Grenache

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Grenache

Allmän information om Grenache
Allmän information om Grenache

Grenache eller Garnacha

Grenache på franska, eller mer känd som Garnacha på spanska, är en senmognad druva. Vinstocken är kraftig, vilken gör den motståndskraftig mot vind och till och med torka. I den här druvan kan vi hitta röda fruktsmaker med toner av vitpeppar. Syran och tanninerna i denna druva tenderar att gå mot den lägre änden av spektrumet, beroende på förhållandena vid odlingstidpunkten och dess tillväxt. Vi kan också hitta varianter som Garnacha Blanca, Garnacha Peluda och Garnacha Tintorera.

Lite historia om Grenache

Man trodde ursprungligen att druvan kom från Sardinien och att den fördes till Spanien när aragonerna ockuperade ön på 1300-talet, men enligt ampelografiska tester har Grenache-druvan sitt faktiska ursprung i regionen Aragonien i norra Spanien. Vid den tiden var druvan känd som Tinto Aragonés eller Tinto de Aragón. På 1700-talet var denna druva en av de första sorterna som nådde Australien och var där den mest planterade – tills den överträffades 1960 av en ny variant, Shiraz-druvan.

Grenache är av spanskt ursprung men odlas också i länder som Frankrike, Italien och USA. Idag odlas denna druva även i länder som Kina och Mexiko. I Spanien har Grenache tappat mark de senaste åren då odlare gjort plats i sina vingårdar för druvor som Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Merlot. Detta har banat väg för Frankrike att bli den största producenten av Grenache druvan.

Vinjournalens tips på Grenache

Domaine des Pasquiers

Plan de Dieu är franska för Gud’s plan och efter att ha provat vinet förstår vi varför. Vinet är fylligt med en kryddig smak av björnbär, viol, svartpeppar, hallon och lakrits.

Jord som gynnar Grenache

I södra Frankrike anpassar sig vinstocken till steniga jordar och trivs på granit- och väldränerade skiffermarker. Dess kraftfulla vinstockar och anpassningsförmåga har gjort att tillväxten på torra och heta platser, som Kalifornien och södra Australien, tagit fart. Grenache erbjuder ofta viner med alkoholhalter över 15%.

Grenache och några viner

Syrah, Cariñena eller Tempranillo är några av de sorter som ofta blandas med Grenache. Tack vare dess mångsidighet kan vi hitta både röda-, rosé- och till och med söta viner av Grenache, till exempel i Tavel eller Cotes du Rhône, Frankrike, eller Navarra, Spanien. Tack vare den höga nivån av socker som denna druva innehåller kan vi också njuta av naturligt söta vinerna från Roussillon och Banyuls. Typiska karaktärsdrag när det kommer till smak är svarta vinbär, rostade nötter, läder, honung, körsbär, kryddor, peppar, kaffe, svarta oliver och tjära.

Mat som passar med Grenache

Rose vin med skaldjur

Tack vare sin intensiva smak är den perfekt med välkryddat kött, till exempel en bra nötköttsgryta eller grillad vaktel. Om vi däremot är ute efter skaldjur eller grönsaker, så servera det hellre med Grenache rosé.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Grenache, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om grenache

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.