Hem » Vin & Mat » Välj aromatiskt och fruktigt till Quiche Lorraine

Välj aromatiskt och fruktigt till Quiche Lorraine

Quiche Lorraine som är uppkallad efter Lorraineregionen i Frankrike, var ursprungligen på 1600-talet en paj med en fyllning av vaniljsås och bacon! Quiche lagas i många olika varianter, t.ex. quiche au fromage (med ost) quiche aux champingnons (med svamp) eller till exempel quiche Florentine (med spenat) och quiche Provençale (med tomater).

Här kommer receptet på en äkta fransk Quiche Lorraine som idag lagas med antingen rökt skinka/bacon eller rökt bog samt ost. Till detta dricker vi en nyanserad och frisk Riesling från USA.

Börja med pajdegen

Visst kan du köpa färdig pajdeg, men det blir mycket godare om du gör degen själv, dessutom kan du experimentera lite med kryddor eller ost i degen. Denna är med basilika.

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 dl torkad basilika

Blanda rumstempererat smör, mjöl, salt, basilika och vatten till en smidig deg i en matberedare. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar kant. Nagga med en gaffel och låt vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200º. Grädda pajskalet ca 8 min.

quiche_liten

Fyllningen

  • 400 g rökt bog (går även bra med bacon)
  • 1 liten rödlök
  • 2 nävar haricot verts
  • 2 pkt creme fraiche
  • 2 stora ekologiska ägg
  • 2 dl riven lagrad Västerbotten
  • 2 krm cayennepeppar
  • salt och peppar
  • lite gräslök

Skär bogen i små tärningar, hacka rödlöken fint och skiva haricots verts i mindre delar. Bryn bog och rödlök i lite smör. Vispa ihop creme fraiche med äggen. Tillsätt ost, purjolök, haricot verts och bog. Krydda med cayennepeppar, salt och svartpeppar. Värm ugnen till 200º.

Häll hela fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter tills pajen känns kompakt och den fått lagom färg.

Servera gärna med machésallad och strö lite klippt gräslök över.

MichelleVintips: Chateau Ste Michelle Riesling

  • Producent: Chateau Ste Michelle
  • Årgång: 2014
  • Region: Columbia Valley, Washington State
  • Artikelnr: 75225
  • Druva: Riesling
  • Pris: 109 kr

Producenten Chateau Ste Michelle är den äldsta vingården i Washington State och en av de ledande vinmakarna i USA när det gäller Riesling. Här har man specialiserat sig på just fantastiska Riesling, både torrare och lite sötare varianter, men man odlar även druvorna Chardonnay, Cabernet och Merlot. Chateau Ste Michelle valdes av tidningen Wine Enthusiast till American Winery of the Year (2004.)

Vi väljer en av vingårdens friska och fruktiga Rieslingviner med minimal sötma. Ett aromatisk vin som har en frisk smak med koncentrerade inslag av honung, äpplen, päron, lime och mineral, vilket ger en förträfflig smakmatchning till den franska quichen med bogen. Färgen är ljust och svalt gul. Ett mycket välgjort fyndvin om man ser till priset och en ren smakupplevelse med goda aromatiska dofter.

Frågor och svar:

Vad är Quiche Lorraine och varifrån kommer den?

Quiche Lorraine är en paj med fyllning av rökt skinka/bacon eller rökt bog samt ost. Den kommer från Lorraineregionen i Frankrike.

Vilka varianter av Quiche finns det?

Det finns många varianter av Quiche, t.ex. quiche au fromage (med ost), quiche aux champingnons (med svamp), quiche Florentine (med spenat) och quiche Provençale (med tomater).

Hur gör man pajdegen till Quiche Lorraine?

Blanda rumstempererat smör, mjöl, salt, basilika och vatten till en smidig deg i en matberedare. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar kant. Nagga med en gaffel och låt vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200º. Grädda pajskalet ca 8 min.

Vilket vin passar bra till Quiche Lorraine?

En nyanserad och frisk Riesling från USA, t.ex. Chateau Ste Michelle Riesling.

Vad är Chateau Ste Michelle för producent och vilken druva används i deras Rieslingvin?

Chateau Ste Michelle är den äldsta vingården i Washington State och en av de ledande vinmakarna i USA när det gäller Riesling. Druvan som används i deras Rieslingvin är Riesling.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.