Ja till gårdsförsäljning – och vad händer nu?

En majoritet bland riksdagspartierna har ställt sig bakom gårdsförsäljning av alkohol, uppger TT och flera andra medier. Man sagt ja till förlaget om att låta lokala dryckesproducenter få sälja vin och öl direkt till dig som är konsument.

Tidigare har mindre hantverksbryggerier och vingårdar inte fått sälja öl och vin till privatpersoner, eftersom all försäljning ju gått via Systembolaget eller restauranger.

Alliansen, främst Liberalerna har drivit frågan om att gårdsförsäljning ska tillåtas, vilket Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet varit helt emot och som de tyckte att det skulle innebära ett avsteg från den “systematiska och sammanhållna alkoholpolitik som varit framgångsrik för Sverige”.

Men Sverigedemokraterna som vågmästare har nu röstat med Alliansen och därmed har riksdagens socialutskott har sagt ja till förslaget. Det som nu händer är att inom de närmaste veckorna väntar en omröstning i riksdagen.

Vinjournalen har följt de senaste årens debatt mycket noga. Vi har tidigare skrivit om ekvationen nya arbetstillfällen och att stödet för gårdsförsäljning i Skåne varit mycket starkt bland vinodlare, bryggare samt allmänhet, då man i Skåne är känd för mat och dryck och där det sammanlagt finns drygt 40 gårdar ägnar sig åt småskalig vinodling.

I maj förra året biföll Folkhälsoberedningen i Region Skåne en motion från Liberalerna om att ansöka hos regeringen att under en treårig försöksperiod tillåta gårdsförsäljning av vin och öl.

Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för moderaterna, räknar därför med att riksdagen om två veckor röstar igenom förslaget och det betyder att riksdagen kör över regeringen i den här frågan.

Det kan dock dröja ungefär ytterligare ett år innan alla regler är på plats och träder i kraft om vilka begränsningar som eventuellt ska gälla, försäljningsvolymer och vilka drycker som ska omfattas av det nya förslaget.

Lars Hjälmered har förhoppningar om att gårdsförsäljning kommer att bli mycket positivt för alla svenska dryckesproducenter samt för turistnäringen. Detta kommer också självklart att skapa fler arbetstillfällen.

– Vår förhoppning är att vi ska stärka turismen. Producenterna får ytterligare ett verktyg så de kan bredda sitt erbjudande. Gårdsförsäljning blir för många varumärkesbyggande, sa Lars Hjälmered i en intervju.

Sverige är det enda land i Europa som i dagsläget inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol.

 

Mer om diskussionen och svenska alkoholregler:

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Producent:Chateau Malescot Saint-Exupery

Land: Margaux (Upptäck blommorna i vin)

Alkohol:13,5 % %

Pris:299 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna