De flesta Blanc de Blancs-champagnerna produceras på Chardonnay-druvor, då dessa är de vanligaste i regionen. De ger de populäraste smakerna och är konsekventa i avkastning och kvalité. Termen Blanc de Blancs översätts till ”vit av vita” och innebär att alla druvor i blandningen måste vara gröna druvor.
Vinodlingarna som ligger i den så kallade regionen Cote de Blancs ger de bästa exemplen på stilen Blanc de Blanc. En klassisk Blanc de Blancs är elegant när den är ett ungt vin och en äldre Blanc de Blanc utvecklar ofta en härligt smörig och komplex stil med en intensiv fruktighet.
Vanliga vindruvor som används till Blanc de Blancs-champagner:
God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.
Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 339 :-
Till skillnad från de flesta champagnerna framställs Blanc de Blancs-champagner på endast vitvinsdruvor med ljusa skal. Det ger dem en krispig, frisk smak som skiljer sig från de andra champagnesorterna som görs på druvor med mörkt skal, som Pinot Noir eller Pinot Meunier. Dessa anses vara de unikaste champagnerna i världen.
Blanc de Blancs champagne har en större potential för att kunna lägras, jämfört med en typisk Pinot de Noirs champagne. Prova gärna förstklassiga champagner från producenter som Dom Ruinart, Krug, Le Mesnil Grand Cru eller Guy Larmandier.
Vilken druva används oftast i Blanc de Blancs-champagner?
Chardonnay-druvor är de vanligaste druvorna som används i Blanc de Blancs-champagner.
Vad betyder Blanc de Blancs?
Blanc de Blancs översätts till “vit av vita” och innebär att alla druvor i blandningen måste vara gröna druvor.
Vilka andra druvor kan användas för att göra Blanc de Blancs-champagne?
Förutom Chardonnay kan även Pinot Blanc, Pinot Gris och Arbane användas för att göra Blanc de Blancs-champagne.
Hur skiljer sig Blanc de Blancs-champagner från andra champagnesorter?
Blanc de Blancs-champagner framställs endast på vitvinsdruvor med ljusa skal, vilket ger dem en krispig, frisk smak som skiljer sig från andra champagnesorter som görs på druvor med mörkt skal.
Vilka producenter av Blanc de Blancs-champagne rekommenderas?
Förstklassiga champagner från producenter som Dom Ruinart, Krug, Le Mesnil Grand Cru eller Guy Larmandier rekommenderas.
Jag är sedan 2014 redaktör och receptmakare för Vinjournalen.se. Författare och skribent, har arbetat internationellt i flera länder och i Sverige. Bor i skärgården utanför Stockholm och brinner för mat och vin.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok