Systembolagets klimatmål är viktigare än någonsin. Numera höjs konsumenternas röster för att värna om miljön på olika sätt genom olika hållbarhetssatsningar. Konsumenten har aldrig haft ett större intresse och varit mer medveten än man är idag.

Olika hållbarhetssatsningar ligger fortsatt i fokus i hela Dryckesbranschens Klimatinitiativ, DKI och som ett bevis att det stadigt går framåt och att företagets direkta utsläpp har minskat tydligt enligt den senaste rapporten.

Men hur mycket återvinner man egentligen? Och hur det går det med de fossilfria energikällorna som man lovar att man går över till?

86 % av dryckesvolymen i Systembolagets fasta sortiment rapporterade sina satsningar och Dryckesbranschens Klimatinitiativ ser att både ökad återvinningsgrad och ökad användning av fossilfria energikällor ligger i linje med Initiativets fyra mål till 2030.

Men två år av pandemi har självklart skapat utmaningar. Det blev tufft med transporter och klimatavtrycket från förpackningar ökade jämfört med 2020 eftersom konsumenterna under pandemin ändrade sina inköpsvanor och dryckesval.

Hållbart på Systembolaget

En Norstat-undersökning som gjorts på uppdrag av Systembolaget visade att sex av tio konsumenter tycker att det är svårt att göra hållbara val i systembutiken, trots att man vill handla hållbart.

Strax över tusen personer intervjuades och det visar att vi faktiskt är ganska medvetna, vi vill i alla fall vara det, när det gäller parametrar som miljö, klimat och arbetsvillkor.

 • 90 procent instämmer i påståendet ”Jag vill göra hållbara val som konsument”.
 • 58 procent instämmer i påståendet ”Jag tycker att det är svårt att göra hållbara val och köp som konsument”.
 • 47 procent anser sig ha dåliga kunskaper om hur man gör hållbara val inom alkoholhaltiga drycker.
 • 38 procent anger att det största hindret för att handla hållbart vid köp av alkoholhaltiga drycker är att det inte idag framgår tydligt vilka drycker som är hållbara

Ekologi och arbetsförhållanden känns viktiga

För att det skulle vara mindre förvirrande för konsumenten har Systembolaget omarbetat och initierat en speciell märkning som heter Hållbart Val av produkter och som inkluderar miljö, klimat och arbetsvillkor och lanserades i butikerna den 1 mars 2022.

Den nya märkningen betyder i korthet att det blir enklare för kunden och nu har man nya kriterier för vad en dryck måste leva upp till för att kvala in som en hållbar produkt i sortimentet. Produkten ska vara

1. miljöcertifierad odling och produktion (eko eller annan miljöcertifiering)

2. ha en förpackning med lägre klimatavtryck än den traditionella glasflaskan

3. godkänt nr det gäller arbetsvillkor i odling och produktion

Systembolagets vetenskapligt baserade klimatmål

På Systembolaget har man gått längre och målen omfattar klimat, miljö, människa, samhälle och affär när man tittar på hållbarhetsarbetet inom sortiment, kundupplevelse och den egna verksamheten.

Klimatmålen ligger i linje md Science Based Targets. för att klara Parisavtalets ambition om att hålla den globala uppvärmningen på endast 1,5 grad nivå. H&M, Coop, Ica och Vattenfall är exempel på andra svenska företag som arbetar efter Science Based Targets.’

Målen är

 • 2030 ska klimatpåverkan från Systembolagets hela värdekedja har minskat med 50 % jämfört med 2019. Det innebär minskade utsläpp från odling, produktion, förpackningar och transporter av drycker samt kundens resor till och från butik (scope 3).
 • 2025 ska Systembolaget ha minskat klimatpåverkan från den egna verksamheten med 90 % jämfört med 2019. Det innebär minskade utsläpp från egen energianvändning och tjänstebilar (scope 1 och 2).
 • Detta är delmål mot 2045 då Systembolaget ska ha netto noll i klimatpåverkan.

Systembolaget har kommit en bra bit längre i klimatkampen och är en värdig föregångare och man arbetar nu mot målet att utsläppen från hela Systembolagets värdekedja ska halveras till år 2030. Här ingår odling, tillverkning, förpackningar, transporter samt kundens resor till och från butiker. Redan år 2025 ska dessutom utsläppen från den egna driften har minskat med 90 % jämfört med år 2019. Och fungerar detta så kommer man 2045 att ha netto noll i klimatpåverkan. 

Alla vi – leverantörer, producenter, odlare, transportföretag, Systembolaget, konsumenter – ska dra åt ett håll för att halvera utsläppen för annars kommer målen inte att kunna förverkligas.

hållbart vin - logotyper

Hur arbetar man i producentledet?

Producenten Van Loveren Family Vineyards ligger Robertson i Sydafrika. Producenten är Fair Trade-ackrediterad och känd för sitt hållbarhetsfokus och har arbetat med begreppet i snart 2 årtionden med ett projekt som man kallar för Our Sustainability Journey. Bland annat Årets nationella bonde, (över samtliga jordbrukssektorer) och det sydafrikanska nationella Agri BEE-projektet. Loveren är en kolhjälte! tilldelats Silverstatus av Confronting Climate Change (CCC) Initiative, ett sydafrikanskt initiativ inom frukt- och vinindustrin.

Och man arbetar både med arbetsförhållanden för sina trogna vingårdsarbetare. Här tar man hand om både utbildning, kvinnor i arbetslivet och arbetarnas inflytande och ägarskap till 51%. Inte dumt faktiskt att få äga mark och jordbruk som lön för mödan. Drägliga arbetsförhållanden säger sig självt.

Miljöfokus har legat på

 • 800 solpaneler som levererar energiförbrukning både sommar som vinter
 • alla glasflaskor är återvinningsbara
 • 150 000 + PET flaskor används
 • 100 % återvinningsbara aluminiumburkar
 • papper, plast och flaskor återvinns helt

I vår tidigare artikel kan ni läsa mer om vad WIETA står för, intresseföreningen Aware.org, gemenskapsprojekt i SIZA och utvecklingsprojektet för deras vingårdsarbetare Five’s Reserve.

Smaka på ett hållbart vin?

4 cousins crisp white

Four Cousins Crisp White, 2021| nr 5150| 69:-

Krispiga lättvinet Four Cousins Crisp White är ett fruktigt vin som ligger helt i linje med den hållbara och lätta trenden. Här har man förfinat metoden omvänd osmos och därmed sänkt alkoholhalten utan att ge avkall på smak.

Mindre kalorier och mindre alkohol helt enkelt, helt i linje med den nya, lätta trenden. Smakfull mix med fräscha, läckra aromer som tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus för en fin, mineralisk karaktär. Ett karaktärsfullt, lättdrucket och mycket harmoniskt vin som upplevs rent och enkelt och med fin syra.

Frågor och svar

Vad menas med hållbar utveckling?

Det är det som är så fascinerande, att allt omfattas. 2015 antog FN en agenda 2030 för hållbar utveckling som inkluderar 17 mål för hållbar utveckling och för att förändra vår värld:
Ingen fattigdom
Noll hunger
God hälsa och välbefinnande
Kvalitetsutbildning
Jämställdhet
Rent vatten och sanitet
Prisvärd och ren energi
Anständigt arbete och ekonomisk tillväxt
Industri, innovation och infrastruktur
Minskad ojämlikhet
Hållbara städer och samhällen
Ansvarsfull konsumtion och produktion
Klimatåtgärder
Livet under vattnet
Livet på land
Starka institutioner för fred och rättvisa
Samarbete för att uppnå målet

Vilka är de tre målen för hållbar utveckling?

Målen för hållbar utveckling som är kända som de globala målen är
* förena ekonomisk tillväxt
* miljöbalans
* sociala framsteg, för att säkerställa att alla människor har samma möjligheter och kan leva ett bättre liv utan att kompromissa med planeten

Vilka är typer av utsläpp är skadliga?

Kriterierna för föroreningar är kolmonoxid (CO), bly (Pb), kvävedioxid (NO2), ozon (O3), partiklar (PM) och svaveldioxid (SO2). Det finns också ett stort antal föreningar som har fastställts vara farliga som kallas luftgifter.

Kommer Coca Coola att börja använda glasflaskor igen?

Coca Cola flaskan återvänds. I Hong Kong, Latinamerika, Afrika och sydvästra USA testar Coca-Cola nya 60 % återvunna glasflaskor. Glas är 100% återvinningsbart. Ännu bättre, det är oändligt återvinningsbart – vilket innebär att det kan omvandlas till en ny produkt om och om igen utan någon kvalitetsförlust. Återvinning av glas är alltså ett effektivt sätt att bekämpa många av dess miljöproblem. Det minskar utsläppen, sparar värdefulla naturmaterial och sparar energi.

Vad menas med hållbar mat?

Några av de mest hållbara livsmedel i världen
Svamp
Musslor
Tång
Spannmål och spannmål
Ekologisk frukt och grönsaker

Läs mer om ekologiska viner:

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine Laffitte

Domaine Laffitte

Artikel:2698Volym:3000 ml
Pris243 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2021Druvor70 % sauvignon blanc, 15 % petit manseng, 15 % gros mansengAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy