Hem » Vin Fakta » Ny alkoholkommission i Sverige

Ny alkoholkommission i Sverige

Förra veckan lanserades Sveriges alkoholkommission som har till uppdrag att se över hur den svenska alkoholpolitiken kan utvecklas och förbättras och den kontrollerade försäljningen stärkas.

Nya vindar och nya trender blåser både globalt, inom EU och i Sverige. I dag saknas en offentlig debatt om de utmaningar och möjligheter som globalisering, EU-handel och förändrade attityder innebär för den svenska alkoholpolitiken.

Bakom initiativet står Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) och Sveriges Bryggerier. Ordförande för kommissionen är förre finansministern Erik Åsbrink.

I Sverige handlar vi på Systembolaget

Syftet med en alkoholkommission är att belysa hur den svenska alkoholpolitiken fungerar i dag och hur den kan utvecklas. I fokus står frågor om införsel och okontrollerad försäljning, dess ekonomiska och sociala konsekvenser.

– Det är problematiskt att det inte förs någon debatt om svensk alkoholpolitik. Den svenska alkoholpolitiken är under hård press till följd av en ökande införsel av alkohol. Vi är oroliga för de konsekvenser införseln medför i form av finansiering av organiserad brottslighet, okontrollerad och illegal försäljning till bland annat ungdomar, säger Anna De Geer, vd SVL.

– Vi värnar det detaljhandelsmonopol på alkoholförsäljning som Sverige har i dag. Det bidrar till en kontrollerad försäljning under ordnade former. Det är därför viktigt att alkoholpolitiken utvecklas i takt med förändringar i omvärlden så att monopolets fortlevnad kan säkerställas, säger Anna-Karin Fondberg, vd Sveriges Bryggerier.

– Enligt våra direktiv arbetar vi helt fristående från initiativtagarna. Vi planerar själva vårt arbete och formulerar våra analyser och slutsatser. Det är ett viktigt uppdrag och jag ser fram emot att arbeta tillsammans med övriga ledamöter, säger kommissionens ordförande Erik Åsbrink.

Kommissionen ska arbeta under ett halvår och presentera sina slutsatser och förslag i form av en rapport under slutet av 2018. Se hemsida: www.alkoholkommissionen.se

Ordförande för Alkoholkommissionen är Erik Åsbrink, tidigare finansminister. Han har även varit VD för Vasakronan. Han är styrelseordförande i Alecta och Svensk Hypotekspension och ordförande i Handelns Ekonomiska Råd.

Övriga ledamöter i Sverige alkoholkommission är:

Helena Frisk, var tidigare ordförande i arbetarnas socialpolitiska organisation, Verdandi. Hon har även varit ledamot av Sveriges riksdag för Socialdemokraterna under perioden 1994–2007.

Nina-Katri Gustafsson, är sociolog och forskare vid Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms Universitet. Hennes forskning handlar bland annat om alkoholkonsumtion och alkoholskador ur ett folkhälsoperspektiv.

Sune Rydén, har mångårig erfarenhet från Tullverket och var tidigare Tullverkets nationelle specialist på alkohol, tobak och punktskatter.

Eva Östling, var tidigare VD för Visita, branschorganisation och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Hon har även varit regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne och vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen.

Sprit & Vinleverantörsföreningen, SVL, är en branschorganisation för svenska importörer och tillverkare av sprit och vin. Föreningen består av ett femtiotal medlemmar som säljer sina produkter till Systembolaget – som tillsammans utgör över 90 procent av det fasta sortimentet – och företag med serveringstillstånd. Vi verkar för en samtida alkoholpolitik, hållbara affärsvillkor för branschen och sunda attityder till alkohol och konsumtion. Besök gärna www.svl.se.

Frågor och svar:

Vad är syftet med den nya alkoholkommissionen i Sverige?

Syftet är att se över hur den svenska alkoholpolitiken kan utvecklas och förbättras samt att stärka den kontrollerade försäljningen.

Vilka organisationer står bakom initiativet till alkoholkommissionen?

Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) och Sveriges Bryggerier.

Vem är ordförande för alkoholkommissionen?

Erik Åsbrink, tidigare finansminister.

Vilka frågor kommer alkoholkommissionen att fokusera på?

Införsel och okontrollerad försäljning samt dess ekonomiska och sociala konsekvenser.

När kommer alkoholkommissionen att presentera sina slutsatser och förslag?

Under slutet av 2018.

Hr kan du läsa mer om svensk alkoholpolitik de senate året: 

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.