Chile är en region i vad vi kallar för Nya Världen. Chilenskt vin har en lång historia som daterar tillbaka till 1500-talet när de spanska conquistadorerna tog med sig finns vitis vinifera vinstockar när de koloniserade regionen. Med tiden så introducerades även de flesta vanliga franska vinvarianter som exempelvis Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère och Cabernet Franc.

Men hur smakade egentligen chilenskt vin på den tiden? Man gjorde en hel del mediokra bordsviner och nattvardsviner och det var egentligen inte förrän i början av 1980-talet som Chiles vinproducenter började få en renässans. Man sneglade på moderna tillverkningsmetoder, introducerade jäsningstankar av rostfritt stål och man började använda ekfat för att lagra finare viner.

När man såg en potential i att börja satsa på att tillverka viner med högre kvalitet för export så ökade också antalet vingårdar från 12 st år 1995 till över 70 st år 2005. Idag är Chile den femte största exportören av viner i världen och den sjunde största producenten.

Chile har 5 stora vinregioner:

  • Atacama-regionen, längst uppe i norra Chile
  • Coquimbo regionen
  • Aconcagua regionen
  • Central Valley regionen, den viktigast regionen med de flesta koncentrerade distrikten
  • Södra Chile

Det är klart att Chile har gynnats av en tillströmning av utländska investerare som amerikanska och europeiska storproducenter. Den katalanske vinmakaren Miguel Torres berättade för Vinjournalen när vi träffade honom på ett event för något år sedan om hur intressant och spännande Chile är som vinland. Torres öppnade redan upp 1979 i Chile och då kunde han bland annat få möjligheten att satsa stort på sitt hjärteprojekt: att återuppliva gamla fina druvor och ge dessa en revival. Det har han lyckats stort med.

Fler större internationella prominenta producenter är Robert Mondavi som samarbetar med Chiles Viña Errázuriz för att producera vin. Château Lafite Rothschild samarbetar med Los Vascos och Château Mouton Rothschild samarbetar med Concha y Toro Winery. I Chile händer det grejer.

Nyligen kunde internationella vinsajter rapportera att Republiken Chile har fått fyra nya ursprungsbeteckningar, nya internationella DO klassificeringar, som markerar ett stort steg i de chilenska producenternas ansträngningar att kunna förmedla och exportera sina viner bortom politiskt fasta geografiska gränser.

Lo Abarca, i San Antonio-dalen, Apalta och Los Lingues, som båda ligger i Colchagua-dalen samt Licantén, ett distrikt i Curicó-dalen har nu fått sina mycket efterlängtade DO klassificeringar.

Som en vinproducent sa i en intervju: “Det är en stor sak för oss eftersom Chile har ett unikt utgångsläge som är annorlunda än resten av världen. På morgonen kan man se dimmorna som kommer ner över bergen och lägger sig runt vinstockarna innan solen kommer upp och ger druvorna deras intensiva fruktiga karaktär. ”

Vinjournalen gratulerar – snyggt jobbat, Chile!

 

 

Vill du läsa mer om Chiles viner? 

 

 

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy