Chablis AOC är en del av vinregionen Bourgogne, men ligger så långt norrut att klimatet mer påminner om det i den milda Loiredalen. Chablisborna menar att vinerna som produceras här påverkas av sitt terroir mer än några andra viner i världen.

Det finns fyra kvalitetsnivåer av Chablisviner:

  • Petit Chablis
  • Chablis
  • Grand Cru Chablis
  • Premier Cru Chablis

Jordarna har alltid varit viktiga för vinerna som produceras i en region. Chablisområdet har två väldigt olika typer av jordar. Den enda är den mineralrika lerjorden av Kimmerridgian-området, som kännetecknar både Grand Cru och Premier Cru Chablisviner. Den andra är de något näringsfattigare jordarna där druvorna som används till Petit Chablisvinerna odlas.

Chablisviner känns igen på deras karakteristiska torrhet och friska smaker. De flesta viner från Bourgogneregionen är ekfatslagrade och tunga i smakerna, men Chablisviner ser sällan ekfat. Det enda undantaget för detta är de exklusivare vinerna, var komplexa smaker inte övermannas av eken.

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris125 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy