Alla känner till druvan Chardonnay, en druva som finns över hela världen och som är väldens mest odlade druva. Chardonnay-vin finns i olika stilar som verkligen markant skiljer sig från varandra. Smörigt, ekade vita viner som har en helt annan smakprofil än de som inte är så kallade ”ekade” utan som är mer åt det friska, syrliga och fruktiga hållet.  Sedan finns det mousserande Blanc de Blanc på Systembolaget som också har en helt annan vinprofil och som man även använder till att göra Champagne.

Snabbmeny för denna artikel

Meningarna går isär. Många älskar den smöriga ekade sorten, andra tycker att det blir för krämigt och föredrar ett fruktigare vin.  Det är jäsningsprocessen som är avgörande för vinet, och därför kommer det faktiskt att påverka smaken, beroende på vilket fat som man lagrar vinet på.

Vi ska titta lite närmare på dessa viner och ge förslag på ett bra Chardonnay-vin för varje stil som du kan prova.  Tre stilar alltså:

  • fruktiga och citrusfriska
  • smöriga och ekade
  • mousserande

Vi har valt tre mycket bra franska viner som vi tycker representerar var sin vinstil.

Fruktiga och friska Chardonnay-viner

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre

Nya världens Chardonnay-viner som Systembolaget har, lagras nästan aldrig på ekfat och de är kända för att vara mycket fruktdrivna och syrliga, friska viner som generellt inte är lika komplexa som de ekade Chardonnay-vinerna. Här hittar du istället mer krispiga, citrusfriska viner. Chablis är en typisk fruktig Chardonnay. För det första är den producerad av 100% Chardonnay, och för det andra kommer den bara från regionen Chablis. Vad kunde vara mer typiskt?

Leta efter unga viner som har mineraliska friska toner av citrusblom eller vita blommor.

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre | SB 5587 | 750 ml | Chablis | 270 kr

Detta är en Primer Cru och ett mycket klassiskt Chardonnay-vin från den ekologiska topproducenten Jean-Marc Brocard i Chablis. Typiskt vin för en frisk Chabli-stil där ekfat aldrig används till lagringen. Mycket god, varm och härlig Chablis som doftar äppelblom och gula päron med härlig citrusfriska. Vinet har också en mycket ren profil och en skön mineralisk ton som balanserar fruktigheten fint. Mycket gott matvin. Prova med en vit fisk i Beurre Blanc-sås eller tillsammans en läcker skaldjurscocktail med alla havets frukter. Bra vin till julbord!

Smöriga och ekade

Meursault

I den här kategorin hittar du krämiga och ekade Chardonnay-viner. Gillar du dessutom komplexa och eleganta viner som finns i primärt två stilar: en brödigare rikare stil med frodig tropisk frukt, grillad ananas, kex och vanilj eller en lättare profil med pocherad päron, bakat äpple, citruston och schysst mineralitet.

Leta efter ett vin som vilat under ett flertal månader på ekfat och som är fylligt med ett flertal aromkombinationer som kan inkludera härliga toner av vanilj, nejlika, kanel och nötter och crème brûlée, brioche samt krämig kola. Detta är ett vin som beskrivs som ett vin med en oljig, smörliknande konsistens.

Meursault | SB 2505 | 375 ml |Frankrike Côte de Beaune |249 kr

Meursault är ett av de mest kända Chardonnay-vinerna och kanske de mest populära av alla vita Bourgogneviner. Detta eleganta och komplexa vin produceras av de kunniga vinmakarna hos välrenommerade producenten Pierre Bourrée Fils som är kända för sina klassiska och underbara Meursault-viner. Här finns en tydlig rostad ekkaraktär med dofter som bakade äpplen, smör, hasselnötter och pudrat kanel som även ger ett mycket krämiga, komplext och gott matvin med fin syra och mineral. Denna typ av Chardonnay matchar fantastiskt bra med krämiga rätter som svamprisotto, eller en hummer bisque en även med kyckling cacciatore.

Mousserande Blanc de Blanc

Palmer Blanc de Blanc

Kanske det mest populära vita Chardonnay-vinet på Systembolaget som dessutom är mousserande eller ibland till och med en Champagne då man skapar en cuvée som genomgår en jäsning på flaska och beroende på om vinerna lagras på ek eller rostfria ståltankar bestäms smakprofilen efter tirage, den andra jäsningen.  Ju längre ett mousserande vin åldras, desto mer krämigt, nötigt och brödigt blir vinet. Leta efter en stilpreferens med ett 100% Chardonnay Blanc de Blancs mousserande vin antingen från regionen Champagne eller från Côtes de Blancs. Champagne kan man också välja som vin till julbord!

Palmer Blanc de Blanc | SB 7553 | 750 ml | Frankrike Champagne | 349 kr

Nyanserad och prisvärd Champagne, ett mousserande vin från champagne-kooperativet Palmer & Co som är kända för sina goda cuvéer. En frisk och härligt smakfull och elegant Champagne som har toner av mogna, röda äpplen och citrus. Ganska mycket kex och lite kola ger ett trevligt bubbel som smakar som det ska. Stänk av honung och mineral ger denna Champagne en god och en rikare torr och fyllig vinprofil med fin matkompetens. Prova även gärna med salta stekta rätter med bläckfisk eller stekt kyckling eller bara som aperitif att skåla med.

Relevanta internationella länkar

Frågor och svar


Hur hittar jag ett vitt vin smörkola?

Alla viner som har producerats av riktigt mogna chardonnaydruvor har en tydlig smak av smörkola.

En smörkola chardonnay, vad är det?

Smörkola är en smakterm som ofta används av vinkonnässörer när de provar eller dricker ett chardonnayvin tillverkat av välmogna druvor.

Hur väljer jag den bästa chardonnay?

Det beror helt på dina preferenser, men många uppskattar en vällagrad chardonnay.

Varför kallas det för smörigt vin?

När chardonnaydurvorna får mogna ordentligt och skördas precis innan de blir övermogna, ger de vinet en smak av smörkola.

Vad är ett ekat vitt vin?

Det är helt enkelt ett chardonnayvin som har lagrats på ekfat.


Du kan läsa mer om Chardonnay-viner och Champagne här:

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy