Ekologiskt odlade viner har funnits på marknaden sedan 1980-talet, något som är svårt att tro då trenden först slagit igenom på senare år. Detta kan bero både på att konsumenter inte varit lika miljömedvetna tidigare, men också på den bristande kvaliteten bland dåtidens ekologiska urval. Idag håller ekologiska viner lika hög, om inte högre kvalitet, och därför finns det ingen anledning att vara tveksam. Här kommer de viktigaste resonemangen för varför du bör välja ekologiskt:

  • Smaken är ofta bättre
  • Färre eller inga kemikalier
  • Bättre etiskt val
  • Mindre variation mellan årgångar
  • Hög kvalitet för pengarna

För de flesta är smaken det allra viktigaste när man väljer vin. Ekologiska vingårdar följer ofta mycket strikta procedurer vid tillverkningen och man är ofta extremt noggrann. Dåliga druvor måste plockas ut eftersom smaken påverkas extra mycket när vinet innehåller färre ingredienser. Om vinrankorna inte får någon konstgjord bevattning måste de själva hitta och nå ner till grundvattnet, och utvecklar då ett starkt och komplext rotsystem. Undviks kemiska bekämpningsmedel får också växten ett starkare immunförsvar och blir mer resistenta mot sjukdomar. På så sätt blir själva rankorna starka exemplar som ger bra frukt, och ett allmänt dåligt vinår påverkar inte de ekologiska odlingarna lika mycket.

Många vinodlare som är noga med att värna om naturen har också liknande etiska principer när det kommer till de anställda. Att vingårdens personal får bra arbetsvillkor är minst lika viktigt som att minska på koldioxidutsläppet. Även odlingsytan med dess omgivningar respekteras på ett sätt som gör att naturliga processer tillåts. Till exempel kan ett hungrigt djur ta sig ett smakprov av skörden utan att åtgärder vidtas för att hindra detta.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2019Druvor80 % corvina, 14 % roninella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy