Den mest uppenbara skillnaden mellan de olika typerna av vin är naturligtvis färgen på vinet. Rött och vitt är de vanligaste, andra inkluderar även portviner, starkviner, roséviner och naturligtvis mousserande vin. Men som sagt, det ska till mycket mer än detta, och när du har bättre förståelse för olika typer av vin, kommer du att vara i en mycket bättre position att välja rätt vin för måltiden du beställer eller för ett särskilt event du planerar.

Vad är det som gör ett Rött vin Rött och ett Vitt Vin Vitt?

De flesta av oss behöver egentligen inte mycket hjälp i att skilja ett vitt vin från ett rött, men hur många förstår vad som gör dem till den färg de är? Även om detta kan verka lite förenklat, är detta det första steget mot att få en bättre förståelse för olika typer av vin. Naturligtvis ser båda dessa viner inte bara annorlunda ut, en har en klar till bärnstensfärgad färg och kallas vitt, medan övriga varierar från en ljusrosa färg hela vägen upp till en djup purpurfärg.

Skälet till detta fantastiska utbud av färger är helt enkelt de olika typerna av vindruvor som används för att göra varje sort. Medan de flesta kan anta att färgen på vinet är baserat på färgen på fruktköttet av druvorna som används till att göra vinet, är det faktiskt färgen på skalet som bestämmer färgen på vinerna som produceras. Tillsammans med detta spelar tanniner i varje sort av vindruvor en stor roll i det slutliga resultatet.

Vilken roll spelar tanniner i olika vinsorter?

För att bättre förstå vilken roll tanniner spelar i olika typer av vin, måste du först få bättre förståelse vad tanniner är. Tanniner är en förening som naturligt förekommer i alla vindruvor i olika grad och i ett antal andra växter och frukter. Te är ett perfekt exempel på en konstruktion där mycket höga halter av tanniner finns. De flesta säger att tanniner har en bitter smak som får munnen att dra ihop sig, eller ha den där torra bomullsartade smaken.

Ju längre producenten man låter skalen stanna kvar i druvsaften efter att de pressats, ju högre nivå av tanniner blir det. Samtidigt, desto längre skalet förblir i kontakt med vinet, ju mörkare blir färgen på det färdiga vinet. De viner som har liten eller ingen tid tillsammans med skalet, tenderar att bli vita eller rosé, de som har spenderat mest tid, blir röda och ju längre skalet lämnas i kontakt, desto mörkare viner kommer det sannolikt att bli.

Vad de flesta är omedvetna om, är det faktum att du faktiskt kan få ett vitt vin från röda vindruvor om du avlägsnar skalet från druvsaften omedelbart, då färgen på olika viner kommer just från skalet från druvorna. Med bara små variationer, är fruktköttet hos den stora majoriteten av vindruvor vitt oavsett färgen på skalet.

Dessa tanniner anses vara ryggraden hos alla röda viner, det är därför vi beskriver röda viner som fasta eller med seg smak och i vissa fall som bitter. Samma tanniner är också ansvariga för strukturen av ett vin, från slätt till grovt, eller i vissa fall “sega”. Som en tumregel, kommer du att finna att ju högre tannin-nivåerna är i ett rött vin, desto mörkare blir det till färg och ju djärvare blir det i smak.

Tanniner i Vitt och Rosé vin

Hur är det då med vita viner? Har de inte att några tanniner alls? Alla viner, oavsett färg, har en viss tannin i sig. Skillnaden är att nivåerna av tanniner i de olika vita vinerna är rätt oväsentlig eftersom dessa får sin ryggrad från mycket högre surhetsgrader än i röda viner. Det är dessa höga surhetsgrader som ger vita viner deras rena, skarpa smak. Om du stöter på ett vitt vin som har en mycket låg nivå av syra, beskriver man det som platt eller som en del i vinindustrin skulle säga, “slappt”.

Rosévin ligger mellan de röda och vita, men dessa tenderar att gynna de vita då de har relativt låga tannin-nivåer som skapas genom att begränsa antalet dagar som skalen får förbli i kontakt med vinet.

Att kyla eller Inte kyla

Tanniner är också anledningen till att röda viner aldrig kyls innan de serveras. Även om det inte finns några regler som säger att du inte kan kyla röda viner innan du serverar dem, kanske de inte uppskattar de effekter detta tenderar att ha på dem. När röda viner kyls ned, tenderar de att få mer bitter smak, och när man tänker på hur bittra en del av dem redan är redan, kommer det bara att öka deras nivåer till den punkt där de inte längre anses drickbara. Detta är ett direkt resultat av de höga nivåerna av tanniner.

Å andra sidan, då vita viner och rosé båda har mycket låga tannin-nivåer, tenderar dessa att faktiskt smaka bättre när de är kylda. Samtidigt måste du undvika att de blir för nedkylda, eftersom detta kan göra det svårt för dig att känna dess fulla smak eftersom de kan vara något känsliga karaktär. I slutändan är det en fråga om smak och du måste basera ditt slutliga beslut på dina personliga preferenser, snarare än vad tumregeln har att säga om vilka viner du kan dricka till en viss måltid.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy