Debatt: Påverkar klimatförändringen vinindustrin?

klimatförändringen - omslag vingård

Hur klimatförändringen påverkar jordmån och druvor är en fråga som vinodlare arbetar med varje dag. Nu är det svalare platser som gäller för att odla vindruvor. Några tankar från redaktionen…

Vi pratar mycket klimatförändringen men den debatten är i stort sett över för vinindustrin och fokus har flyttats till begränsning och omvandling av odlingsområden och druvor.

 klimatforandringen-torra-overmogna-druvor.jpg

Stora aktörer i den globala vinindustrin satsar miljarder dollar per år för att köpa upp mark i mer nordliga klimat och det är de stigande temperaturerna som tvingar dem att plantera vingårdar i andra regioner än de mest populära platserna omkring i Medelhavet, Australien och Kalifornien.

Har tacklar man problemet?

Västra Nordamerika och norra Europa, i länder som Sverige och England ser man redan nu att vinindustrin blomstrar som aldrig förr.

Medan man i regioner som Bordeaux och Rhône i Frankrike eller till och med Toscana i Italien ser redan stora nedgångar i lämpliga landområden och detta förutspådde The National Academy of Sciences redan för flera år sedan. Men hur kartlägger vi hur vinproducerande regioner kommer att förändras när temperaturen blir varmare?

Australien och i Europa omkring Medelhavet är de platser som drabbas hårdast och upplever en förlust på cirka två tredjedelar av den yta som för närvarande är lämplig för vinodling.

Och förlorar man miljontals hektar odlingsmark så byter vi till olika druvsorter, mer tåliga för värme. Fungerar inte det så väljer man helt enkelt att flytta norrut. Bevattning kan vara en utväg, men det skulle vara farligt eftersom vingårdar behöva ta till sig sötvattensresurser i regioner där det ofta inte finns tillräckligt med sötvatten för att odlingen ska fungera.

Men tänk Kalifornien som exempel. Där förväntas man se en förlust på mer än hälften av vinodlingsarealen, medan man öppnar upp i nordvästra USA och Kanadas British Columbia. En stor oro för forskare och miljöaktivister runt om i världen är hur man kommer att klara av förändringarna skydda livsmiljön för djur och natur.

Är klimatförändringen döden för druvor och jord?

klimatförändringen - vinproducent tittar på druvor

Utsläppen av koldioxid stiger till rekordnivåer enligt Global Carbon Project och trots den mediala uppmärksamheten så är man långt ifrån att uppnå sina mål att begränsa den globala uppvärmningen och Kina och Indien är världens största förorenare. Man har helt inte har tillräckliga riktlinjer på plats för att förhindra att de globala utsläppen ökar, än mindre för att tvinga dem nedåt.

Odlare i Bourgogne fick en 30 procent lägre avkastning under värmeböljan för några år medan Champagne fick kämpa med en av de tidigaste skördarna någonsin. Året därpå hade man hagelstormar. Men det största problemet med klimatförändringen är just klimatuppvärmningen.

Klimatsituationen kan inte vara lätt för vinproducenterna att tackla klimatförändringar när de är ett faktum. Och den gav mycket olika druvor än vad man är van vid, de vart mognare, det vill säga mycket mer socker- och alkoholnivåer, men mindre syra och ofta upplevdes vinerna mindre fräscha.  

Skörden som tidigare brukade ske i oktober ända till slutet av oktober faktiskt, måste nu plockas i september, ibland till och med i augusti, för att behålla den goda alkohol-/syrabalansen som tidigare viner haft. Man kan då undra hur en del vinproducenter och odlare ifrågasätter – kan man säga förneka – att vi har en klimatförändring när de ser dessa bevis under fötterna?

Klimatförändringen mer generellt

Odlare som skördar mogen Cabernet Sauvignon i Italien i juli till exempel. Uppvärmningen av Champagne. Själva existensen av engelskt och vårt svenska vin. Alla bevis, om något behövdes, att klimatförändringen faktiskt är reell och det största hotet som vinindustrin står inför idag.

De flesta vinproducenter har idag tagit fasta och arbetar hårt med den globala uppvärmningen när det gäller att uppnå större mognad i vissa årgångar. Man bidrar till att bromsa den genom energibesparing, vattenbesparing, återvinning som några exempel.

Men klimatförändringen handlar inte bara om stigande temperaturer under växtsäsongen.

Under det senaste 15 åren har aldrig tidigare skådade vädermönster plågat odlare från Napa i USA till Beaune i Frankrike och även Sydafrika och Kapregionen har haft det tufft – svår torka, sommarhagelstormar och vilt vacklande temperaturer gör druvodling till en allt svårare och dyrare verksamhet när extrema väderhändelser håller på att bli det nya normala.

Den vanliga förväntan är att klimatförändringarna ökar variationen i vattnets kretslopp med mer intensiva regn men snabbare torkning och det ger fler översvämningar och ännu mer torka.

klimatförändringen - jord med mask

Men är för sent?

Hur man vinindustrin stoppa eller åtminstone mildra dessa förödande effekter? Mer eller mindre har vi värmts upp en grad och varje grad varmare kostar mer och skadar mer. De, globala uppvärmningens förmåga att radikalt förändra eller till och med förstöra en vinregions historiska identitet är utan tvekan den mest skadliga aspekten av klimatförändringen.

Man kan läsa sig till att några av de traditionella vinregionerna sett sin produktion kollapsa på grund av torka, översvämningar, växtsjukdomar, som är direkta eller indirekta konsekvenser av den globala uppvärmningen. Men vad händer med vintypiska stilars klassiska identitet? Det är en intressant och aktuell fråga för både klimat, jord och landskap.

Vinindustrin uppenbarligen engagerad i att åtminstone försöka hantera problemen och forskare stöttar vinproducenter mot att anta gemensamma riktlinjer för att anpassa sig ännu mer till klimatförändringarna. Ledande varumärken över hela Europa har idag egna individuella strategier för att hantera klimatförändringar. Supertoscanaren planterar idag mindre Merlot till förmån för Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc, två druvor som inte är lika känsliga. Man skyddar också druvorna från solbränna.

Det finns uppenbarligen några bra idéer därute, men en förändring kommer inte att ske över en natt.

Frågor och svar

Hur påverkar vinet miljön?

Med användning av gödningsmedel, bekämpningsmedel, jord, mark, vatten och energi är det ansvarigt för cirka 20 % av alla utsläpp av växthusgaser. Och tyvärr är vinproduktion inget undantag, processen att odla druvor och omvandla det till vin, bidrar också till dessa effekter.

Är det bättre att dricka biodynamiskt om man tänker på planeten?

Att göra biodynamiska viner krävs att vinproducenter ändrar sättet de odlar på. Jag får väl en smäll tillbaka nu om jag säger att ja, genom att dricka biodynamiskt bidrar du till en renare, hälsosammare och mer hållbar miljö.

Är vin miljövänligt?

Hållbara viner produceras i vingårdar som utövar vatten- och energihushållning, bevarar ekosystem och det lokala djurlivet. En vingård som producerar hållbart vin håller jorden frisk, eftersom de vet att de genom att göra det kommer att kunna fortsätta odla druvor länge framöver.

Vilka effekter har klimatförändringarna på vin?

Klimatförändringen kan bidra till att vingårdar etablerar sig på högre höjder där det är svalare. Nordamerika är ett bra exempel. Men det kommer i förlängningen att påverka ekosystemet i höglandet och kan i sin tur påverka den naturliga vegetationen traditionella vinområden.

Hur mycket CO2 produceras när man gör vin?

Det beror på hur alkoholhaltigt vinet är. 1 hektoliter vin med 13,5 % potentiell alkohol ger 11,5 kg CO2. Mer alkohol, mindre utsläpp.

Läs mer om vin och miljö:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.