Förutom att äkta Champagne endast får produceras i regionen Champagne i Frankrike och att det finns c:a 100 miljoner bubblor i varje flaska, kanske det skulle vara kul att imponera med lite Champagnekompetens utöver det vanliga? Här kan du lära dig det viktigaste på några minuter:
Snabbmeny för denna artikel
- Vilka druvor används för att göra Champagne?
- Vilken klass håller Champagnen?
- Är Champagnen torr eller söt?
- Hur är den typiska Champagnesmaken?
- Vinjournalens Champagne tips
- Frågor och svar Champagne
- Bildgalleri – Lär dig om Champagne
- Champagne tips nybörjare?
- Film lär dig allt om Champagne
Vilka druvor används för att göra Champagne?
Det finns tre druvor i Champagne: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier och druvorna är en anledning till att Champagne smakar annorlunda än exempelvis en Prosecco som är tillverkad av druvan Glera eller en Cava som framställs av druvorna Xarel-lo, Mazuelo och Parellada. Champagner Blanc de Noirs är producerade av endast blåa druvor, exempelvis 100% Pinot Noir. En Champagne Blanc de Blancs är gjord endast av vita/gröna druvor som exempelvis Chardonnay
Vilken klass håller Champagnen?
De flesta Champagner under 500 kronor är klassade NV, No Vintage, och de kan vara en blandning av olika årgångar, vilket man gör för att uppnå just en speciell smak. Går du upp i pris ett snäpp kan du få en årgångschampagne som exempelvis en prestige cuvée som kommer från speciella vingårdar som Veuve Clicquot eller Moët & Chandon, för att ta två exempel.
Är Champagnen torr eller söt?
Champagnen klassas också i olika nivåer av dosage beroende på om den är söt eller torr, från Brut Nature, den torraste till Doux som är den sötaste. Det beror på hur mycket socker det finns i Champagnen.
De två vanligaste är Brut (mycket torr) och Extra Dry (fortfarande torr, men mer fyllig).
Hur är den typiska Champagnesmaken?
En fin Champagne ska vara både balanserad, krämig och livlig. Förutom de friska smakerna av frukt som äpplen, plommon och apelsin för att ta några exempel, finns det även inslag av mineral, honung och framförallt bröd.
Här förklarar Javier Peruena från Berry Bros. & Rudd i London kortfattat om hur man väljer en Champagne och vad man ska titta på för att träffa rätt.
Bildgalleri – Lär dig om Champagne
Champagne tips nybörjare?
- Visste du att det finns andra mindre kända druvsorter som används för att göra champagne: arbane, petit meslier, pinot blanc och pinot gris.
- Visste du att en champagne gjord på blå druvor, till exempel pinot noir och pinot meunier, kallas champagne blanc de noir.
- Visste du att blanc de blanc-champagne uteslutande framställs av Chardonnay-druvan (eller andra gröna druvor från just Champagne).
- Visste du att det finns tre huvudsakliga druvsorter i Champagne: Chardonnay, Pinot noir, Pinot meunier. Förutom dessa finns även andra, men dessa användas väldigt sällan.
- Visste du att skörden i Champagne sker för hand.