Hem » Vin & Mat » Nya världens Cabernet & fylligt, rustikt ugnsbak!
Vin & Mat

Nya världens Cabernet & fylligt, rustikt ugnsbak!

Cabernet Sauvignon - omslag - Vinjournalen.se

Denna fredagskväll kör vi ett nylanserat rött, en klassisk Cabernet Sauvignon från Nya världen och ugnsrostar grönsaker och korvar!

När det lanseras en ny Cabernet enligt klassisk stil men från Australien och boutique-regionen Margaret River så rusar vi till Systemet. Vi berättar lite om denna nya skönhet och samtidigt är det ju fredag, så vi lagar en rustik, enkel och självfixad rätt i ugnen. 

cabernet-sauvignon-nya-varldens-vingard - Vinjournalen.se

Varför Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon är en välkänd och mångsidig druva som odlas i alla världens alla hörn, från Frankrike, Italien, Spanien, Chile, Australien, Sydafrika, till Kalifornien och vidare. Populariteten för druvan ökar markant i Nya Välden och hos mindre boutique vingårdar, i synnerhet i regioner som i västra Australien som Margaret River och där druvan producerar viner med mer mörk och söt fruktfokus.

Cabernet Sauvignon är förstås ett utmärkt matvin och eftersom vinerna ofta är tannindrivna och ganska torra och fylliga, fungerar Cabernet viner mycket bra med “tunga” måltider som krämiga pastarätter eller till rött kött och vilt men även till smakfulla vegetariska rätter.

Cabernet Sauvignon kan användas både solo och i olika blandningar och druvan dök upp i regionen Bordeaux någon gång på 1600-talet men den odlas idag i världens alla hörn.

Cabernet Sauvignon är den rådande rödvinsdruvan i vinregionen Margaret River och dessa viner tilltalar en bred vinpublik på grund av att man är gör rödviner enligt klassisk Bordeaux-stil men med en alldeles egen tvist. I mitten av 80-talet väckte de klassiska och robusta Cabernet vinerna stor uppmärksamhet och då började egentligen druvans fantastiska rykte spridas på hemma i Australien och på exportmarknaden. Idag är vinerna kända för att vara exceptionellt medelfylliga och eleganta matviner. En stor del av Cabernet vinernas charm är att de kan åldras med värdighet, ofta upp till 5-10 år.

De 6 vinområdena i Margaret River är Yallingup, Carbunup, Wilyabrup, Treeton, Wallcliffe och Karridale.

Clairault Margaret River Cabernet Sauvignon 2020

Detta nya rödvin kommer från producenten Clairault Wines som ligger i Margaret River, västra Australien och har fått en hel del uppmärksamhet för att vara en klassisk Cabernet med alla aromer som man kan förvänta sig av ett frukt-framåt, tät och koncentrerad Cabernet enligt fransk stil. Man möts av svarta vinbär, plommon, körsbär, choklad och en svag violdoft med lite salvia. Clairault Margaret River Cabernet Sauvignon är ett vin med smidiga, välavrundade tanniner som tillsammans med den söta, rika frukten och den trevliga ekfatslagrade tonen som finns i detta fräscha vin som ligger på den högre skalan i alkoholvolym.

Clairault Margaret River Cabernet Sauvignon gör entré idag i det tillfälliga sortiment på Systembolaget!

Clairault Margaret River Cabernet Sauvignon 2020| nr: 95041 211:–

sausage-and-vegetable-traybake-top-view-close-up - Vinjournalen.se

Rustikt i ugnen! Rostad potatis med broccoli och korvar

Är du lite lat när du kommer hem? Vill inte stå för länge och fixa rätter utan att maten ska klara sig själv? Då är detta perfekt. Småkorvar bakas med lök, potatis och broccoli… superenkelt och läckert. Och du lagar för så många som du behöver.

Du kan byta ut grönsakerna och använda exempelvis blomkål, paprika, aubergine, zuccini, sötpotatis… vi valde nötchorizo, men du kan självklart även ta andra korvar som du gillar allra bäst!  (3 personer)

 • 6-8 nötkött chorizo-korvar, snittade på tvären
 • 3 msk olivolja
 • 400 g bakpotatis eller annan mjölig potatis, klyftas
 • 1 stor rödlök, i tjockare skivor
 • 1 msk torkad timjan
 • 6-7 klyftor vitlök med skal 
 • 1 generös nypa salt
 • 200g broccoli, dela i buketter
 • 75 ml buljong
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 msk japansk soja eller tamari

Värm ugnen till 180°.

Potatisen förkokas, så klyfta potatisen med skal och koka dem i kokande vatten i 5 minuter. Låt sedan potatisen rinna av och lufttorka i några minuter.

Skala rödlöken och klyfta i cm tjocka klyftor.

Blanda samman buljong, soja och senap.

Håll olivolja i en stor ugnsplåt ca 30×20. Tillsätt sedan potatis och lök och sväng sedan i runt i oljan. Lägg sedan i korvarna och häll över buljongmixen.

Grädda i 25 minuter.

Ta plåten ur ugnen och tillsätt broccolin och sätt tillbaka ugnsplåten i ugnen i 10 minuter.

Frågor och svar

Vad ett Nya världens-vin?

Nya världens vinregioner avser egentligen alla vinodlingsregioner utanför Europa )( som Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland med flera) man tänker Sydamerika, USA, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och konstigt nog Mellanöstern, där man gjort in sedan tusentals år.

Är Pinot Noir en Nya världens eller Gamla världens druva?

Pinot Noir kommer ju från ”Gamla världens Bourgogne” men den druvan odlas idag i många delas av värden, både Gamla och Nya vinländer. Lite sedan beroende på klimat, om varmare och så, kanske vinerna blir lite sötfruktigare…. Till exempel gör Sydafrika fantastiska Pinot Noir viner.

Vinstilar och druvor från Nya världen?

En rad druvor odlas framgångsrikt i den Nya världen ibland med nya vinkling men ibland också i klassiska vinstilar… druvorna kan vara Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Semillon, Pinot noir, Riesling och Sauvignon blanc …

Varför hör mellanösterns viner till Nya världen?

Det kan verka konstigt eftersom man gjort viner i mellanöstern i tusentals år… men indelningen diskuteras stort just nu på internationell nivå. Det verkar som om det mer är en geografisk indelning.

Var ska man klassa kinesiska viner?

Den Nya världen hänvisar i huvudsak till koloniserade länder där vinframställning introducerades av kolonisatören. Det är därför jag tror att man måste kategorisera om när ett land som till exempel Kina redan gjorde viner för 7000 f.Kr. enligt arkeologerna.

Lär mer om Nya världen:

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - Dark Horse Zinfandel 2021 artikel nummer 464521 från producenten Dark Horse Wines från USA. - Vinjournalen.se
Dark Horse Zinfandel 2021
Pris:111 :-
Artikel nr:464521
Smak björnbär, ekfat, fruktig, jordgubbar, mynta, vanilj, generöst, blåbärssylt
Arom björnbär, ekfat, jordgubbar, mynta, vanilj, fruktig, generöst, blåbärssylt
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021DruvorZinfandelAlkohol14.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
8 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.