Somrig köttfärslimpa och Valpolicella
Detta är en riktigt god italiensk inbakad köttfärslimpa med goda ingredienser typiska för det italienska köket och med ett läckert krispigt tomattäcke. Vad sägs om oliver, paprika, färska örter och krämig mozzarella? En hel del ingredienser alltså, men inget konstigt – väldigt lättblandat och enkelt. Vi väljer en god italiensk Valpolicella!
Tenuta Vignega | SB 3040 | Venetien | 135 kr
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore är en läcker mycket fruktig Valpolicella Ripasso, förstås från amaroneregionen Valpolicella. Det är familjeproducenten och den duktiga kvinnliga vinmakerskan Cristiana Bettelli som skapat en fantastiskt god Ripasso av amaronedruvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta.
Detta är inte enbart ett ekologiskt vin, utan det är även BIOS-certifierat för hela produktionsprocessen, från druva till flaska. Det är viktiga moment för hela jordbruket och produktionen, tycker Cristiana Bettelli om sin produktportfölj med ekologiska viner, Cristiana Collection – organic fashion wines. I den vinkollektionen finns det ekologiska vinet Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore, som säljs och är populärt över hela världen.
Tenuta Vignega är en ganska ljust röd Valpolicella med en elegant bouquet och ett härligt lättdrucket vin med fin fatkaraktär. I glaset en vacker komposition av mogna moreller, söta hallon, mörka körsbär, torra russin och kryddig muskot, allt med drag av choklad. Avslutningen är fruktig och eftersmaken behagligt lång. Denna Ripasso är ett komplext och fylligt vin där druvklasarna handskördats och sedan försiktigt lagts på trälådor och torkats 3-4 månader för att ge den där riktiga appassimento-känslan. Detta fylliga och fruktdrivna vin passar utmärkt till vår köttfärslimpa med den krämiga mozzarellafyllningen.
Köttfärslimpa Caprese med oliver, örter och mozzarella
- 500 g nötfärs
- 1 gul hackad lök
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 1 stort ägg
- ca 15 finhackade svarta oliver
- ½ röd finhackad paprika
- ½ gul finhackad paprika
- 1,5 dl ströbröd
- 1 tsk japansk soja
- 1 msk tomatpasta
- salt, peppar, färsk hackad timjan
- 2 stora mozzarellabollar
- 1 burk krossade tomater
- 1 dl hackad bladpersilja
Sätt ugnen på 180°.
Blanda ihop alla ingredienser utom mozzarella och krossade tomater.
Lägg köttet på en bit plastfolie och platta till det till en rektangulär bit.
Riv mozzarellabollarna (enklare om du lägger dem i frysen en stund först!)
Lägg ett lager riven mozzarella i mitten av köttbiten.
Rulla köttet med hjälp av plastfolien runt om osten och forma till en limpa.
Titta noga att du har ”stängt igen ordentligt” i båda ändar så att inte osten läcker ut.
Lägg limpan i en smörad och bröad brödform med ”sömmen” neråt.
Baka limpan 45 minuter i ugnen.
Ta ut den och lätt ett lager med tomatkross och persilja på toppen.
In i ugnen igen 15-20 minuter tills limpan är helt genombakad.
Sätt på grillen och baka de sista 3 minuterna så att tomattäcket blir riktigt krisigt.
Mer om Valpolicella och Amarone:
- Vintips och matförslag från Venetien
- Amarone Classico – de bästa vinerna
- De bästa årgångarna av amaroneviner