Din guide till Riojaviner

Det första du behöver lära dig för att hitta rätt bland Riojas vinutbud är hur vinerna klassificeras i området. När du väl har lärt dig det är det enkelt att urskilja vilka viner som kan falla dig i smaken. En av de viktigaste bedömningarna som sker för klassificering inbegriper att man tittar på ekfatslagringen. Ju starkare ekfatskaraktär, desto högre kvalitet har vinet. Riojaviner delas in i följande kategorier:

  • Rioja
  • Crianza
  • Reserva
  • Gran Reserva

Gran Reserva är den typ som har längst lagringstid (2 år på ekfat och 3 år på flaska), medan Riojavinerna har kort till ingen lagringstid alls på ekfat och ett år på flaska. Crianza och Reserva ligger någonstans däremellan.

Anledningen till att det är enkelt att hitta rätt bland Riojas viner är att de olika vinerna inom samma kategori har liknande karaktär. Detta kontrolleras av styrelsen Consejo Regulador DOCa Rioja som även försäkrar att kvaliteten håller sig konstant. Du kan alltså i princip prova ett vin från varje kategori, välja ut det du tycker bäst om och hålla dig inom den kategorin. Tycker du bäst om Reserva-vinet så är chansen stor att du kommer att vara nöjd med andra viner från samma kategori.

Tycker du om fler klassificeringar kan du välja vin utifrån tillfälle. Rioja är det lättaste vinet medan Crianza är något tyngre, Riserva ytterligare något tyngre och Gran Reserva den allra djupaste varianten. Samtliga viner passar dock särskilt bra till en bit smakrikt rött kött.

Frågor och svar:

Vilka kategorier delas Riojaviner in i?

Rioja, Crianza, Reserva och Gran Reserva.

Vad är den viktigaste bedömningen som sker för klassificering av Riojaviner?

Ekfatslagringen, där ju starkare ekfatskaraktär desto högre kvalitet har vinet.

Vilken typ av Riojaviner har längst lagringstid?

Gran Reserva, med 2 år på ekfat och 3 år på flaska.

Varför är det enkelt att hitta rätt bland Riojas viner?

Eftersom de olika vinerna inom samma kategori har liknande karaktär och kvaliteten hålls konstant av styrelsen Consejo Regulador DOCa Rioja.

Vilket tillfälle passar Riojaviner särskilt bra till?

En bit smakrikt rött kött.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.