Vad många inte vet är att Grenache-druvan är en viktig del i många av världens mest berömda blandviner. Grenache själv har beskrivits smaka som godis. Tänk på att dessa viner är väldigt söta, men också mycket torra, då den höga sockerhalten omvandlas till alkohol.
De vanligaste sorterna som blandas med Grenache-viner:
- Carignan
- Cinsaut
- Syrah (Shiraz)
- Tempranillo
Grenache-viner anses av många utgöra en av blandvinernas treenighet. De andra två är Merlot och Cabernet Sauvignon. Grenache är utvald för att dess smaker inte övermannar de andra vinernas. Istället mjukar dess tanniner upp dem och de mogna smakerna framhäver de andra vinernas smaker.
Grenacheviner är ofta ljusröda men, beroende på hur vinrankorna sköts under växtsäsongen, kan druvorna användas för att producera ett kraftigare vin. Den största delen av de franska Grenachevinerna produceras i Rhônedalen, men idag finns de över hela världen.
Frågor och svar:
Vilka andra druvsorter blandas vanligtvis med Grenache-viner?
Carignan, Cinsaut, Syrah (Shiraz) och Tempranillo.
Varför anses Grenache-viner vara en del av blandvinernas treenighet?
För att dess smaker inte övermannar de andra vinernas smaker, utan istället mjukar upp deras tanniner och framhäver deras smaker.
Vilken färg har vanligtvis Grenacheviner?
Ljusröd, men beroende på hur vinrankorna sköts under växtsäsongen kan druvorna användas för att producera ett kraftigare vin.
Var produceras den största delen av de franska Grenachevinerna?
I Rhônedalen.
Var i världen kan man hitta Grenacheviner idag?
Över hela världen.
Vinguider relaterade till denna artikel
Vinjournalen.se Tips
Smak
björnbär,
fruktig,
lakrits,
plommon,
svarta oliver,
viol,
skogsbär,
färska örter
Arom
björnbär,
lakrits,
plommon,
skogsbär,
viol,
svarta oliver,
färska örter,
fruktig
Färg
blå,
mörk,
lila
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020Alkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
Relaterade inlägg