerrosat och elegant?

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2019.

Vilket vin är helt nylanserat och perfekt för picknick?

Piconico Chardonnay 2020.

Vilket vin har en personlig karaktär och en tillspetsad fruktsyra?

Lammershoek’s White Mysteries 2019.

Vilket vin representerar Grekland och har en komplex profil?

Kir-Yianni Assyrtiko 2019.

Vilket vin är prisvärt och fylligt med smaker av mörka skogsbär och tobak?

Touch of Down Under Shiraz Cabernet Sauvignon 2019.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.