En ny japansk whisky och 1-2-3 i whiskyprovning

japansk whisky - omslagsbild på ett provningsglas

Vi provar en nylanserad japansk blended whisky och lär oss lite mer om att prova whisky. Vår ciceron heter Johan Blom, välkänd bloggare på Whiskynördens blogg och från otaliga whiskymässor, där han representerat olika utställare och även håller i whiskyprovningar.

De senaste 10 åren har vi sett en ökad popularitet för japansk whisky. Om du inte ute efter just en Bourbon eller Scotch, så kommer du att möta en annorlunda whiskyprofil, drickvänlig och med en hel del karaktär. Systembolaget säljer idag ett 50-tal japanska whisky, både blended whisky och malt.

Vi ska börja med att prova whisky och se hur man gör när man vill arrangera en proffsig whiskyprovning hemma. Svarar på alla våra frågor gör Johan Blom.

Niwakami Japanese Blended Whisky

Denna japanska whisky kommer från producenten San Foods som grundades 1971 och idag är ett av Japans stora producenter av både livsmedel och drycker, allt från juice till starkare spritdrycker. Producenten gör även en Pure Malt Whisky som inte har lanserats i Sverige ännu. San Foods har ett egna destillerier.

japansk whisky - Niwakami Japanese Blended Whisky

Johan provar

Jag har sett fram emot att få prova denna nyhet, så nu är det äntligen dags!  

Niwakami Japanese Blended Whisky

  • ABV ligger på 40%
  • SBnr 2697
  • Pris 399 kr

Detta är en ”internationell” whisky med spannmål från olika länder. Den är gjord på korn (Japan), ris (Vietnam) och majs (Australien) och destillerats både i Japan och i Vietnam, för att sedan blendas, lagras och buteljeras den i Japan av producenten. Detta är en ganska vanlig företeelse, då reglerna i Japan inte är lika hårt reglerade när det gäller ursprung som tex i Skottland.

En japansk producent kan köpa komponenter eller whisky från andra länder och sedan blenda och buteljera den i Japan och får kalla den japansk whisky. Detta behöver inte betyda att det är en dålig whisky. Den kan absolut hålla hög kvalitet, men det är trevligt att veta vad som finns i flaskan och detta kan ibland vara oklart.

Men nu provar vi.

Här går jag i tur och ordning igenom färg, doft, smak och ger en övergripande kommentar.

Färg: mörkt gyllengul

Doft: svag maltighet, lite ekighet (slöjdsal med en touch av möbelpolish), honung, vanilj och en svag blommighet 

Smak: lite ekighet (svagt pepprig som drar åt lite nyare ek), vanilj, honung och en tydlig karaktär av gröna äpplen 

Eftersmak: här blir pepprigheten mer tydlig och ligger kvar på tungan en stund utan att gå överstyr. Den har en något oljig munkänsla och som vanligt känns den något “vattnig”, då den ligger på 40%, dock långt ifrån så mycket som det skulle kunna vara.

En riktigt trevlig instegswhisky, lätt och fräsch med bra balans.

Likeable utan att bli tråkig. God som den är som en avec alternativt tillsammans med lagrad ost och chark.

Strax under 400 kr känns som en svår prisklass för denna whisky, det finns bland annat tre stycken 15-åriga skotska Single Malt för samma peng och en hel uppsjö av Blend, No Age Statement och yngre whisky. Om den är prisvärd får du själv avgöra och det beror på din egna unika smak.

Jag ser fram emot att även få prova Niwakamis Pure Malt.

Några vanliga frågor …

… när man vill hålla en whiskyprovning hemma med goda whiskyvänner eller med whiskyklubben.

Vad behöver man förbereda?

  • Vilken whisky skall provas? Ordningen är viktig, ta tex inte den smakrikaste eller rökigaste först, då kommer du inte att känna mindre nyanser på de efterföljande.
  • Bra glas. Detta kan tyckas nördigt men det är väldigt stor skillnad på hur whiskyn upplevs beroende på glasets form. I tex ett traditionellt Tumblerglas så försvinner doften rätt upp och ut. Inget fel att dricka whisky i ett sådant glas men man bör veta hur det påverkar upplevelsen. Själv föredrar jag ett ”Copita” eller ”Porto” -glas med fot, då jag enklare kan värma whiskyn något i handen och doft och smak koncentreras fint i den slutna formen.
  • Några droppar vatten i rätt mängd kan lyfta en whisky till nya oanade höjder men jag börjar alltid att prova ovattnat.
  • Papper att anteckna på kan vara bra.
  • Framför allt, krångla inte till det. Whiskyn är viktigast.

Finns det några hjälpmedel att ladda ner?

  • Smakscheman med stödord för att lättare sätta ord på det som man doftar och smakar kan vara en riktigt bra hjälp.
  • Provningsunderlägg finns för olika antal glas har ofta plats för att skriva kortare anteckningar. Kan vara kul att behålla efteråt och jämföra med kommande provningar…

Här hittar du

>> protokoll

>> protokoll

Man kan även beställa små provflaskor så gästerna kan få med sig ett minne från provningen. Det finns en mängd web shoppar för detta både i Sverige och i Europa. Tänk dock på att dom måste vara alkoholtåliga och ha en tät kork.

japansk whisky - vi provar

Hur många whisky ska man prova i en provning? 

En provning kan vara allt ifrån 2 till många men prova gärna mellan 3 till 6 whisky, då är det lättare att fortfarande ha smaklökarna i behåll. Tänk gärna på ordningen, ta den mildare och mindre komplexa whiskyn först. Alternativt kan alla ha samma smakprofil tex Bourbonlagring, Sherrylagring eller rökig.

Är det viktigt att deltagarna har ungefär samma whiskykompetens, som nybörjare eller expert eller lär sig folk av varandra?
Jag tycker att det viktigaste är att vara öppen och nyfiken. Själv föredrar jag att prova alla blint, då vet man inte vad som provas och i vilken ordning. Provningsledaren bör tänka på smakprofilen. Sedan är det viktigt att de mer erfarna inte börjar med att berätta hur det ”ska/borde” dofta eller smaka och då stänga intrycken för andra deltagare. Låt alla försöka hitta sina egna intryck först. Blir det sedan tyst, så kan man lite försiktigt ge lite tips angående doft och smak.

Måste man prova whisky med vatten? Och ska man svälja?
Jag tycker att man alltid ska börja att dofta och smaka hela linan innan man börjar vattna, så spar ca 50% i glasen efter första vändan och gå sedan igenom linan igen med vattnad whisky. Provar man ett flertal whisky, kan det vara idé att spotta, men jag tycker att det är bättre att anpassa mängden whisky istället och kunna njuta av drycken till fullo.

japansk whisky - johan Blom
Johan Blom

Om man ändå provar många olika whisky på en gång, är det bra att ha lite vitt bröd att tugga på mellan flighterna. Tänk på att inte använda parfym som ställer till det med luktsinnet, och ett bra tips är att dofta på din egna oparfymerade hud för att nollställa luktsinnet.

Gott Nytt År önskar Johan Blom. Jag hoppas vi ses ute i whiskyvimlet eller på Instagram,/@DjBloomingdale

Här finns fler artiklar om whisky:  

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Niwakami Japanese Blended Whisky

En blended whisky från Japan

Artikelnummer: 269701

Typ: Sprit, Whisky

Land: Japan

Alkohol: 40,5 %

Pris: 399 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna