Medelhavskänsla! Grillad hel fisk och ett ljuvligt vitt vin
Sugen på fisk? Vilken är din favoritfisk? Multe, sik, abborre, forell eller braxen? Vi vill skapa lite Medelhavskänsla och röstade för braxen, guldbraxen eller guldsparid som den också kallas. men det går bra att ta en helt annan fisk. Råstekt potatis och ört-gremolata har vi till och lägger dessutom även tomathalvor och citronhalvor på grillen så att de får färg. Servera med en hörlig tomat- och rödlökssallad.
Vårt ljuvliga vinval kommer denna gång ifrån Jura. Bara njut!
Côtes de Jura Chardonnay | SB 2292 | Côtes du Jura |119 kr
Denna mycket trevliga Chardonnay produceras i ett av Frankrikes äldsta vinkooperativ, Caveau des Jacobins i Arbois som grundades 1906 av 26 vinodlare.
Arbois AOC är känt och populärt för sin breda produktion av snygga och lyxiga viner i olika stilar. Det är Frankrikes första appellation och även den största, därefter följer AOC Côtes du Jura.
Vinmakarna hos Frutière Vinicole d’Arbois på slottet Chateau Béthanie i Arbois har en bred kunskap och expertis, det bevisar inte minst det häftiga Côtes de Jura Chardonnay.
Detta är ett perfekt vin till den fina och smakrika grillade fisken. Fortfarande ungt och livligt och ett mycket friskt och läckert vin som lagrats 1 år på ekfat i en 1300-tals källare.
Côtes de Jura Chardonnay har intensiv gul färg som viskar ”gott till fisk”. Ett elegant och uttrycksfullt vin med en härlig mineraliskt sälta som man kan leka med i gommen. Man känner en ren och mycket utvecklad arom som smakar av gula mogna syrliga frukter som äpple och citronskal. Doften av vita blommor slingrar sig kring en honungslen ton av ingefära. Ett fint och runt avslut med en ton av ekfat kännetecknar detta fylliga vin.
Gremolata på färska örter och valnötter
Vi börjar ed gremolatan för den kan du förbereda flera timmar innan!
- 2 dl rostade valnötter
- 2 dl grovhackad persilja
- 1 dl färsk oregano
- 2 vitlöksklyftor
- ½ pressad citron
- 2 msk olivolja
Rosta valnötterna på medelvärme en stekpanna tills det börjar dofta lite rostat. Ställ undan och åt kallna på en tallrik.
Småsmula först nötterna i en matberedare eller en mortel, om du vill och tillsätt vitlök, persilja, oregano, citronsaft, olja, lite salt och peppar tills det blir en sås. Tillsätt eventuellt lite mer olja så du får den konsistens som du vill ha.
Råstekt potatis
Det tar ungefär lika lång tid att knapersteka rå potatis som att helgilla fisken. Ta med gjutjärnspannan ut till grillen eller använd en grillpanna avsedd för att steka ute.
- Skala och skär fast potatis (gärna mandelpotatis) i små tärningar för att få det knaprigt.
- Smält en generös klick smör tillsammans med lite rapsolja i pannan.
- Stek potatisen i 6-7 minuter direkt över glöden, på hög värme tills den fått fin färg.
- Flytta undan pannan lite och efterstek potatis tills den är lagom mjuk.
Fisk: Grillad hel guldbraxen
Beräkna en hel fisk per person och kanske för 2 personer om fisken är stor. Fjälla, rensa och skölj ur fisken. Har du inte gasolgrill så grilla öppet och flytta sedan för ett eftergrilla med locket på.
Ta en hel guldbraxen med skinn, ben och huvud och skär några skåror i skinnet på fisken. Gnid in den med citron. Fyll fisken med färska örter, exempelvis timjan, persilja, rosmarin och några citronskivor.
Smartast är om du använder ett fiskhalster och klämmer fast den. Räkna med att grilla kraftigt i 5-6 minuter och eftergrilla i några minuter tills fisken är genomstekt. Pensla den med lite smält citronsmör, salta och peppra.
Använd gärna WWFs fiskguide för tips när du handlar fisk. Ladda ner listan här!
Läs lite mer kring grillad fisk, vin och druvan Chardonnay:
Frågor och svar:
Vilken fisk föreslås för att skapa Medelhavskänsla?
Vilket vin rekommenderas till den grillade fisken?
Var produceras Côtes de Jura Chardonnay?
Vad är gremolata och hur förbereder man den?
Hur tillagar man råstekt potatis till fisken?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Vita viner från Rhonedalen
- Söta viner från Frankrike
- Röda viner från Frankrike
- Vita viner från Frankrike
- Rosé viner från Frankrike