Hem » Vin Skola » Veckans fråga: Varför använder man antingen ståltankar eller ekfat?

Veckans fråga: Varför använder man antingen ståltankar eller ekfat?

barrelfront1 - Vinjournalen.se

”I beskrivningen för ett vin kan man ofta läsa att det lagrats på ståltankar eller på ekfat. Vad är skillnaden egentligen?”

Vin kan lagras i rostfria ståltankar eller helt eller delvis på ekfat. Allt handlar egentligen om vilket resultat man vill uppnå och vilken smakprofil på vinet man vill ha. Ska det smaka fruktigt och friskt? Eller är det ett vin som ska ha fatkaraktär?

Rostfria ståltankar bevarar den friska fruktigheten på ett helt annat sätt än vad ekfat gör. Om man exempelvis tar en druva som Chardonnay och den lagras i ståltankar erhåller man ett syrligt, fruktigt vin med syra och utan några som helst rostiga toner. Men om man lagrar samma druva på ekfat, kommer vinet troligtvis att få smöriga toner och en smak av fat.

Det här med ekfat är en vetenskap.  Ek lämpar sig utmärkt för att lagra vin eftersom ekens porositet precis tillåter att långsamt, långsamt släppa in syre till vinet under oxidationsprocessen. Ekfat avsöndrar även tanniner, viket ju också är en önskad smakprofil när man vill ha ett mustigt, rött vin.

barrel

De mest populära ekfaten kommer från Frankrike och USA. De franska är mycket dyrare än de amerikanska och självklart finns det också många olika kvaliteter när det gäller ekfat. Ekfat som är tillverkade endast av topparna på franska ekar kan kosta omkring 10 tusen kronor styck medan amerikanska ekfat kostar ungefär hälften, då de tillverkas av stammen på hela trädet. Fransk ek kan endast skäras längs med fiberriktningen, medan den amerikanska, som har en annan trästruktur, producerar betydligt mindre avfall under produktionen, eftersom man kan skära till den åt vilket håll som helst. Smakprofilen på ett vin påverkas även av åldern på fatet. Man anser att ju äldre faten är, desto mindre smak levererar de. Därför byter vingården också ut de uttjänade faten efter hand.

Många vinexperter menar att de amerikanska ekfaten ger en subtilare och starkare ekfatskaraktär. Andra menar att det är franska ekfat som gäller, när man pratar om finare viner.

Det finns även viner som lagrats både på franska och på amerikanska ekfat olika tidsperioder under tillverkningen, ofta för att påverka att man får en speciell arom eller doft. Eftersom fatkaraktär är något man eftersträvar, särskilt i röda viner, så finns det självklart även ”billigare” genvägar som att exempelvis använda ekstavar eller ekchips i vinet.

Frågor och svar:

Varför använder man antingen ståltankar eller ekfat för att lagra vin?

Det handlar om vilket resultat man vill uppnå och vilken smakprofil på vinet man vill ha.

Vad är skillnaden mellan att lagra vin i ståltankar och på ekfat?

Ståltankar bevarar den friska fruktigheten på ett helt annat sätt än vad ekfat gör. Ekfat ger vinet smöriga toner och en smak av fat.

Varför lämpar sig ekfat utmärkt för att lagra vin?

Ekens porositet tillåter att långsamt släppa in syre till vinet under oxidationsprocessen. Ekfat avsöndrar även tanniner, vilket är en önskad smakprofil när man vill ha ett mustigt, rött vin.

Vilka är de mest populära ekfaten och vad skiljer dem åt?

De mest populära ekfaten kommer från Frankrike och USA. De franska är mycket dyrare än de amerikanska och tillverkas endast av topparna på franska ekar, medan amerikanska ekfat tillverkas av stammen på hela trädet.

Finns det andra sätt att få fram fatkaraktär i vinet än att använda ekfat?

Ja, det finns exempelvis ekstavar eller ekchips som kan användas för att påverka smakprofilen i vinet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - AUSSIE Kangarouge Shiraz artikel nummer 645101 från producenten Altia från området Australien - Vinjournalen.se
AUSSIE Kangarouge Shiraz
Pris:82 :-
Artikel nr:645101
Smak björnbär, fruktig, körsbär, sötlakrits, ungdomlig
Arom björnbär, körsbär, ungdomlig, fruktig, sötlakrits
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
buffémat
fläsk
lamm
sällskapsdryck
Mer information
SortimentFasta sortimentetDruvorShirazAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter, svaveldioxid
Vinets karaktär
6 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
Utmärkelser och betyg
1
Vivino
01/25/2024
2.7

Ranking ovan är baserat på 47 betyg på produkten. Betyget 2.7 är ett snitt av samtliga betyg.

Vivino ranking: Vinet är rankat som Nedre 100% av vinerna i världen och Nedre 100% av Western Australia-viner.

https://www.vivino.com/US-CA/sv/aussie-kangarouge-a-rich-shiraz/w/7852088

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.