Förutom att äkta Champagne endast får produceras i regionen Champagne i Frankrike och att det finns c:a 100 miljoner bubblor i varje flaska, kanske det skulle vara kul att imponera med lite Champagnekompetens utöver det vanliga? Här kan du lära dig det viktigaste på några minuter:
Vilka druvor används för att göra Champagne?
Det finns tre druvor i Champagne: Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier och druvorna är en anledning till att Champagne smakar annorlunda än exempelvis en Prosecco som är tillverkad av druvan Glera eller en Cava som framställs av druvorna Xarel-lo, Mazuelo och Parellada. Champagner Blanc de Noirs är producerade av endast blåa druvor, exempelvis 100% Pinot Noir. En Champagne Blanc de Blancs är gjord endast av vita/gröna druvor som exempelvis Chardonnay.
Vilken klass håller Champagnen?
Är Champagnen torr eller söt?
Champagnen klassas också i olika nivåer av dosage beroende på om den är söt eller torr, från Brut Nature, den torraste till Doux som är den sötaste. Det beror på hur mycket socker det finns i Champagnen.
De två vanligaste är Brut (mycket torr) och Extra Dry (fortfarande torr, men mer fyllig).
Hur är den typiska Champagnesmaken?
En fin Champagne ska vara både balanserad, krämig och livlig. Förutom de friska smakerna av frukt som äpplen, plommon och apelsin för att ta några exempel, finns det även inslag av mineral, honung och framförallt bröd.
Här förklarar Javier Peruena från Berry Bros. & Rudd i London kortfattat om hur man väljer en Champagne och vad man ska titta på för att träffa rätt.