Zinfandel eller Primitivo som druvan också kan heta, odlas på mer än 10 procent av Kaliforniens vingårdar. DNA-analys har visat att det är genetiskt ekvivalent med kroatiska druvorna Crljenak Kaštelanski och Tribidrag, som precis som Primitivo som traditionellt odlats i Apulien, längst nere i Italiens häl, där den introducerades på 1700-talet.
Druvan fann sin väg till USA i mitten av 1800-talet, där den blev känd genom variationer av namnet “Zinfandel”, ett namn som förmodligen är av österrikiskt ursprung. Druvan producerar vanligtvis ett ganska rustikt rött vin, men i USA finns det ett ljust rosévin som kallas för blush style och görs på en druva som heter Zinfandel.
Ytterligare forskning visar att ursprunget för primitivo- eller primativusdruvorna faktiskt kan ha börjat någon gång på 600-talet f.v.t. i Kaukasus-regionen i Eurasien. Den italienska Zinfandel-vinerna anlände till Kalifornien märkt som Primitivo i mitten av 1960-talet. Då upptäckte de amerikanska vinkännarna att dessa viner var mycket lika Zinfandel.
Detta vin presenterar en fruktig och intrikat skiktad smak med inslag av ek, plommon, svartpeppar, mörka körsbär, choklad, svarta oliver och björnbär. Den serveras bäst vid ett temperaturområde på 16-18°C och passar utmärkt till rätter med lamm eller nötkött, speciellt om de tillagas på grillen.”
Georgien |Kakheti Region | Art 209501 |GRW (Georgian Royal Wine) | 99:-
Smaken av det röda vinet beror på de hur druvorna som vinet är framställt av. Röda bär och frukter som hallon, björnbär, anis och peppriga drag är vanliga aromer för denna druva.
Trots att dessa viner produceras under namnet Primitivo i Italien så säljs de i USA som Zinfandel från Italien. Populariteten av vinerna har lett till att zinfanelodlingarna i Italien har ökat.
De flesta Zinfandelviner från Italien brukar vara väldigt robusta i smaken och innehåller mycket socker. Som många andra italienska röda viner har de en alkoholhalt över 15%. Smakerna varierar efter territorierna de produceras i. De viner som produceras i svalare klimat tenderar att ha lättare smaker, som hallon. Viner från varmare regioner lutar mot björnbär.
De bästa årgångarna av Zinfandel-viner från Italien:
Jag är sedan 2014 redaktör och receptmakare för Vinjournalen.se. Författare och skribent, har arbetat internationellt i flera länder och i Sverige. Bor i skärgården utanför Stockholm och brinner för mat och vin.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok