Medelhavskänsla! Grillad hel fisk och ett ljuvligt vitt vin

Sugen på fisk? Vilken är din favoritfisk? Multe, sik, abborre, forell eller braxen? Vi vill skapa lite Medelhavskänsla och röstade för braxen, guldbraxen eller guldsparid som den också kallas. men det går bra att ta en helt annan fisk. Råstekt potatis och ört-gremolata har vi till och lägger dessutom även tomathalvor och citronhalvor på grillen så att de får färg. Servera med en hörlig tomat- och rödlökssallad.

Vårt ljuvliga vinval kommer denna gång ifrån Jura. Bara njut!

Côtes de Jura Chardonnay | SB 2292 | Côtes du Jura |119 kr

Denna mycket trevliga Chardonnay produceras i ett av Frankrikes äldsta vinkooperativ, Caveau des Jacobins i Arbois som grundades 1906 av 26 vinodlare.

Arbois AOC är känt och populärt för sin breda produktion av snygga och lyxiga viner i olika stilar. Det är Frankrikes första appellation och även den största, därefter följer AOC Côtes du Jura.

Vinmakarna hos Frutière Vinicole d’Arbois på slottet Chateau Béthanie i Arbois har en bred kunskap och expertis, det bevisar inte minst det häftiga Côtes de Jura Chardonnay.

Detta är ett perfekt vin till den fina och smakrika grillade fisken. Fortfarande ungt och livligt och ett mycket friskt och läckert vin som lagrats 1 år på ekfat i en 1300-tals källare.

Côtes de Jura Chardonnay har intensiv gul färg som viskar ”gott till fisk”. Ett elegant och uttrycksfullt vin med en härlig mineraliskt sälta som man kan leka med i gommen. Man känner en ren och mycket utvecklad arom som smakar av gula mogna syrliga frukter som äpple och citronskal. Doften av vita blommor slingrar sig kring en honungslen ton av ingefära. Ett fint och runt avslut med en ton av ekfat kännetecknar detta fylliga vin.

Ört-gremolata

Gremolata på färska örter och valnötter

Vi börjar ed gremolatan för den kan du förbereda flera timmar innan!

  • 2 dl rostade valnötter
  • 2 dl grovhackad persilja
  • 1 dl färsk oregano
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ pressad citron
  • 2 msk olivolja

Rosta valnötterna på medelvärme en stekpanna tills det börjar dofta lite rostat. Ställ undan och åt kallna på en tallrik.

Småsmula först nötterna i en matberedare eller en mortel, om du vill och tillsätt vitlök, persilja, oregano, citronsaft, olja, lite salt och peppar tills det blir en sås. Tillsätt eventuellt lite mer olja så du får den konsistens som du vill ha.

Råstekt potatis

Det tar ungefär lika lång tid att knapersteka rå potatis som att helgilla fisken. Ta med gjutjärnspannan ut till grillen eller använd en grillpanna avsedd för att steka ute.

  • Skala och skär fast potatis (gärna mandelpotatis) i små tärningar för att få det knaprigt.
  • Smält en generös klick smör tillsammans med lite rapsolja i pannan.
  • Stek potatisen i 6-7 minuter direkt över glöden, på hög värme tills den fått fin färg.
  • Flytta undan pannan lite och efterstek potatis tills den är lagom mjuk.
Eller abborre? 

Fisk: Grillad hel guldbraxen

Beräkna en hel fisk per person och kanske för 2 personer om fisken är stor. Fjälla, rensa och skölj ur fisken. Har du inte gasolgrill så grilla öppet och flytta sedan för ett eftergrilla med locket på.

Ta en hel guldbraxen med skinn, ben och huvud och skär några skåror i skinnet på fisken. Gnid in den med citron. Fyll fisken med färska örter, exempelvis timjan, persilja, rosmarin och några citronskivor.

Smartast är om du använder ett fiskhalster och klämmer fast den. Räkna med att grilla kraftigt i 5-6 minuter och eftergrilla i några minuter tills fisken är genomstekt. Pensla den med lite smält citronsmör, salta och peppra.

Använd gärna WWFs fiskguide för tips när du handlar fisk. Ladda ner listan här!    

 

 

Läs lite mer kring grillad fisk, vin och druvan Chardonnay: 

Crémant du Jura

Torr, mycket frisk Cremant från Jura

Artikelnummer:

Typ: Mousserande Vin, Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12,5 %

Pris: 159 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna