Hem » Vin Fakta » Carmenère: den förklädda druvan
Vin Fakta

Carmenère: den förklädda druvan

26_itemthemeimage_4838-jpg - Vinjournalen.se

Carmenère är en druva som härstammar från Bordeaux. Om de plockas innan de blivit mogna kan de vara något gröna och örtartade, vilket förklarar de chilenska merlotvinernas varierande rykte under 1990-talet. Idag är carmenière känd för sin djupa färg, mjuka tanniner och unika kryddiga smak. Druvan är redo att gå om merlot och bli Chiles andra mest odlade röda druva efter cabernet sauvignon. Vinmakare jobbar nu på att göra carmenère till landets signaturdruva, något som kan komma att öka försäljningen som på senare år hållit sig på jämn nivå. Vill du avgöra själv vad du tycker så rekommenderar vi följande områden:

  • Colchagua
  • Alto Maipu
  • Cachapoal
  • Mauledalen
  • Aconcaguadalen

Runt 98 procent av världens carmenère växer i Chile, och är oundvikligen en viktig del av chilensk vinindustri. Även om det råder delade meningar om druvan bland vinkännare världen över har den onekligen en del många positiva attribut. Den ger bland annat en speciell prägel på olika rödvinsstilar och är en viktig komponent i Chiles cabernetblandningar. De som är negativt inställda till druvan hävdar att de har för många gröna karaktärsdrag för att någonsin locka en seriös publik. Man menar att camenère en gång avvisats av fransmännen av en anledning, och att chilenarnas försök att göra den till en klassisk druva som är populär världen över är lönlösa.

Det finns inga tvivel om att ett vin baserat på carmenère kan gå väldigt fel om det inte framställs på rätt sätt. Detta gäller dock för alla andra druvtyper, så det gäller helt enkelt att hitta rätt område och producent. Gör du det så kan du få mycket speciell vinupplevelse, eftersom de senare årens utveckling resulterat i några mycket spännande exemplar.

Frågor och svar:

Varifrån härstammar Carmenère?

Carmenère härstammar från Bordeaux.

Vilket rykte hade chilenska merlotviner under 1990-talet på grund av Carmenère?

Chilenska merlotviner hade ett varierande rykte på grund av att de innehöll Carmenère som plockats innan de blivit mogna och därför var något gröna och örtartade.

Vilka områden rekommenderas för att prova vin baserat på Carmenère?

Colchagua, Alto Maipu, Cachapoal, Mauledalen och Aconcaguadalen rekommenderas för att prova vin baserat på Carmenère.

Varför är det delade meningar om Carmenère bland vinkännare världen över?

Det är delade meningar om Carmenère bland vinkännare världen över eftersom den ger en speciell prägel på olika rödvinsstilar och är en viktig komponent i Chiles cabernetblandningar, men samtidigt har den för många gröna karaktärsdrag för att någonsin locka en seriös publik enligt vissa.

Vad är viktigt för att ett vin baserat på Carmenère ska bli bra?

Det är viktigt att hitta rätt område och producent för att ett vin baserat på Carmenère ska bli bra, precis som för alla andra druvtyper.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.