Hem » Vin Fakta » Vinlandet Chile – en mångfald i vin!

Vinlandet Chile – en mångfald i vin!

vinlandet-chile-ett-flertal-flaskor

Hur du hunnit upptäcka vinlandet Chile med alla dess kvalitetsviner? Följ med på en resa söder om ekvatorn till Chile, ett Nya Världens vinland men här har man faktiskt planterat vin sedan 1500-talet och senare lade europeiska immigranter grunden Chiles vinindustri med druvor som de tog med sig många goda sorters druvor, särskilt från Bordeaux. Så småningom kom exporten av vin från Chile igång och man kan säga att de senaste decennierna har det skett en explosion av riktigt fina chilenska viner. Antalet vingårdar har på 25 år vuxit från bara ett tiotal till växte från 12 år 1995 till snudd på över 100.

Vinlandet Chile – världens smalaste land

Chile är ett långsträckt och ganska smalt land jämförbart med sträckan Moskva – Madrid, beläget mellan det svala Stilla havet och de snötäckta Anderna med Peru, Bolivia och Argentina runt om sig. Vindruvor naturligt skyddade från alla sidor och just därför har Chile en enorm variation i klimatförhållanden och jordmån mellan sina vinregioner. De långa kuststräckorna fungerar ofta som en buffert från strömmen och fungerar också som en regnskugga för många av vinlandet Chiles regioner. Det ger förstås också en härlig variation i druvor som frodas här. Även om bristen på vatten tidvis kan vara en utmaning för Chiles vinproducenter så gör det torra klimatet landet till en knutpunkt för ekologisk, biodynamisk och hållbar vinproduktion. Faktum är att 75 procent av allt vin som exporteras från vinlandet Chile produceras på ett hållbart sätt.

vinlandet-chile-klase-röda-druvor

Spännande viner att upptäcka i vinlandet Chile

Har ni tänkt att många franska vinregioner hänger upp sig på en särskild blend eller en till två speciella druvsorter? Så gör inte vinlandet Chile. Här finns en mångfald av druvor, främst Bordeaux-druvor, för att tillverka röda och vita viner. Här dominerar helt klart de franska druvorna Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc och Carménère är något av landets nischdruva, och därefter följs de tätt av Chardonnay, Merlot och Pinot Noir. Vilka druvor som odlas var bestäms efter växtplats och klimat. I varma inre delar av landet trivs de mogna, kraftfulla druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot. På svalare ställen och höga höjder sörjer för mer känsligare druvor som Pinot Noir, Sauvignon Blanc och Chardonnay. Men också druvor som Petit Verdot, Cabernet Franc, Malbec, Cinsault, Carignan och Syrah är också de chilenska vinproducenternas favoriter.

De chilenska cabernet vinerna har en fin lagringspotential och brukar vara rika och fulla av smaker som körsbär, jord och kryddor. Trots att man ofta associerar Chile med röda smakfulla, mogna viner, strama i Bordeaux-stil, så gör idag en helt mängd riktigt goda vita viner, exempelvis friska, fruktiga och citrusdominerande Chardonnayer med naturliga jordtoner av gräs.

Pinot Noir har också blivit en populär druva och ger saftiga, fräscha viner. Syrah har slagit stort på exportmarknaden. Självklart förekomera alla de Bordeauxdruvorna i olika blandningar i populära stilar som förekommer och är så vanliga i Rhône och Bordeaux. Man har alltså kommit en bra vit väg ifrån att på 1700.talet ha endast två dominerande druvor, Pais och Muscatel av vilka man främst producerade söta viner.

vinlandet-chile-naturreservat-Torres-del-Paine

Vinlandet Chile – hela 18 vinregioner

De många druvsorterna och spannet samt mångfalden i landets vinregioner har gjort Chile till ett av de mest intressanta länderna att besöka för vinälskare som söker både gott vin och skoj äventyr. Bergig terräng med vackra dalar – alla vinregioner i Chile är olika och det finns 18 stycken. För att visa mångfalden hos Chiles vinindustri kan vi nämna några av de största vinregionerna:  

Atacama – i norra Chile och ligger i den ökända Atacama-öknen är en extremt varm och torr region där så vinodlingar koncentreras till en långsmal landremsa nära kusten där det finns vatten. Man kan hitta Pinot Noir, Syrah, Chardonnay och Sauvignon Blanc men det är druvan Pisco som är mest populär här.

Coquimbo – söder om Atacama är känd som “hjärtat av det chilenska vinet”. Här trivs druvan Syrah på höga höjder under soliga dagar och svala nätter, men här finns även bland annat Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc.

Central Valley – stor mångsidig och expansiv vinregion som ligger mitt i vinlandet Chile och är en av de mest volymproducerande regionerna i hela Sydamerika och den mest etablerade och kvalitetsdrivna vinregionen. Hem för några av Chiles mest ikoniska Cabernet Sauvignon-viner och lallas ofta för “Bordeaux i Chile.” Fokus: mångfald! Här görs många goda röda, vita och roséviner, allt från dyra Bordeaux-viner i norra Maipo-dalen, till Viognier och Riesling i de kallare klimatområdena och naturligtvis ett brett utbud av de alltid populära chilenska Carmenère, Cabernet Sauvignon.

Södra regionen – hem för tre olika dalar och tre olika vinstilar. Så här långt söderut blir förutsättningarna för att odla druvor allt svårare eftersom de regnar ganska mycket och växtsäsongen förkortas. Tänk svala druvor: främst finns här Pinot Noir, Reisling, Sauvignon Blanc, Chardonnay och Muscat. En av de regioner som vår vän Miguel Torres har slagit ner sig på.

vinlandet-chile-vy-vingård

Vinlandet Chile i Sverige – tema för hemmaprovning

Det finns hela 231 röda, vita och roséviner från vinlandet Chile att hitta på Systembolaget, i butikerna och i beställningssortimentet. Både goda boxar och goda flaskor att prova. Det är spännande att prova viner från Chile, även om många består av de klassiska Bordeaux-blandningar, så har de ändå en helt annan stil än samma viner från Frankrike.

För att lära känna Chiles röda viner och få en bra överblick, så föreslår vi att du ska koncentrera dig på enstaka druvor och blandningar. Dels Bordeaux-blandningar med de typiska druvorna som Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec och Carmenère.

Men också enstaka viner på 100% Pinot Noir, Syrah eller Malbec tror vi kan bli intressanta nya favoriter.

När det gäller de vita vinerna så prova gärna Riesling, Muscat och Sauvignon Blanc och jämför med de traditionella europeiska viner.

Lär känna fler länder:

Frågor och svar:

Sedan när har man planterat vin i Chile?

Vin har planterats i Chile sedan 1500-talet.

Vilka druvor är vanliga i Chile?

Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Carménère, Chardonnay, Merlot och Pinot Noir är vanliga druvor i Chile.

Hur många vinregioner finns det i Chile?

Det finns 18 vinregioner i Chile.

Vilka är några av de största vinregionerna i Chile?

Atacama, Coquimbo, Central Valley och Södra regionen är några av de största vinregionerna i Chile.

Hur många procent av allt vin som exporteras från Chile produceras på ett hållbart sätt?

75 procent av allt vin som exporteras från Chile produceras på ett hållbart sätt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.