Hem » Vin Skola » Champagnens intressanta historia

Champagnens intressanta historia

26_itemthemeimage_4786-jpg - Vinjournalen.se

Champagne kommer från området champagne i Frankrike. Förutsättningarna för att denna dryck skulle kunna framställas bestämdes redan för 85 miljoner år sedan. Vid den här tiden låg området under vatten och var bebott av plankton. Dessa samlades efter sin död på havets botten och gav efter hand upphov till den kalk- och krithaltiga jordmån som idag återspeglas i varje glas äkta champagne.

De tidigaste spåren av vinodling i Champagne dateras till 400-talet. Regionen var präglad av välstånd och goda handelsmöjligheter eftersom många handelsvägar låg i alla olika riktningar. Staden Epernay som låg i regionen blev känd för sin vinodling redan på 800-talet då ärkebiskopen av en annan Champagne-stad, Reims talade gott om stadens viner. Idag ingår följande områden i vindistriktet Champagne:

  • Montagne de Reims
  • Vallée de la Marne
  • Côte des Blancs
  • Côte de Sézanne
  • Aube

Dom Pérignon är ett namn de flesta känner till från den exklusiva champagnen med samma namn. Men faktum är att Dom Pérignon faktiskt anses vara champagnens fader. Detta var en munk som levde på 1600-talet, dog på 1700-talet och hade under sin livstid en stor inverkan på dryckens historia, även om det inte var han som uppfann den. Champagnens första uppkomst tros vara en olyckshändelse då överblivna vinrester av en slump fått en andra jäsning och på så vis blivit mousserande. Herr Pérignons insats handlade om valet av druva, odlingsmetod och framställningsteknik. Även valet av flasktyp och kork var hans förtjänst, och runt 1650 började champagnens anta den skepnad vi idag känner igen – i form av ett vitt, mousserande vin.

Munkarna i området började tillverka champagne, men efter franska revolutionen tog olika champagnehus som Bollinger, Roederer, Deutz och Krug över och champagne som dryck blev populär på allvar, något som än idag inte verkar avta.

Frågor och svar:

Varifrån kommer champagne?

Champagne kommer från området Champagne i Frankrike.

Hur uppstod förutsättningarna för att framställa champagne?

Förutsättningarna för att framställa champagne bestämdes för 85 miljoner år sedan när området låg under vatten och var bebott av plankton som samlades på havets botten och gav upphov till den kalkoch krithaltiga jordmån som idag återspeglas i varje glas äkta champagne.

När började man odla vin i Champagne?

De tidigaste spåren av vinodling i Champagne dateras till 400-talet.

Vem anses vara champagnens fader?

Dom Pérignon anses vara champagnens fader.

Vilka champagnehus tog över tillverkningen av champagne efter franska revolutionen?

Champagnehus som Bollinger, Roederer, Deutz och Krug tog över tillverkningen av champagne efter franska revolutionen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.