Chardonnay och en quiche på polenta, lök och örter

Jura: paj på polenta och örter

Kan det bli mera franskt än Jura, en quiche och ett glas Chardonnay?  

I alla fransktalande länder, Frankrike, men även Luxemburg och Belgien så älskar man att äta quicher av olika slag – varma eller kalla – allt sedan Vallontiden . Och visst har quichen även tagit steget in i vår matvärld, i synnerhet på buffébordet är den populär. Redan på 1400-talet började Vallonerna att åka till andra länder. Till Sverige kom de tidigt 1600-tal och kanske tog de med sig quichen redan då? Quiche anses idag vara en fransk maträtt och den dyker tidigt upp i kokböcker med olika fyllningar. Den vanligaste quichen är förstås den quiche om kom från Lorraine-regionen i Frankrike, Quiche Lorraine. Vanligtvis görs den med ost och bacon, men vi ska göra en god och mättande variant med polenta och fylld med ägg, rödlök och franska örter.

Jura: chadonnay druvor

Till det ska vi dricka en Chardonnay från Frankrikes allra minsta vinregion, Jura, med en vinareal på endast 1 950 hektar. Cotes du Jura AOC är en liten vinregion, med många naggande goda viner! Området ligger i nordöstra Frankrike, inklämt mellan Bourgogne, Alsace och Savoyen. Här finns det ungefär 200 vingårdar, de flesta är ganska små. Här görs flera olika vinstilar, exempelvis det söta Vin de Paille, det mousserande Crémant de Jura och det kända Vin Jaune, ”det gula vinet” på svenska, som är ett speciellt vitt vin för området och som produceras på druvan Savagnin. En annan druva som man använder till sin vita viner är förstås Chardonnay.

Vi ska prova ett Chardonnayvin som är en fruktig och komplex fullträff! Vi pratar förstås om tjusiga Côtes de Jura Chardonnay (SB 2292), en klassisk Jura-Chardonnay och ett utsökt terroirvin från Frankrikes äldsta vinkooperativ Frutière Vinicole d’Arbois och slottet Château Béthanie i Arbois.

Jura: vårt Chardonnayvin

Det här måste vara ett urtypiskt område för en fransk mat- och vinregion och där det produceras många läckra ostar, grädde och mjölk. Produkter som kommer från jorden, eller som fransmännen säger, produits du terroir, och allt kommer ju egentligen från jorden, vinet och ostarna… kraftfulla och subtila smaker. Vi tänker på det vi kallar för ”alpostar” som Comté, Morbier och Mont d’Or, ostar som alla lustigt nog verkar ha en personlig prägel lite beroende på vilken ostmästare som gjort osten och på vilken del som korna betar och hur osten till sist har lagrats. Sådant tycker vi är så spännande! Till dessa ostar avnjuter man då självklart också gärna en god Chardonnay.

Denna vackra, guldiga Côtes de Jura Chardonnay som glittrar så aptitligt i glaset är en välutvecklad och nyanserad Chardonnay. Mycket torr, rund och intensivt ren Chardonnay som hållit stilen i många år och fått fin kritik, både här i Sverige och internationellt bland annat i Guide Hachette och i La Revue du Vin de France.  Här smakar man fin kalkig mineralitet, ändå med en viss smörighet. Vinet har en häftig frisk syra som ligger som ett skirt täcke över franska örter och lite honung. Frukter som gula och gröna äpplen binder ihop syrliga citronskal med vita blommor och en dov ton av valnötter avrundar vinet med en fin lång finish. Man förnimmer en fin ekad fatkaraktär i smaken eftersom vinet har lagrats i minst 1 år på ekfat i gamla källare.

Côtes de Jura Chardonnay är ett otroligt elegant och trevligt matvin som självklart inte enbart står sig fint till lagrade ostar, utan även fungerar lika fint till kyckling, en grillad fläskfilé eller fisk och skaldjur.

.

Jura: gammal bild på vinodlare
Vinkooperativet Frutière Vinicole d’Arbois

Lite mer om producenten

Vinkooperativet Frutière Vinicole d’Arbois och slottet Château Béthanie ligger i det fantastiskt vackra Arbois. Här började allt 1906 då 26 familjer startade en av de första kooperativa vingårdarna som någonsin etablerats i Frankrike. Alla odlarna i Frutière Vinicole d’Arbois har en passion för att bevara Juras fina vinkultur och föra den vidare. Man arbetar på traditionellt vis men med modern produktion. Fördelen med ett vinkooperativ är förstås att ingen enda vinodlare behöver sticka ut hakan ekonomiskt utan man äger maskiner tillsammans och delar på risken. En  annan fördel är att man kan skapa variation i produktionen och framställa olika vinstilar.

Just detta vinkooperativ är duktiga på att producera typiska vita Jura-viner, blommiga, uttryckfulla och till karaktären mycket generösa och aromatiska viner. Förutom stilla vita och röda viner så framställs alla typiska vinstilar för Jura: Vin de Paille, Vin Jaune, Crémant de Jura, den klassiska Jura-aperitifen Macvin du samt ett antal smakfulla likörer.

Det senaste 15 åren har vinkooperativet Fruitière Vinicole d’Arbois inkluderat Fruitière Vinicole de Poligny, ett kooperativ som omfattar Château Béthanie och en gammal 1200-tals Jakobinkyrka, Caveau des Jacobins och här, på denna mycket prestigefulla plats vinifieras vinerna och lagras i källaren.

Jura: paj på polenta och örter

Så här gör vi quiche på polenta, rödlök och örter

Denna quiche är baserad på ett traditionellt fransk-italienskt recept med ägg, ost, dijonsenap, örter som dragon och salvia, rödlök och polenta i pajskalet för att ge det en er robust lantlig smak.  

Comté är utan tvekan en av de kända Arbois ostarna och därför använder vi den i denna quiche. Den har också en mild, krämig och nötig smak och den smälter väl, vilket också gör den mångsidig och perfekt för quichen. Den här quichen kan du äta varm eller kall.  

Du behöver

 • 150 g polenta
 • 2 fylliga nävar med späda ruccolablad
 • 25 g smör
 • 125 g riven comté
 • 6 stora ägg
 • 2 tsk vegetabilisk olja
 • 2 tsk dijonsenap
 • 1 rödlök, skalad och skivad
 • färsk dragon och salvia
 • salt och peppar
 • 2,5 dl vispgrädde

Värm ugnen till 180 °.

Pajskal

Koka polentan enligt förpackning på medelvärme. Rör hela tiden och koka i sådär 5-6 minuter så att allt vatten har absorberats och polentan är tjock. Rör i smör, en tredjedel av osten och 1 ägg.

Lägg över polentan i en rund ugnsfast nonstick pajform som du klätt med bakpapper. Se till att fördela mer av polentablandningen kring kanten än på mitten. Låt svalna. Därefter trycker du upp blandningen på sidorna med spatel och gräddar i ugn i 30 minuter tills pajskalet känns torrt.

Under tiden steker du rödlöken på låg värme i några minuter tills den är genomskinlig. Lägg allt i en skål, tillsätt ruccola och rör i resterande ägg den stekta löken, resten av osten och grädden samt senap.

Lägg i dragon och salvia. Se också till att de sticker fram på toppen av pajen.

Grädda i ca 40 minuter. Täck eventuellt med alu-folie om pajen blir för brun mot slutet av gräddningen. Ta ut pajen när den är klar och låt den få stå och ”sätta sig” i 10 minuter innan du lossar kanten och gärna en kvart till innan du skär upp den före servering.

Lite mer om Jura och druvorna:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Pierre Bourée Fils Meursault

Ett prestigefullt oh elegant Chardonnayvin som kommer direkt från hjärtat i Bourgogne, Côte D'Or ch lagrat på franska ekfat i 16 månader. Detta är ett vin med en tydlig karaktär av vignes blanches med full av mineralitet och ek.

Artikelnummer: 2505

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Bourgogne, Frankrike

Alkohol: 13,5 %

Pris: 249 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna