Hem » Vin Skola » Lär dig det viktigaste om Champagne på några minuter
Vin Skola

Lär dig det viktigaste om Champagne på några minuter

front_socker - Vinjournalen.se

Förutom att äkta Champagne endast får produceras i regionen Champagne i Frankrike och att det finns c:a 100 miljoner bubblor i varje flaska, kanske det skulle vara kul att imponera med lite Champagnekompetens utöver det vanliga? Här kan du lära dig det viktigaste på några minuter:

Snabbmeny för denna artikel

Vilka druvor används för att göra Champagne?

Det finns tre druvor i Champagne: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier och druvorna är en anledning till att Champagne smakar annorlunda än exempelvis en Prosecco som är tillverkad av druvan Glera eller en Cava som framställs av druvorna Xarel-lo, Mazuelo och Parellada. Champagner Blanc de Noirs är producerade av endast blåa druvor, exempelvis 100% Pinot Noir. En Champagne Blanc de Blancs är gjord endast av vita/gröna druvor som exempelvis Chardonnay

Vilken klass håller Champagnen?

socker1 - Vinjournalen.se

De flesta Champagner under 500 kronor är klassade NV, No Vintage, och de kan vara en blandning av olika årgångar, vilket man gör för att uppnå just en speciell smak. Går du upp i pris ett snäpp kan du få en årgångschampagne som exempelvis en prestige cuvée som kommer från speciella vingårdar som Veuve Clicquot eller Moët & Chandon, för att ta två exempel.

Är Champagnen torr eller söt?

Champagnen klassas också i olika nivåer av dosage beroende på om den är söt eller torr, från Brut Nature, den torraste till Doux som är den sötaste. Det beror på hur mycket socker det finns i Champagnen.

De två vanligaste är Brut (mycket torr) och Extra Dry (fortfarande torr, men mer fyllig).

Hur är den typiska Champagnesmaken?

En fin Champagne ska vara både balanserad, krämig och livlig. Förutom de friska smakerna av frukt som äpplen, plommon och apelsin för att ta några exempel, finns det även inslag av mineral, honung och framförallt bröd.

Här förklarar Javier Peruena från Berry Bros. & Rudd i London kortfattat om hur man väljer en Champagne och vad man ska titta på för att träffa rätt.

 

 

Vinjournalens Champagne tips


champagne-druvor - Vinjournalen.se

Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 339 :-


Bildgalleri – Lär dig om Champagne

Champagne tips nybörjare?

  • Visste du att det finns andra mindre kända druvsorter som används för att göra champagne: arbane, petit meslier, pinot blanc och pinot gris.
  • Visste du att en champagne gjord på blå druvor, till exempel pinot noir och pinot meunier, kallas champagne blanc de noir. 
  • Visste du att blanc de blanc-champagne uteslutande framställs av Chardonnay-druvan (eller andra gröna druvor från just Champagne).
  • Visste du att det finns tre huvudsakliga druvsorter i Champagne: Chardonnay, Pinot noir, Pinot meunier. Förutom dessa finns även andra, men dessa användas väldigt sällan.
  • Visste du att skörden i Champagne sker för hand.

Film lär dig allt om Champagne

Frågor och svar Champagne

Vad är cuvée?

Ordet är en fransk term för viner och som kan stå på etiketten och beskriver i allmänhet ett vin av en specifik blandning eller batch. Att det står cuvée på etiketten är ingen garanti för överlägsen kvalitet.

Varför roterar man flaskor med champagne?

Champagne lagras länge, därför måste flaskorna flyttas och roteras för att lossa sedimentet som samlas i flaskans hals (en blandning av döda jästsvampar och jästhjälpmedel) och som man kastar vid andra jäsningen. På franska heter det ’remuage’ som betyder befrielse.

Varför är champagne så dyrt?

Det finns 2 saker som bestämmer priset. Dels är det ett tufft och hårt klimat i regionen Champagne som inte alltid är nådigt, man kan få mindre skördar till exempel. Dels produktionen. Champagne tillverkas via méthode traditionelle så processen är rigorös och tidskrävande med 2 jäsningar. Man måste också gå igenom olika moment som tirage, ridding, dosage – en längre process än med stilla viner. Champagner måste lagras i minst 15 månader på jästfällningen, en årgångschampagne lagras 36 månader.

Hur många bubblor är det i en flaska champagne?

Det finns cirka 58 miljoner bubblor i en flaska champagne.

Äter man bara kaviar till champagne?

Champagne är ett mångsidigt matvin, tycker vi, med en lätt smak och lång finish som gör den perfekt att matcha med många rätter, som pommes frites, sushi och calamari.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.