Hem » Vin & Mat » Matcha grillad piggvar med vitt Rhônevin

Matcha grillad piggvar med vitt Rhônevin

piggvar

Om du tar en sväng förbi en bra fiskdisk så kanske du har tur att hitta en stenbotta, fiskad i Roslagen i Stockholms skärgård. Tveka inte då, ta hem den! Det är en piggvar, en ganska ful, vit men god plattfisk som fiskas i Nord- och Östersjön. Piggvaren är en supergod, tjock och köttig fisk och den är enkel att laga och tillsammans klassiska tillbehör som skirat citronsmör och pepparrot bjuder den på en riktigt lyxig smaksensation tillsammans med ett vitt Châteauneuf-du-Pape.

Gör så här:

  • Koka 1 kg färskpotatis.
  • Gör citronsmör genom att hacka en charlottenlök fint och låt den smält långsamt i lite smör. Rör sedan i 2 msk vitvinsvinäger och 1 dl vitt vin och låt reducera till hälften. Tillsätt en ½ fiskbuljongtärning och reducera igen. Vispa i 4 msk smör och saften av ½ citron.
  • Beräkna bra bit fiskfilé per person och gnid in dem med salt, peppar och olja.
  • Lägg piggvaren på grillen och vänd efter några minuter. Låt den grillas tills köttet släpper från benet och den har fått fin färg.
  • Slå på citronsmör och riv lite färsk pepparrot över fisken. Garnera med citronskiva och dill samt den nykokta potatisen.

Vintips: Châteauneuf-du-Pape Chante Cigale (2230)

matvin
  • Årgång 2015
  • Druvor 25% Grenache Blanc, 25% Clairette, 25% Roussanne och 25% Bourboulenc
  • Område Rhônedalen , Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape
  • Producent  Domaine Chante Cigale
  • Pris 230 kr

Vita Rhôneviner från fina Chateauneuf-du-Pape hör nog till de mer ovanliga. Det eleganta Chante Cigale är ett läckert vitt och fruktigt Rhônevin på druvorna Grenache Blanc, Clairette, Roussanne och Bourboulenc till lika delar. Det blir gott till fisken med ett torrt vitt vin som både har en bra syra och massor av fruktsmaker som plommon, apelsin och persika. Smaken signalerar en livlig renhet men också den mogenhet som ett kvalitetsvin kan visa upp och men samtidigt med en distinkt fatsmak.

Chateauneuf-du-Pape Chante Cigale har en bra balans mellan frukt, citrus och örter och den lena kryddigheten. Kvaliteten är bland de bättre och vingården har fått mycket uppmärksamhet och fin kritik. Familjegården Domaine Chante Cigale grundades 1874 och drivs idag av Alex Favier som tog över gården när han bara var 20 år. Numera är han internationellt känd för att producera goda röda och vita viner i regionen Chateauneuf-du-Pape.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.