Hem » Vin Fakta » Vinprofilen: Steven Spurrier testar 50 viner per dag
Vin Fakta

Vinprofilen: Steven Spurrier testar 50 viner per dag

spurrer_front - Vinjournalen.se
purrer_liten1

Vinkonsulten och redaktören Steven Spurrier hör onekligen till en av världens främsta, mest renommerade och inflytelserika vinkritiker. Han blev redan ett världsnamn 1976, då han organiserade den uppmärksammade The Judgement of Paris, en blindprovning med franska viner mot viner från Kalifornien.

Engelsk katt bland franska vinhermeliner

Steven Spurrier är britt som växte upp i Derbyshire, där han också äger en vingård i närheten av Dorset. Redan som 13 åring introducerades han till dryckesvärlden av sin morfar genom att få provsmaka en port, Cockburn 1908, och därefter var det kört. Hans framtida karriär kom att handla om att bedöma några av världens godaste viner. Under 60-talet började han arbeta hos Murray & Banbury i deras kända vinkällare och karriären satte riktig fart. Under 70-talet tog han över en liten vinbutik i Paris, som snabbt blev populär eftersom det var den enda vinbutiken där man pratade engelska.

Vad handlade då The Judgement of Paris om?

Jo, Spurrier råkade prova några viner från Kalifornien, främst Chardonnay och Cabernet och tyckte att dessa viner var helt fantastiska. Eftersom han ville uppmärksamma den nya världens viner lite extra, anordnade han en blindprovning med franska och kaliforniska viner, en provning som kom att heta The Judgement of Paris.

Alan_Rickman_liten

Spurrier var nästan tvungen att övertala media att komma och bevaka evenemanget. De tyckte inte att det var någon idé alls att närvara. Vad skulle kunna toppa franska viner? Fransmännen skrattade åt det hela till att börja med. Men faktum var att de friska, unga kaliforniska vinerna vann stort, även om Spurrier själv medger att han hade ganska mycket tur.

Över en natt spreds förstås nyheten om blindtesten som en löpeld bland vinfantaster jorden runt. Det pratades så mycket om denna provning att det till slut gjordes en film om Spurrier som hette Bottle Shock med den nyligen bortgångne engelske skådespelaren Alan Rickman i huvudrollen. Du kan se en trailer här:

Passion och vinkompetens

spurrer_liten

Steven Spurriers liv handlar om vin. Han provar inte bara 200 viner per vecka för att ge sitt utlåtande, men har dessutom åstadkommit fantastiska milstolpar inom vinvärlden:

  • konsulterande redaktör hos bland annat Decanter
  • vunnit flertal utmärkelser, som Le Personalité de l’Année (inom vin) 1988 och Maestro Award
  • ordförande i Circle of Wine Writers
  • grundare av Wine Society of India
  • öppnade Frankrikes första privata vinksola L’Academie du Vin
  • grundade även Christie’s Wine Course tillsammans med den kände Michael Broadbent
  • skrivit ett flertal böcker

Steven Spurrier säger själv:

”Det bästa är nog att jag har en karriär som jag verkligen älskar. Det är inte bara ett jobb – det är en livsstil och har varit ett sätt att leva under de senaste 5 decennierna. Och jag älskar det. Varje dag är en ny dag.”

Lyssna till när denna legendariske vinprofil berättar om sin vardag.

Frågor och svar:

Vad är Steven Spurriers bakgrund inom vinvärlden?

Steven Spurrier är en brittisk vinkonsult och redaktör som har arbetat med vin sedan 60-talet. Han har bland annat varit ordförande i Circle of Wine Writers och grundat Christie’s Wine Course.

Vad var The Judgement of Paris?

The Judgement of Paris var en blindprovning som Steven Spurrier anordnade 1976 där franska viner provades mot kaliforniska viner. De kaliforniska vinerna vann stort och provningen fick stor uppmärksamhet.

Hur många viner provar Steven Spurrier per dag?

Steven Spurrier provar enligt artikeln 200 viner per vecka, vilket skulle motsvara cirka 50 viner per dag.

Vilka utmärkelser har Steven Spurrier fått inom vinvärlden?

Steven Spurrier har bland annat vunnit Le Personalité de l’Année (inom vin) 1988 och Maestro Award. Han har också varit konsulterande redaktör hos Decanter och grundat Wine Society of India.

Vad säger Steven Spurrier själv om sin karriär inom vinvärlden?

Steven Spurrier säger att han älskar sin karriär inom vinvärlden och att det inte bara är ett jobb utan en livsstil. Han har varit involverad i vin i över 5 decennier och varje dag är en ny dag för honom.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.