Hem » Vin Tester » Lite vinnostalgi?

Lite vinnostalgi?

I Systembolagets sortiment finns några riktiga klassiker som började bli populära för sådär 50 år sedan. Några av dessa viner har förstås försvunnit ur sortimentet, men en del finns kvar och har levt sig genom både politiska och samhällstrender. Kommer du ihåg… ?

Tänk tillbaka till glada 70 och 80-talet. Tiden när utbudet av vin fortfarande var ganska minimalt och en flaska vin inte fick kosta mer än 20 kronor. Vilka viner var trendiga då? Det är faktiskt ganska lustigt att se att vissa hänger med än idag. Här är några riktiga klassiker, några finns till och med kvar på Systemets hylla:

Coteaux du Languedoc

En riktig klassiker! För sådär 30 år sedan fanns det inte en fest som kändes komplett utan att det stod minst en flaska Coteaux du Languedoc på bordet. Då hette den Coteaux du Languedoc och det fanns bara en sort. Idag finns flera fina sorter att välja på, men inte i samma prisklass som på den tiden men detta är fortfarande ett prisvärt blårött rödvin som har en bärig smak och karaktär av med inslag av gräs eller lakrits. Druvorna är oftast Syrah och Grenache.

Lantvinerna

En av 80-talets toppnoteringar blev ju förstås lantvinet som introducerades 1983. Det hette bara Lantvin och man struntade helt i druvorna. Det här var vin och det är tveksamt om det var billigt eller prisvärt, men man drack det gärna och betalade endast lite över 20 kronor för det. Först ut var det spanska lantvinet, tätt följt av portugisiskt, österrikiskt och tyskt. Och oj, vad det var populärt. Hela 20% av vår vinkonsumption 1984 bestod av lantvinerna. Etiketten på var särskilt vacker, så även icke inbitna vindrickare började att tycka om vin. Lantviner som eget varumärke finns inte kvar i sortimentet.

Lindemans Chardonnay

Kommer du ihåg denna vita, kolasmakande, halvtorra Chardonnay från Australien som klev rakt in i 80-tals hjärtat? Lindemans Chardonnay var ett torrt bordeaux med fruktig smak och inslag av ananas, vanilj och mandarin. Vill du ta en nostalgitripp, så finns detta vin finns kvar i ordinarie sortiment för 72 kronor (nr 16457) flaskan men finns också som boxvin.

Vallerosa

Wow, ett rosa vin helt plötsligt! Folk vallfärdade till Systemet bara för att titta på flaskan. Redan på 70-talet började vi tycka att det var kul med roséviner när Vallerosa och Chiaretto gjorde intåg i den svenska rosévärlden. Med dagens roséutbud har man svårt att tänka sig den mediahausse som skapades kring dessa roséviner. Söker du idag på Vallerosa får du ingen träff på Systembolagets hemsida, men ett liknande vin som det klassiska Chiaretto hittar du fortfarande för 71 kronor. Prova det bäriga Bardolino Chiaretto (nr 2163) med smak av smultron och hallon.

Pigg på lite mer vinnostalgi? Läs här!

Frågor och svar

Vad drack man på 80-talet?

På 80-talet var det lantvin som gällde. Spanskt lantvin, Tyskt lantvin, Franskt lantvin, men även andra viner så som chardonnay och roséviner.

Vad fanns det för populärt vin på 60-talet?

På 60-talet började intresset för vin ta ordentlig fart i Sverige. Några viner från 60-talet var Vino Tinto Español, La Garonne, Blanc demi-sec, Beyaz och Vino Tinto.

Vad fanns det för populärt vin på 80-talet?

Lantvin var populärt i alla dess slag men även till exempel Australiensisk Chardonnay, fragal vin, turenne vin och rosé blev populärt.

Vad drack man på 90-talet?

På 90-talet var det speciellt spanska viner som var populära. Bag in box dök också upp under 90-talet

Säljs Lantvin fortfarande på systembolaget?

Att köpa lantvin systembolaget är inte längre möjligt då varumärket inte längre finns kvar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.