Grenache, eller garnacha som den ibland kallas, är en blå druva som härstammar från Spanien. Idag odlas den framför allt runt medelhavet och södra Rhône är det område man framför allt associerar med druvan. Eftersom grenache inte passar särskilt bra för lagring på egen hand väljer man ofta att blanda den med andra druvor som, tack vare sin stora mängd tanniner, klarar uppgiften. Vanliga druvor som blandas med grenache är:

  • Tempranillo
  • Syrah
  • Mourvèdre
  • Cariñena

Trots att den sällan förekommer på egen hand är grenache allt annat än tråkig och alldaglig som man kanske kan tro. Faktum är att raka motsatsen kan bevisas. Tar du en klunk av ett vin som domineras av druvan får du en exotisk, fruktig och kryddig upplevelse. Bland smakerna kan du finna bland annat körsbär, peppar, kaffe, oliver och röda vinbär.

Grenache är en druva som trivs bäst i varmt klimat. Bland de finaste grenachevinerna kommer från södra Frankrike, i synnerhet Rhône. Du bör däremot se upp för billigare blandningar eftersom druvan ofta används i dessa då den ger en hög alkoholhalt och stor volym. Men låt inte detta avskräcka dig – har du en gång njutit av en riktigt bra grenache kommer du inte glömma känslan.

Förutom i Rhône tillverkas även fina roséviner i norra Spanien. I Rioja har den sällan huvudrollen, men i katalanska Priorat är den högt uppskattad för sin egna, unika karaktär. Grenache förekommer både i rödvin och i rosévin.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy