Amarone-viner är framställda av huvudsakligen tre sorters vindruvor, merparten av vilka är Corvina-druvor. Innan man utvecklade Amarone-vinerna var de söta, lätta Recioto-vinerna det populäraste vinerna i den här regionen. Men efterfrågan på fylligare viner ökade, och Amarone-vinerna utvecklades för att möta den efterfrågan.

De bäst säljande Amarone-vinerna:

  • 2003 Bertani Amarone della Valpolicella
  • 2007 Allegrini Amarone della Valpolicella Classico
  • 2008 Masi Amarone della Valpolicella Classico Costasera
  • 2008 Zonin Amarone della Valpolicella
  • 2008 Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Amarone-viner tillverkas med hjälp av en metod som kallas för Appassimento, som innebär att man torkar druvorna. Metoden har använts sedan Romartiden. Den används för att koncentrera sockret, smakerna och färgen av druvorna och framställa ett robust vin som har en alkoholhalt på minst 15%.

Eftersom denna metod innebär att man torkar enorma mängder druvor så medför den en stor risk. Därför produceras Amarone-viner bara under år med fantastisk skörd. Om druvorna inte lever upp till den höga standarden som sattes av DOCG görs inga Amarone-viner det året.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy