Hem » Vin & Mat » Somrig köttfärslimpa och Valpolicella

Somrig köttfärslimpa och Valpolicella

Detta är en riktigt god italiensk inbakad köttfärslimpa med goda ingredienser typiska för det italienska köket och med ett läckert krispigt tomattäcke. Vad sägs om oliver, paprika, färska örter och krämig mozzarella? En hel del ingredienser alltså, men inget konstigt – väldigt lättblandat och enkelt. Vi väljer en god italiensk Valpolicella!

Tenuta Vignega | SB 3040 | Venetien | 135 kr

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore är en läcker mycket fruktig Valpolicella Ripasso, förstås från amaroneregionen Valpolicella. Det är familjeproducenten och den duktiga kvinnliga vinmakerskan Cristiana Bettelli som skapat en fantastiskt god Ripasso av amaronedruvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta.

Detta är inte enbart ett ekologiskt vin, utan det är även BIOS-certifierat för hela produktionsprocessen, från druva till flaska. Det är viktiga moment för hela jordbruket och produktionen, tycker Cristiana Bettelli om sin produktportfölj med ekologiska viner, Cristiana Collection – organic fashion wines. I den vinkollektionen finns det ekologiska vinet Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore, som säljs och är populärt över hela världen.

Tenuta Vignega är en ganska ljust röd Valpolicella med en elegant bouquet och ett härligt lättdrucket vin med fin fatkaraktär. I glaset en vacker komposition av mogna moreller, söta hallon, mörka körsbär, torra russin och kryddig muskot, allt med drag av choklad. Avslutningen är fruktig och eftersmaken behagligt lång. Denna Ripasso är ett komplext och fylligt vin där druvklasarna handskördats och sedan försiktigt lagts på trälådor och torkats 3-4 månader för att ge den där riktiga appassimento-känslan. Detta fylliga och fruktdrivna vin passar utmärkt till vår köttfärslimpa med den krämiga mozzarellafyllningen.

Köttfärslimpa Caprese med oliver, örter och mozzarella

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul hackad lök
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 stort ägg
  • ca 15 finhackade svarta oliver
  • ½ röd finhackad paprika
  • ½ gul finhackad paprika
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 msk tomatpasta
  • salt, peppar, färsk hackad timjan
  • 2 stora mozzarellabollar
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl hackad bladpersilja

Sätt ugnen på 180°.

Blanda ihop alla ingredienser utom mozzarella och krossade tomater.

Lägg köttet på en bit plastfolie och platta till det till en rektangulär bit.

Riv mozzarellabollarna (enklare om du lägger dem i frysen en stund först!)

Lägg ett lager riven mozzarella i mitten av köttbiten.

Rulla köttet med hjälp av plastfolien runt om osten och forma till en limpa.

Titta noga att du har ”stängt igen ordentligt” i båda ändar så att inte osten läcker ut.

Lägg limpan i en smörad och bröad brödform med ”sömmen” neråt.

Baka limpan 45 minuter i ugnen.

Ta ut den och lätt ett lager med tomatkross och persilja på toppen.

In i ugnen igen 15-20 minuter tills limpan är helt genombakad.

Sätt på grillen och baka de sista 3 minuterna så att tomattäcket blir riktigt krisigt.

Mer om Valpolicella och Amarone:

Frågor och svar:

Vad är Somrig köttfärslimpa och Valpolicella?

Somrig köttfärslimpa är en inbakad köttfärslimpa med oliver, paprika, färska örter och mozzarella, med ett krispigt tomattäcke. Valpolicella är ett italienskt rött vin från amaroneregionen.

Vilka druvor används för att göra Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore?

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore görs av amaronedruvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta.

Vad är BIOS-certifiering?

BIOS-certifiering är en certifiering som garanterar att hela produktionsprocessen, från druva till flaska, är ekologisk.

Vilken mat passar bra till Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore?

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore passar bra till Somrig köttfärslimpa med mozzarellafyllning.

Hur tillagas Somrig köttfärslimpa?

Somrig köttfärslimpa tillagas genom att blanda ihop alla ingredienser utom mozzarella och krossade tomater, platta ut köttet till en rektangulär bit, lägga ett lager riven mozzarella i mitten av köttbiten, rulla ihop köttet runt osten och forma till en limpa, baka limpan i ugnen i 45 minuter, lägga på ett lager tomatkross och persilja på toppen, och baka i ugnen igen i 15-20 minuter tills limpan är helt genombakad.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.