Tempranillo. Den spanska kvalitetsdruvan med tjockt skal som mognar tidigare än alla andra spanska druvor och därav namnet: temprano betyder ‘tidigt’ på spanska. Tempranillo är den ledande blå druvan i Spanien och man tänker omedelbart på fruktiga, kryddiga, ekfatslagrade viner, mjukt balanserade tanniner. Tempranillo-viner produceras också i många stilar och åldrar från Joven eller unga viner till lagrade Gran Reserva, ofta upp till 18-24 månader med kanske ytterligare fyra års lagring i flaska och ju mer vinet är fatlagrat, desto bättre kvalitet får du i regel och desto mer får du självklart också betala.

Det finns torra, röda viner eller roséviner. Och det finns till och med en vit mutation av Tempranillo som heter Tempranillo Blanco och som man gör vita friska och fruktfräscha Rioja-viner av. Tempranillo är också en av de bästa druvorna som man kan använda för att göra portvin som man till exempel gör i Portugal.

Ålder påverkar ofta smakstilen i vinet. Ett Crianza-vin är ofta saftigt och fruktigt. Reserva och Gran Reserva har djupare, mörkare frukttoner och den typiska tonen av läder har blivit en signatur.

Ett Tempranillo-vin av bra kvalitet kan du ställa in i vinskåpet och glömma bort några år. Men oftast gör inte det något alls. Du öppnar flaskan en dag och häller upp ett glas. Och vilken smakprofil! Ett intensivt och mörkt rubinrött vin som doftar av mörka röda bär och frukter som inkluderar plommon, körsbär, torkade fikon och sedan kanske lite tobak, cederträ, vanilj, muskot, kaffe, läder, örter och ekfat förstås. Ni vet de där goda smakrika tonerna som vi alla älskar att hitta i ett rött vin.  

Man tänker medelbart på vinregionen Rioja i norra Spanien men druvans ursprung är inte helt klart. Men andra klassiska Tempranillo-regioner är Navarra, Toro, Cigales i Castilla-León, La Mancha och Ribera Del Guadiana för att nämna de viktigaste.

tempranillo - druvor

Tempranillo kan vara en inhemsk druva som uppstod någonstans på den spanska landsbygden. Eller så fördes till Spanien av conquistadorerna på 1600-talet. Många har tidigare trott att den är en tidig klonad druva av Pinot Noir och även om dessa två druvor har vissa egenskaper gemensamt, så har det visat sig att de två inte är släktingar. Faktum är att Tempranillo är en mycket gammal druva och fenicierna introducerade den nog från Syrien till den iberiska halvön för 3 000 år sedan.

Oavsett så trivdes Tempranillo redan tidigt i Spaniens heta, torra klimat. Under årens lopp har Tempranillo blivit mer och mer populär i Spanien men även i resten av världen. Redan 1905 tog Frederic Bioletti md sig den till Kalifornien, men då hette den Valdepeñas.  Idag har Tempranillo även blivit vanligare i de svalare spanska regionerna som Ribera del Duero, Navarra och Penedès, men man hittar druvodlingar i Portugal och så långt bort som i Australien i bland annat McLaren Vale och även nordöstra Victoria och Sydafrika, Thailand, Argentina, Chile och Mexiko. I USA ganska svala regioner, men det verkar trivas bra. 88% odlas fortfarande i Spanien och Tempranillo är den fjärde mest planterade druvan i världen och den är en av de nio röda ädla druvorna.

Många goda och kända viner görs helt av Tempranillo och druvan är den viktigaste komponenten i de typiska Riojavinet, men druvan kan också användas som blanddruva oftast tillsammans med Garnacha, Graciano, Merlot och Cabernet Sauvignon och i Australien blandas med exempelvis Shiraz

Tempranillo - med ost

Vi ska prova några olika Tempranillo-viner och då ska man veta att druvan kan ha ett annat namn som ofta anspelar till vinregionen där den odlas. Tinta de Santiago, Tinta Aragones, Tinto de Toro, Tinta Madrid är bara några av de många namn som Tempranillo kan få heta. I distriktet Ribera del Duero heter den till exempel Tinto Fino eller Tinta del País.

Ett Tempranillo-vin är en utmärkt matkamrat och är ett förvånansvärt mångsidigt matvin kan matcha bra med rostade grönsaker, rökta charkuterier, spanska ostar och korvar, grillat kött, men även pasta, pizza och tacos.

Vi hade gärna visat upp några viner från Nya Världen, Australien, Argentina och Chile som kan vara trevliga att prova och kanske lite annorlunda smakprofil. Men vi hittar inga sådana viner på Systembolaget, så vi får nöja oss med att prova viner från några spanska regioner från mer vardagsviner till några spanska långkörare och mer dyrare Reserva-viner.  Om du hittar svinet från den delen av världen, så hör gärna av dig till oss. Vi tar dessa viner i prisordning. Alla viner finns direkt på systemhyllan.

tempranillo - vinerna

3 Amigos 2018 | nr 2691 | Valencia | 65 kr

Modernt och trevligt vardagsvin till bra pris från Bodegas Vinival och klassat DO Valencia. Mycket fruktigt rödvin där Tempranillo är en banddruva till liten del men ändå skänker vinet den där äkta tapaskänslan. Andra druvor i blenden: Monastrell, Garnacha Tintorera och Syrah. Joven, ungt vin men fruktigt och smakfullt av körsbär och pigga örter. 

coris 2018 | nr 2537 | Katalonien | 89 kr

Prisvärt, fylligt och tät i färgen rödvin och med balanserad syra från Cara Nord Celler och även detta är en blend där Tempranillo spelar ihop med Garnacha Tinta och Cabernet Sauvignon. Trevlig durvmix och smakfullt fruktigt av röda, mogna frukter med vanilj och lite basilika. Typiskt aromatiskt i snygg spansk stil med fatkaraktär.

Carodorum Issos 2016 | nr 2744 | Toro | 99 kr

Här kallas druvan Tempranillo för Tinta de Toro efter växtregion där producenten Carmen Rodríguez Méndez ligger. Druvor från 35-åriga stockar. Härligt och med toner av röda frukter och choklad, ceder och kaffe. Läckert köttvin till schyst pris med fin fyllighet och hög fruktsyra som balanseras fint tillsammans med distinkta tanniner.

Conde de Valdemar Gran Reserva 2010 | nr 12601 | Rioja | 149 kr

Snyggt fylligt och välgjort vin som varit en långkörare i Sverige och populärt sedan länge och Bodegas Valdemars flaggskepp. Ett Gran Reserva-vin med fatkaraktär som är smakfullt i äkta, kryddig Rioja-stil. Tre spanska druvor: Tempranillo med och små delar av Mazuelo och Graciano. Läckra smakaromer av torkade röda frukter, tobak och choklad.

Baron de Ley Gran Reserva 2012 | nr 2768 | Rioja | 209 kr

Med läckra fruktiga toner av plommon och russin färska örter, kryddor och choklad – detta är en Gran Reserva och stilren Rioja med några år på nacken från topproducent och vingruppen Baron de Ley i Rioja.  Det dyraste vinet här men mycket prisvärt, välgjort och utvecklat rödvin med utvecklad fatkaraktär. Mustigt, kryddigt och aromatiskt gott.

Läs mer om Spaniens viner:

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy