Hem » Vin Fakta » Vinrapport: Texas

Vinrapport: Texas

texas - Vinjournalen.se

Texas, the Lone Star State. Här började man redan göra vin 100 år innan Kalifornien. 1650 planerades det första vinet av fransiskanermunkar i El Paso, i västra Texas. Sedan dess har vinindustrin vuxit, trots de mycket restriktiva alkohollagarna som fortfarande gäller i vissa av kommunerna. Förbuden var så förödande för Texas att det var inte förrän 1976 som delstatens första ”winery” skapades och det var just på 70-talet som Texas började uppleva en vinrenässans.

På Systembolaget finns idag inget vin från Texas, trots att delstaten är den femte största vin-producenten i USA. Idag säljer man endast vin från Kalifornien, Washington och Oregon.

I Texas växer de populära druvorna Cabernet Sauvignon och Chardonnay, men idag finns det också en stor variation av andra druvor som Merlot, Syrah. Muscat Canelli, Zinfandel, Tempranillo, Sangiovese och Viognier.

De primära vinregionerna är North Central Region, norra delen från gränsen till New Mexico fram till Texas Panhandle och mot Dallas. Här finns utan tvekan de bästa vingårdarna. Den andra stora regionen är Centrala Texas Hill Country, som har de äldsta vinodlingarna och som utsetts av tidningen Wine Enthusiast till en av världens tio främsta destinationer för vinturism. Centralt ligger också Trans Pecos Regions där två tredjedelar av allt Texasvin produceras. Till sist finns South East, den sydöstra regionen, omfattar området sydost om Austin och San Antonio och inklusive Houston.

Texas producerar totalt över 4000 ton vin och man är därmed den fjärde största vinproducerande delstaten i USA.

Klimatet i Texas är varmt, fuktigt och torrt. Solen skiner nästan alltid, men visst har man haft sina upp- och nedgångar, när både frost och vattenbrist ibland har ställt till det för vinodlarna.

Tierraroja, som den kalkhaltiga jordmånen heter, är en röd sandig lerjord som lämpar sig ypperligt bra för att odla vin. Vinrankorna utsätts för långa dagar av solsken och svala nätter. En terroir som ofta jämförs med Bandol vid Côte d’Azur. Vinet skördas redan kring slutet av juli i Texas, alltså tidigare än i Kalifornien.

Vi kan väl hoppas att vi så småningom också får prova lite vin från Texas.

Frågor och svar:

Vilket år planerades det första vinet i Texas?

1650 planerades det första vinet av fransiskanermunkar i El Paso, i västra Texas.

Vilka druvor växer i Texas?

De populära druvorna Cabernet Sauvignon och Chardonnay växer i Texas, men det finns också en stor variation av andra druvor som Merlot, Syrah. Muscat Canelli, Zinfandel, Tempranillo, Sangiovese och Viognier.

Vilka är de primära vinregionerna i Texas?

De primära vinregionerna i Texas är North Central Region, Centrala Texas Hill Country, Trans Pecos Regions och South East.

Vilken typ av jordmån finns i Texas som lämpar sig bra för att odla vin?

Tierraroja, som den kalkhaltiga jordmånen heter, är en röd sandig lerjord som lämpar sig ypperligt bra för att odla vin.

Vilken är den fjärde största vinproducerande delstaten i USA?

Texas är den fjärde största vinproducerande delstaten i USA.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.