Historien om de Chilenska vinerna

Trots den långa historian är det inte förrän under de senaste årtiondena resten av världen tagit del av chilenskt vin. I början av 1980-talet skedde nämligen en revolution i vintillverkningen då ståltankar och ekfat introducerades. Efter detta förbättrades kvaliteten på vinerna och exporten växte snabbt. Sedan 1995, då det endast fanns 12 vinproducenter har antalet nästan sexdubblats. Idag kommer Chile på femte plats i världen när det gäller vinexport. De vanligaste druvorna i Chile är:

  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Carmenère

Chile är ett långsmalt land med optimalt klimat för vinodling. Varma somrar, kustvindar och måttlig nederbörd ger framgångsrika skördar år efter år. I Sverige finns det ett stort utbud av chilenska viner, så valet kan underlättas av att man vet lite om vad för sorts viner ett visst område producerar.

Några av de bästa vinerna hittar du i Maipodalen, Mauledalen, Casablancadalen och Colchaguadalen. Maipo är den plats med längst vinhistoria och är känd för sina Cabernetblandningar. Cabernet Savignon, Merlot och Sauvignon Blanc får gärna komma från Mauledalen som är ett mycket hett område för vinmakare att investera i. I Casablancadalen har man bara producerat viner sedan 1980-talet. Här är klimatet kyligare och är därför optimalt för arter som Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Chardonnay och Syrah. Colchagua beskrivs ofta som Chiles motsvarighet till Kaliforniska Napa. Det varma klimatet gör att bland annat Cabernet Sauvignon och Carmenère frodas här.

Det finns förstås många andra vinregioner utöver dessa, och alla har någont unikt att komma med. Chile präglas av många olika klimat och terroirs, och denna mångfald är även uppenbar och spännande bland vinerna.

Château Haut Brandey

Ett ekologiskt, modernt och för ursprunget generöst fruktigt vin med inslag av körsbär, svarta vinbär, vanilj, choklad och örter. Vinet kommer från vingårdar som ligger bland kullar av lera och kalksten inom Entre-Deux-Mers i byn Sainte-Radegonde, ca 45 km öster om staden Bordeaux

Artikelnummer: 3156

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Chateau Haut Brandey

Land: Bordeaux, Frankrike (Bordeaux)

Alkohol:12,5 %

Pris:90 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna