Hem » Vin Fakta » Veckans vinprofil: vinlegenden Robert Mondavi
Vin Fakta

Veckans vinprofil: vinlegenden Robert Mondavi

front_mondavi - Vinjournalen.se

Överallt när man söker på kaliforniska viner på nätet, så dyker speciellt ett namn upp ganska ofta, som starkt förknippas med viner från Napa Valley. Vinentreprenören Robert Mondavi. Det sägs att han var en entreprenör ut i fingerspetsarna, en skicklig marknadsförare och fantastisk innovatör. Han var en av de som banade väg för The Golden Age of the Napa Valley.

Robert Mondavi har mer än någon annan förändrat vinvälden i Kalifornien de senaste fem decennierna. Hans livlånga uppgift har varit att bevisa att Napa Valley är en av världens mest framstående vinregioner och han lyckades ganska bra med det.

Robert-and-Peter-Mondavi
Peter Mondavi och Robert (höger)

I Kalifornien upphävdes vin- och spritförbudet så sent som 1933. Vingårdarna har efter det datumet behövt all hjälp som de kunde få. Många var fattiga men passionerade för sitt vin. En riktig export till Europa tog egentligen inte fart förrän på sedan 70-talet efter The Judgement of Paris och Steven Spurriers passionerade insatser för Kaliforniens viner.

Robert Mondavi var en av de vinproducenter som definitivt satte kaliforniska viner på kartan men inte enbart med sina egna viner. Han bidrog i hög grad till att sprida de kaliforniska vinernas rykte i världen och fick starkt erkännande från alla vinproducenter i Napa.

En sann visionär

Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon 2012

Robert Mondavi föddes av italienska immigranter 1913 i Minnesota men kom till Napa på 50-talet när han tillsammans med sin familj köpte det idag så välrenommerade Charles Krug Winery i St. Helena i Napa Valley och kämpade som alla vinmakare i början för att gå ihop. Men familjen drog inte jämt. Robert fick sparken från Charles Krug Winery 1965 och startade då istället Robert Mondavi Winery i Oakville i Napa Valley.

Mondavi_1

Robert hade egentligen bara en dröm. Att odla druvor, framställa vin och leverera till människor i samhället omkring honom. Han var ambitiös, driftig och envis och han gav aldrig upp, säger de som kände honom. Det är inte bara för sin viner som Robert Mondavi blev känd, har stöttade vinproducenter i Napa när han envist arbetade för att visa att de visst kunde konkurrera med den övriga ”fina” vinvärlden. Han hade normer och integritet, samtidigt var han en öppen person som hade lätt för att kommunicera och lyfta fram sina idéer framförallt när det gällde att finna innovativa marknadskanaler utåt.

”Alla ska ha råd att köpa en flaska vin”

Robert Mondavi förknippas med stilen på viner från Bordeaux, en region som han själv älskade högt och han erhöll under årens lopp en hel del priser. Robert Mondavi Reserve var en av de 10 bästa Napa Cabernets. Han har också fått en rad utmärkelser som Winemaker of the Year av American Wine Society och är numera även omnämnd i Kalifornien Hall of Fame eftersom han sprang med den olympiska facklan 1996 när han var 83 år gammal.

Idag framställs förutom bordsviner även många fina, härligt kryddiga prestigeviner, trots hans motto om att ”alla ska ha råd med en flaska vin”. Robert Mondavi rev samarbeten med bland annat Château Mouton-Rothschild, ett av de mest prestigefulla slotten i Bordeaux samt med kända vinodlare i Sydamerika och Australien.

Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon 2012

Robert Mondavi blev nästan 100 år gammal när han 2008 dog i Napa County. Sedan 2004 ägs Robert Mondavi Winery av Constellation Brands.

Det finns 3 viner som du som privatperson kan beställa på Systembolaget i prisklassen från 89 kr – 1050 kr flaskan.

Besök gärna hemsidan för att botanisera i hans fantastiska viner.

Hårt arbete. En passion för vinmakeri. Här är en spännande exposé över Robert Mondavi där han själv om hans drömmar och hur tufft det var i början och hur han entusiastiskt satsade allt på ett kort, samarbetade med de bästa vinmakarna i Europa för att framställa Opus Wine.

Frågor och svar:

Vilken betydelse hade Robert Mondavi för vinvärlden i Kalifornien?

Robert Mondavi har mer än någon annan förändrat vinvärlden i Kalifornien de senaste fem decennierna. Hans livlånga uppgift har varit att bevisa att Napa Valley är en av världens mest framstående vinregioner och han lyckades ganska bra med det.

Vad var Robert Mondavis dröm?

Robert Mondavi hade egentligen bara en dröm. Att odla druvor, framställa vin och leverera till människor i samhället omkring honom.

Vilket motto hade Robert Mondavi?

Robert Mondavi hade ett motto om att ”alla ska ha råd med en flaska vin”.

Vilka samarbeten hade Robert Mondavi?

Robert Mondavi rev samarbeten med bland annat Château Mouton-Rothschild, ett av de mest prestigefulla slotten i Bordeaux samt med kända vinodlare i Sydamerika och Australien.

Vilka viner kan man beställa på Systembolaget från Robert Mondavi Winery?

Det finns 3 viner som du som privatperson kan beställa på Systembolaget i prisklassen från 89 kr – 1050 kr flaskan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.