Hem » Vin Tester » En ny japansk whisky och 1-2-3 i whiskyprovning

En ny japansk whisky och 1-2-3 i whiskyprovning

japansk whisky - omslagsbild på ett provningsglas

Vi provar en nylanserad japansk blended whisky och lär oss lite mer om att prova whisky. Vår ciceron heter Johan Blom, välkänd bloggare på Whiskynördens blogg och från otaliga whiskymässor, där han representerat olika utställare och även håller i whiskyprovningar.

De senaste 10 åren har vi sett en ökad popularitet för japansk whisky. Om du inte ute efter just en Bourbon eller Scotch, så kommer du att möta en annorlunda whiskyprofil, drickvänlig och med en hel del karaktär. Systembolaget säljer idag ett 50-tal japanska whisky, både blended whisky och malt.

Vi ska börja med att prova whisky och se hur man gör när man vill arrangera en proffsig whiskyprovning hemma. Svarar på alla våra frågor gör Johan Blom.

Niwakami Japanese Blended Whisky

Denna japanska whisky kommer från producenten San Foods som grundades 1971 och idag är ett av Japans stora producenter av både livsmedel och drycker, allt från juice till starkare spritdrycker. Producenten gör även en Pure Malt Whisky som inte har lanserats i Sverige ännu. San Foods har ett egna destillerier.

japansk whisky - Niwakami Japanese Blended Whisky

Johan provar

Jag har sett fram emot att få prova denna nyhet, så nu är det äntligen dags!  

Niwakami Japanese Blended Whisky

  • ABV ligger på 40%
  • SBnr 2697
  • Pris 399 kr

Detta är en ”internationell” whisky med spannmål från olika länder. Den är gjord på korn (Japan), ris (Vietnam) och majs (Australien) och destillerats både i Japan och i Vietnam, för att sedan blendas, lagras och buteljeras den i Japan av producenten. Detta är en ganska vanlig företeelse, då reglerna i Japan inte är lika hårt reglerade när det gäller ursprung som tex i Skottland.

En japansk producent kan köpa komponenter eller whisky från andra länder och sedan blenda och buteljera den i Japan och får kalla den japansk whisky. Detta behöver inte betyda att det är en dålig whisky. Den kan absolut hålla hög kvalitet, men det är trevligt att veta vad som finns i flaskan och detta kan ibland vara oklart.

Men nu provar vi.

Här går jag i tur och ordning igenom färg, doft, smak och ger en övergripande kommentar.

Färg: mörkt gyllengul

Doft: svag maltighet, lite ekighet (slöjdsal med en touch av möbelpolish), honung, vanilj och en svag blommighet 

Smak: lite ekighet (svagt pepprig som drar åt lite nyare ek), vanilj, honung och en tydlig karaktär av gröna äpplen 

Eftersmak: här blir pepprigheten mer tydlig och ligger kvar på tungan en stund utan att gå överstyr. Den har en något oljig munkänsla och som vanligt känns den något “vattnig”, då den ligger på 40%, dock långt ifrån så mycket som det skulle kunna vara.

En riktigt trevlig instegswhisky, lätt och fräsch med bra balans.

Likeable utan att bli tråkig. God som den är som en avec alternativt tillsammans med lagrad ost och chark.

Strax under 400 kr känns som en svår prisklass för denna whisky, det finns bland annat tre stycken 15-åriga skotska Single Malt för samma peng och en hel uppsjö av Blend, No Age Statement och yngre whisky. Om den är prisvärd får du själv avgöra och det beror på din egna unika smak.

Jag ser fram emot att även få prova Niwakamis Pure Malt.

Några vanliga frågor …

… när man vill hålla en whiskyprovning hemma med goda whiskyvänner eller med whiskyklubben.

Vad behöver man förbereda?

  • Vilken whisky skall provas? Ordningen är viktig, ta tex inte den smakrikaste eller rökigaste först, då kommer du inte att känna mindre nyanser på de efterföljande.
  • Bra glas. Detta kan tyckas nördigt men det är väldigt stor skillnad på hur whiskyn upplevs beroende på glasets form. I tex ett traditionellt Tumblerglas så försvinner doften rätt upp och ut. Inget fel att dricka whisky i ett sådant glas men man bör veta hur det påverkar upplevelsen. Själv föredrar jag ett ”Copita” eller ”Porto” -glas med fot, då jag enklare kan värma whiskyn något i handen och doft och smak koncentreras fint i den slutna formen.
  • Några droppar vatten i rätt mängd kan lyfta en whisky till nya oanade höjder men jag börjar alltid att prova ovattnat.
  • Papper att anteckna på kan vara bra.
  • Framför allt, krångla inte till det. Whiskyn är viktigast.

Finns det några hjälpmedel att ladda ner?

  • Smakscheman med stödord för att lättare sätta ord på det som man doftar och smakar kan vara en riktigt bra hjälp.
  • Provningsunderlägg finns för olika antal glas har ofta plats för att skriva kortare anteckningar. Kan vara kul att behålla efteråt och jämföra med kommande provningar…

Här hittar du

>> protokoll

>> protokoll

Man kan även beställa små provflaskor så gästerna kan få med sig ett minne från provningen. Det finns en mängd web shoppar för detta både i Sverige och i Europa. Tänk dock på att dom måste vara alkoholtåliga och ha en tät kork.

japansk whisky - vi provar

Hur många whisky ska man prova i en provning? 

En provning kan vara allt ifrån 2 till många men prova gärna mellan 3 till 6 whisky, då är det lättare att fortfarande ha smaklökarna i behåll. Tänk gärna på ordningen, ta den mildare och mindre komplexa whiskyn först. Alternativt kan alla ha samma smakprofil tex Bourbonlagring, Sherrylagring eller rökig.

Är det viktigt att deltagarna har ungefär samma whiskykompetens, som nybörjare eller expert eller lär sig folk av varandra?
Jag tycker att det viktigaste är att vara öppen och nyfiken. Själv föredrar jag att prova alla blint, då vet man inte vad som provas och i vilken ordning. Provningsledaren bör tänka på smakprofilen. Sedan är det viktigt att de mer erfarna inte börjar med att berätta hur det ”ska/borde” dofta eller smaka och då stänga intrycken för andra deltagare. Låt alla försöka hitta sina egna intryck först. Blir det sedan tyst, så kan man lite försiktigt ge lite tips angående doft och smak.

Måste man prova whisky med vatten? Och ska man svälja?
Jag tycker att man alltid ska börja att dofta och smaka hela linan innan man börjar vattna, så spar ca 50% i glasen efter första vändan och gå sedan igenom linan igen med vattnad whisky. Provar man ett flertal whisky, kan det vara idé att spotta, men jag tycker att det är bättre att anpassa mängden whisky istället och kunna njuta av drycken till fullo.

japansk whisky - johan Blom
Johan Blom

Om man ändå provar många olika whisky på en gång, är det bra att ha lite vitt bröd att tugga på mellan flighterna. Tänk på att inte använda parfym som ställer till det med luktsinnet, och ett bra tips är att dofta på din egna oparfymerade hud för att nollställa luktsinnet.

Gott Nytt År önskar Johan Blom. Jag hoppas vi ses ute i whiskyvimlet eller på Instagram,/@DjBloomingdale

Här finns fler artiklar om whisky:  

Frågor och svar:

Vad är Niwakami Japanese Blended Whisky gjord av?

Niwakami Japanese Blended Whisky är gjord på korn från Japan, ris från Vietnam och majs från Australien.

Varför kan en japansk whisky innehålla komponenter från andra länder?

Reglerna för ursprung är inte lika strikta i Japan som i Skottland, vilket innebär att en japansk producent kan köpa komponenter eller whisky från andra länder och sedan blanda och buteljera den i Japan och kalla den japansk whisky.

Hur beskrivs smaken av Niwakami Japanese Blended Whisky?

Niwakami Japanese Blended Whisky har en svag maltighet, lite ekighet, honung, vanilj och en svag blommighet i doften. Smaken är ekig med inslag av vanilj, honung och tydlig karaktär av gröna äpplen.

Vilka förberedelser behöver man göra inför en whiskyprovning?

Förberedelser inför en whiskyprovning inkluderar att välja vilka whiskysorter som ska provas i rätt ordning, att ha bra glas som förhöjer upplevelsen, att ha papper att anteckna på och att eventuellt ha smakscheman och provningsunderlägg för att underlätta bedömningen av doft och smak.

Hur många whisky bör man prova under en provning?

Det rekommenderas att prova mellan 3 till 6 whisky under en provning för att kunna behålla smaklökarnas känslighet. Det är också viktigt att tänka på ordningen och börja med den mildare och mindre komplexa whiskyn först.

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.