EUs nya etikettlag för vin- och alkoholmärkning
Vad du bör veta om EUs nya etikettlag och regelverk för vin- och alkoholmärkning om vin- och alkoholmärkning har vi samlat på ett ställe.
Välkommen till den ständigt föränderliga världen av vinproduktion och distribution – nu får du mer information om ditt vin!
De förändrade reglerna inom Europeiska unionen gäller vin- och alkoholmärkning innebär betydande ändringar av vin och sprit under de kommande åren. Reglerna har inte verkställts ännu, men i en tidigare press-release från EU, så kommer från och med den 8 december 2023 trädde de i kraft med en övergångsperiod för att räkna in ifrån skörden 2024. Viner som produceras från 2024 års skörd och alltså framåt måste följa EU:s nya regler och viner tillverkade eller importerade före den 8 december 2023 kan fortfarande använda den gamla märkningen tills lagret tar slut.
Datum och övergångsperiod för EUs nya etikettlag:
Från och med den 8 december 2023 trädde de nya EU-märkningsreglerna i kraft, men det finns en övergångsperiod:
• Viner tillverkade eller importerade före 8 december 2023 kan fortfarande använda den gamla märkningen tills lagret tar slut.
• Viner som produceras från 2024 års skörd och framåt måste följa de nya reglerna.
Att inte följa de nya reglerna kan leda till påföljder som att återkalla produkter från marknaden, böter och att det skadar producents rykte.
Konsekvenser för vintillverkare som exporterar till EU måste uppdatera sina etiketter för viner gjorda från 2024 års skörd och framåt. Detta innebär att man byter etiketter för att passa den extra informationen och överväger elektroniska alternativ (QR-kod) för ingrediens- och näringsdetaljer.
Varför EUs nya etikettlag vin- och alkoholmärkning?
Vitsen är förstås att få unisona vinetiketter som är 100 % kompatibla med EU:s nya regelverk och med bättre och kväver mer information på olika plattformar så att man förbättrar transparensen på vinetiketten och hjälpa konsumenten:
• Lista alla ingredienser, tillsatser och behandlingar i fallande viktordning.
• Visar näringsinformation som energivärde och sockerinnehåll.
• Allergener och intoleranser måste anges på den fysiska etiketten som ingredienser.
• Elektroniska etiketter får inte samla in eller övervaka användardata.
• Elektroniska etiketter är begränsade till endast viktig information och förbjuder allt innehåll för försäljnings- eller marknadsföringsändamål.
Alltså, fördelarna för konsumenten är att du som konsument får reda på i princip allt om ditt vin: ingredienser, viktig och uppdaterad vininformation, samlad och lättare hantering. Det blir enkelt när du lätt har möjligheten att ladda ner QR-koden direkt från hyllan på Systemet.
Detta är givetvis en stor förändring för vinföretagen/producenterna, men att följa nya EU-kompatibla märkningsbestämmelser och specifika förpackningskrav tror många producenter kommer att bygga stort förtroende för varje vinvarumärke. Vi vill ju veta allt om våra viner, eller hur?
Vad händer nu?
Producenter som exporterar till EU måste nu uppdatera sina etiketter för viner gjorda från 2024 års skörd och framåt. Man måste alltså byta etiketter för att anpassa och utöka med den extra informationen. Smart nog så överväger man som QR-koder för ingrediens- och näringsdetaljer och du som dryckeskonsument kommer enkelt åt informationen med kompatibla e-etiketter so du kan avläsa in din mobil när du handlar. Olika aktörer som vårt syskon projekt ewinetag.com men även andra aktörer som scantrust.com hjälper just nu vingårdar att anpassa sina etiketter till nya eu direktiven.
Läs >> EUs pressrelease om de nya reglerna
Frågor och svar
Just nu finns det aluminiumburkar, bag-in-a-box-vin, pappers-tetra, mjuk box, plastflaskor, glasflaskor … fler och fler producenter och återförsäljare antar alternativa format vid sidan av den traditionella glasflaskan.
Paketera vin noggrant om du vill posta. (Tänk på att skicka bud är det bästa.) Men vill du skicka så in varje vinflaska ordentligt. Systembolaget har wellpapp för det. Välj en stadig låda och packa den upprätt eller platt. Fyll på med utfyllnadsmaterial kring flaskan. Märk: GLAS!
De vanliga lådvinerna är ju vanligtvis 3 liter en numera finns det en del lådor som rymmer 5 liter.
Ja, kanske för man dels behöver en korköppnare för att öppna flaskan och dels kan naturkorkar ge en korklukt, vilket skapar smaker och aromer i ditt vin. Korkar kan även smula sönder om de blir för gamla … det verkar helt enkelt var praktiskt med skuvkork på vardagsviner.
Det gör jag faktiskt, jag sparar korkar i en korg, men jag sparar inte alla korkar. Men exempelvis om vi öppnar en Champagne för att fira födelsedag, nyår, jubileum… och jag märker korkarna med datum. Ser dessutom kul ut med korkar i en korg i köket.
- Läs lite om klimatet här:
- Debatt: Påverkar klimatförändringen vinindustrin?
- Systembolagets klimatmål & hållbarhet i fokus
- Vad menas egentligen med hållbart vin?