Därför bör du välja ekologiskt

Ekologiskt odlade viner har funnits på marknaden sedan 1980-talet, något som är svårt att tro då trenden först slagit igenom på senare år. Detta kan bero både på att konsumenter inte varit lika miljömedvetna tidigare, men också på den bristande kvaliteten bland dåtidens ekologiska urval. Idag håller ekologiska viner lika hög, om inte högre kvalitet, och därför finns det ingen anledning att vara tveksam. Här kommer de viktigaste resonemangen för varför du bör välja ekologiskt:

  • Smaken är ofta bättre
  • Färre eller inga kemikalier
  • Bättre etiskt val
  • Mindre variation mellan årgångar
  • Hög kvalitet för pengarna

För de flesta är smaken det allra viktigaste när man väljer vin. Ekologiska vingårdar följer ofta mycket strikta procedurer vid tillverkningen och man är ofta extremt noggrann. Dåliga druvor måste plockas ut eftersom smaken påverkas extra mycket när vinet innehåller färre ingredienser. Om vinrankorna inte får någon konstgjord bevattning måste de själva hitta och nå ner till grundvattnet, och utvecklar då ett starkt och komplext rotsystem. Undviks kemiska bekämpningsmedel får också växten ett starkare immunförsvar och blir mer resistenta mot sjukdomar. På så sätt blir själva rankorna starka exemplar som ger bra frukt, och ett allmänt dåligt vinår påverkar inte de ekologiska odlingarna lika mycket.

Många vinodlare som är noga med att värna om naturen har också liknande etiska principer när det kommer till de anställda. Att vingårdens personal får bra arbetsvillkor är minst lika viktigt som att minska på koldioxidutsläppet. Även odlingsytan med dess omgivningar respekteras på ett sätt som gör att naturliga processer tillåts. Till exempel kan ett hungrigt djur ta sig ett smakprov av skörden utan att åtgärder vidtas för att hindra detta.

Frågor och svar:

Varför har ekologiska viner funnits på marknaden sedan 1980-talet?

Ekologiska viner har funnits på marknaden sedan 1980-talet, men trenden har slagit igenom på senare år på grund av bristande kvalitet bland dåtidens ekologiska urval och att konsumenter inte varit lika miljömedvetna tidigare.

Varför är smaken ofta bättre i ekologiska viner?

Ekologiska vingårdar följer strikta procedurer vid tillverkningen och är extremt noggranna. Dåliga druvor plockas ut eftersom smaken påverkas extra mycket när vinet innehåller färre ingredienser. Dessutom utvecklar rankorna ett starkt och komplext rotsystem när de själva måste hitta och nå ner till grundvattnet.

Varför är det ett bättre etiskt val att välja ekologiska viner?

Många vinodlare som är noga med att värna om naturen har också liknande etiska principer när det kommer till de anställda. Att vingårdens personal får bra arbetsvillkor är minst lika viktigt som att minska på koldioxidutsläppet. Även odlingsytan med dess omgivningar respekteras på ett sätt som gör att naturliga processer tillåts.

Varför är det mindre variation mellan årgångar i ekologiska viner?

Eftersom rankorna blir starka exemplar som ger bra frukt och är mer resistenta mot sjukdomar, påverkar ett allmänt dåligt vinår inte de ekologiska odlingarna lika mycket.

Varför är det hög kvalitet för pengarna att välja ekologiska viner?

Ekologiska vingårdar följer strikta procedurer vid tillverkningen och är extremt noggranna, vilket resulterar i hög kvalitet på vinet. Dessutom utvecklar rankorna ett starkt och komplext rotsystem när de själva måste hitta och nå ner till grundvattnet, vilket ger bättre frukt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.