Hem » Vin Fakta » Texas en vinstat? Javisst!

Texas en vinstat? Javisst!

Texas vinglas och flaska och Texas flagga

Vi tyckte det var dags att följa upp vår vinartikel från 2016 om Texas som vinregion, eftersom det hänt så fantastiskt mycket i den regionen. Man skulle faktiskt inte kunna tro att Texas producerar mycket gott vin, eller ens något annat än Bourbon, men faktum är att man har odlat och producerat vin i Texas sedan mitten av 1700-talet. Det var förstås spanska missionärer som tog med sig vinstockar. På 20-talet under förbudstiden blev situationen för vinproducenterna tuffare och egentligen återhämtade man sig inte förrän på slutet av 1900-talet. Men därefter har det gått fort!

Idag står staten femte när det gäller vinproduktion efter de mer kända vinstaterna som Kalifornien, New York, Washington och Oregon.  

Delstaten Texas känns STOR som en kontinent och delstaten är verkligen ett starkt område som representerar Nya Världens viner och många AVA här befinner sig fortfarande under stark utveckling. Området är så pass stort att det råder olika klimattyper och här har man även lika jordtyper, från torr öken till sjöar och slätter. Men här odlas det en hel del grödor och självklart även en mängd olika druvor för att göra vin. Trots det varma klimatet hittar man druvor som Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin Blanc Viognier, Syrah och Sauvignon Blanc och förutom de klassiska franska druvorna odlas även Tempranillo och Sangiovese.

AVA (American Viticultural Area) är den ursprungsbeteckning som 1978 infördes i USA och som ger en officiell beskrivning av en vinregion och skyddar viner där druvor odlats på ett speciellt område. Detta medför också strikta kontrollregler. 2016 fanns 238 AVA runt om i hela USA.

Texas Vingården Val Verde
Vingården Val Verde

Redan 1883 så grundades den äldsta vingården, Val Verde, i sydvästra Texas som startades av en italiensk invandrare, Frank Qualia. Idag, driver tredje generatioen familjevingården och man odlar vindruvor som Sauvignon Blanc, Pinot Noir och Muscat. Ochdetta är en producent som gör fantastiska viner.

Om man bortser från södra delen som är alldeles för varm, så kan man dela upp vinproduktionen inom tre stora vinområden: North-Central, South-Eastern and Trans-Pecos som ligger väster om floden Pecos som strömmar genom New Mexico till mexikanska golfen.

Texas en falska Merlot vin
Val Verde – Merlot

Vi tänkte berätta lite om några av de vinregioner som finns i Texas och titta lite närmare på vinerna.

Texas High Plains

Ett torrt landskap med lite nederbörd och ett klimat med varierande dygnstemperatur. Tack vare det gigantiska och vattenbordet Ogallala Aquifer, egentligen en geologisk formation 450 000 km² stor, får man vatten till vinstockarna. Här odlas ett flertal druvor som Cabernet Sauvignon och Zinfandel, men även Tempranillo, Grenache, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Muscat och Chardonnay. I Texas High Plains finns förmodligen några av de största och finaste vingårdarna som exempelvis Duchman Family Winery i Driftwood, som grundades 2004 av Lisa och Stan Duchman som specialiserat sig på Toscanadrovorna Vermentino, Sangiovese och Dolcetto.

.

Texas skylten för Duchman
Duchman Family Winery

Texas Hill Country

Centrala Texas och den största AVA i USA. Här har man ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och heta somrar på en bitvis ganska kuperad mark som omfattar hela 23 län i Texas och Texas Hill Country AVA omfattar även AVA Fredericksburg samt Bell Mountain AVA.  I stort sett odlar man främst röda druvor som Cabernet Sauvignon och Zinfandel men eftersom detta är en sp stor stat så konsumeras nästan allt vin lokalt och vinerna ses sällan utanför staten.

Texas Davis Mountains

Druvorna Cabernet Sauvignon och Zinfandel är de viktigaste druvsorterna som odlas i denna AVA och man producerar både torra bordsviner och starkviner. Stor region som täcker från kuperade steniga AVA Davis Mountains till torra ökenlandskap. Berge i Davis County har en mineralrik, vulkanisk med massor av kalksten och detta borgar för en bra biologisk mångfald för producenter som exempelvis Pleasant Hill Winery och Becker Vineyards.

Escondido Valley

I västra Texas ligger detta AVA. Det finns väldigt få vingårdar i Escondido Valley och området håller verkligen på att utvecklas. På alluvial jord är denna vinregion baserad kring en grundlig floddal. Landskapet är till viss del kuperat och bergen har en maxhöjd på 800 m. Här odlas till 100% Sauvignon Blanc.

Mesilla Valley

Denna dal längs Rio Grande är egentligen ett vetenskapsområde som bidades på 80-talet men i området har man odlat vin i 300 år. Det är främst viner av druvorna Cabernet Sauvignon, Syrah och Zinfandel som produceras idag.

Texoma

Det näst största AVA efter Texas Hill Country och ett AVA från 2006 som ligger i norra centrala Texas. Området går längs med Texas Penhandle hela vägen till Mississippi. Hör råder kontinentalt klimat med olika typer av jord. Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir samt Chardonnay är de vanligaste druvorna.

Liten länkguide till de vingårdar som nämns här:

Val Verde Winery

Duchman Family Winery

Becker Wineyards

Pleasant Hill Winery

Att Texas lär vara en stat som fortsätter att expandera kontinuerligt rådet det ingen tvekan om.  Nya vingårdar grundas ständigt från ena änden av delstaten till den andra. Årgången 2018 är en stark årgång både när det gäller kvantitet och kvalitet, vilket gör att Texas viner får alltmer uppmärksamhet, även internationellt.

Dessutom är Texas en helt underbar stat att semestra i. Man kan ju till exempel åka längs med en av de många så kallade wine trails, stanna på olika vingårdar, testa viner och äta god mat. I Texas, eller The Lone Stare State som det också kallas, är folk mycket välkomnande och man känner sig hemma direkt.

Se en kort film om några av dessa wine trails, Fredericksburg Wine Road 290, Driftwood Wine Trail och Dripping Wine Trail i Texas Hill Country.

Se filmen här!

.

.

.

Här kan du läsa mer om viner från Nya Världen:

Frågor och svar:

Hur länge har Texas odlat och producerat vin?

Texas har odlat och producerat vin sedan mitten av 1700-talet.

Vilka är de vanligaste druvsorterna som odlas i Texas?

De vanligaste druvsorterna som odlas i Texas är Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin Blanc, Viognier, Syrah, Sauvignon Blanc, Tempranillo och Sangiovese.

Vilka är de tre stora vinområdena i Texas?

De tre stora vinområdena i Texas är Texas High Plains, Texas Hill Country och Texas Davis Mountains.

Vilken är den äldsta vingården i Texas?

Den äldsta vingården i Texas är Val Verde, som grundades redan 1883.

Vilken plats står Texas på när det gäller vinproduktion i USA?

Texas står på femte plats när det gäller vinproduktion i USA, efter Kalifornien, New York, Washington och Oregon.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.