Veckans fråga: Varför använder man antingen ståltankar eller ekfat?

“I beskrivningen för ett vin kan man ofta läsa att det lagrats på ståltankar eller på ekfat. Vad är skillnaden egentligen?”

Vin kan lagras i rostfria ståltankar eller helt eller delvis på ekfat. Allt handlar egentligen om vilket resultat man vill uppnå och vilken smakprofil på vinet man vill ha. Ska det smaka fruktigt och friskt? Eller är det ett vin som ska ha fatkaraktär?

Rostfria ståltankar bevarar den friska fruktigheten på ett helt annat sätt än vad ekfat gör. Om man exempelvis tar en druva som Chardonnay och den lagras i ståltankar erhåller man ett syrligt, fruktigt vin med syra och utan några som helst rostiga toner. Men om man lagrar samma druva på ekfat, kommer vinet troligtvis att få smöriga toner och en smak av fat.

Det här med ekfat är en vetenskap.  Ek lämpar sig utmärkt för att lagra vin eftersom ekens porositet precis tillåter att långsamt, långsamt släppa in syre till vinet under oxidationsprocessen. Ekfat avsöndrar även tanniner, viket ju också är en önskad smakprofil när man vill ha ett mustigt, rött vin.

barrelDe mest populära ekfaten kommer från Frankrike och USA. De franska är mycket dyrare än de amerikanska och självklart finns det också många olika kvaliteter när det gäller ekfat. Ekfat som är tillverkade endast av topparna på franska ekar kan kosta omkring 10 tusen kronor styck medan amerikanska ekfat kostar ungefär hälften, då de tillverkas av stammen på hela trädet. Fransk ek kan endast skäras längs med fiberriktningen, medan den amerikanska, som har en annan trästruktur, producerar betydligt mindre avfall under produktionen, eftersom man kan skära till den åt vilket håll som helst. Smakprofilen på ett vin påverkas även av åldern på fatet. Man anser att ju äldre faten är, desto mindre smak levererar de. Därför byter vingården också ut de uttjänade faten efter hand.

Många vinexperter menar att de amerikanska ekfaten ger en subtilare och starkare ekfatskaraktär. Andra menar att det är franska ekfat som gäller, när man pratar om finare viner.

Det finns även viner som lagrats både på franska och på amerikanska ekfat olika tidsperioder under tillverkningen, ofta för att påverka att man får en speciell arom eller doft. Eftersom fatkaraktär är något man eftersträvar, särskilt i röda viner, så finns det självklart även “billigare” genvägar som att exempelvis använda ekstavar eller ekchips i vinet.

 

 

District 7 Pinot Noir

En läcker kalifornisk pinot noir from Monterey, USA. Vinet produceras av Scheid Family Wines, en av de mest dynamiska producenterna i området.

Artikelnummer: 6578

Typ: Rött Vin

Producent:Scheid Family Wines

Land: Monterey (Kalifornien)

Alkohol:13,5 % %

Pris:125 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna