Hem » Vin & Mat » Ljuvlig, nötig quiche med Roquefort och spenat

Ljuvlig, nötig quiche med Roquefort och spenat

Den här quichen passar både på buffébordet och som egen rätt tillsammans med en god tomatsallad eller varför inte en grillad bit kyckling?  Roquefortosten kräver lite sötma i vinet och vi har valt en fin Pinot Gris av den sötare och blommiga varianten.

Du behöver

  • 1 paket färdig pajdeg
  • 400 g malda valnötter
  • 100 g färsk spenat
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 dl hakad persilja
  • 1 paket (c:a 100 g) Roquefortost
  • c:a 1 dl  olivolja
  • 2 tsk maizena
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl finriven parmesan

Gör så här

Använd gärna en bakform med löstagbar kant och lägg ett bakpapper i botten. Lägg en klutt smör emellan botten och papper så ligger bakpappret där det ska. Sätt fast ringen och klipp bort pappret jämt runt om.

Fördela den färdiga pajdegen i formen. Ställ i kylen.

Blanda alla torra ingredienser:

Mal valnötter i nötkvarn eller använd matberedare för att finmala.

Blanda i de torkade kryddorna, hackad persilja och maizena.

Hacka spenaten så fint som möjligt.  Om du kör vidare i matberedare får du allt finmalet.

Gör en smet, gärna i matberedare:

Blanda nu i finsmulad Roquefortost och blanda i olivolja, lite olja i taget, till du får en smet som inte är för lös. Smeten (nötmassan) ska snarare ”fnösketorr” och inte rinnig, som du lägger i pajskalet och plattar ut noggrant.

Rör ihop ägg och visgrädde i en separat skål med en gaffel och blanda över pajen. 

Lägg parmesan överst.

Baka i ugnen 220° i 25-30 minuter.

Vintipset!  Hubert Beck Réserve du Chevalier Pinot Gris , 2015

  • Område: Frankrike, Alsace
  • Producent: Hubert Beck
  • Druva: Pinot Gris
  • Art nr: 12105
  • Pris: 100 kr

Pinot Gris är en mycket omtyckt druva i franska Alsace. Här är ett druvkoncentrerat och kryddigt vitt vin med liten sötma och hög fruktsyra. Doften är intensiv och fruktig underbar med toner av apelsin och gula päron. De vitblommiga tonerna sötar av med honungen.  Här finns mycket frukter. I smaktonerna förnimmer man mogna, röda äpplen, citrus och söta persikor med kryddiga stänk som vitpeppar. Härligt balanserat vin av Pinot Gris-karaktär med mycket substans och balans. Prisvärt!

Frågor och svar:

Vad kan man servera quichen med?

Quichen passar både på buffébordet och som egen rätt tillsammans med en god tomatsallad eller varför inte en grillad bit kyckling?

Vilken typ av vin passar bra till quichen med Roquefort och spenat?

Roquefortosten kräver lite sötma i vinet och vi har valt en fin Pinot Gris av den sötare och blommiga varianten.

Vad behöver man för ingredienser till quichen med Roquefort och spenat?

Man behöver bland annat färdig pajdeg, malda valnötter, färsk spenat, torkad basilika, torkad oregano, hakad persilja, Roquefortost, olivolja, maizena, ägg, vispgrädde och finriven parmesan.

Hur gör man smeten till quichen med Roquefort och spenat?

Blanda i finsmulad Roquefortost och blanda i olivolja, lite olja i taget, till du får en smet som inte är för lös. Smeten (nötmassan) ska snarare ”fnösketorr” och inte rinnig, som du lägger i pajskalet och plattar ut noggrant.

Vilket område och vilken producent kommer vintipset ifrån?

Vintipset kommer från Frankrike, Alsace och producenten är Hubert Beck.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.