Därför bör du välja ekologiskt

Ekologiskt odlade viner har funnits på marknaden sedan 1980-talet, något som är svårt att tro då trenden först slagit igenom på senare år. Detta kan bero både på att konsumenter inte varit lika miljömedvetna tidigare, men också på den bristande kvaliteten bland dåtidens ekologiska urval. Idag håller ekologiska viner lika hög, om inte högre kvalitet, och därför finns det ingen anledning att vara tveksam. Här kommer de viktigaste resonemangen för varför du bör välja ekologiskt:

  • Smaken är ofta bättre
  • Färre eller inga kemikalier
  • Bättre etiskt val
  • Mindre variation mellan årgångar
  • Hög kvalitet för pengarna

För de flesta är smaken det allra viktigaste när man väljer vin. Ekologiska vingårdar följer ofta mycket strikta procedurer vid tillverkningen och man är ofta extremt noggrann. Dåliga druvor måste plockas ut eftersom smaken påverkas extra mycket när vinet innehåller färre ingredienser. Om vinrankorna inte får någon konstgjord bevattning måste de själva hitta och nå ner till grundvattnet, och utvecklar då ett starkt och komplext rotsystem. Undviks kemiska bekämpningsmedel får också växten ett starkare immunförsvar och blir mer resistenta mot sjukdomar. På så sätt blir själva rankorna starka exemplar som ger bra frukt, och ett allmänt dåligt vinår påverkar inte de ekologiska odlingarna lika mycket.

Många vinodlare som är noga med att värna om naturen har också liknande etiska principer när det kommer till de anställda. Att vingårdens personal får bra arbetsvillkor är minst lika viktigt som att minska på koldioxidutsläppet. Även odlingsytan med dess omgivningar respekteras på ett sätt som gör att naturliga processer tillåts. Till exempel kan ett hungrigt djur ta sig ett smakprov av skörden utan att åtgärder vidtas för att hindra detta.

Cote du Rhone Plan de Dieu

Artikelnummer: 229801

Typ: Rött Vin

Producent:Stellenbosch – den ultimata vinregionen

Land: Rhone (Vin och dina tänder)

Alkohol:14,5 % %

Pris:119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna