Hem » Vin & Mat » Vinregionen Jura – trendigt vin- & ostparadis
Vin & Mat

Vinregionen Jura – trendigt vin- & ostparadis

Vinregionen Jura - omslag ostbricka och vin - Vinjournalen.se

Vinregionen Jura betyder inte bara goda viner men regionen är ett gastronomiskt nav i östra delen av Frankrike, beläget vid längan av Jurabergen i öster och med Schweiz i sydost. Talar man om Jura så talar man också om fantastiska viner och goda ostar.

När det gäller fabulösa smakupplevelser, så har man kommit helt rätt när man kommit till Jura. Dels finns Juras smakfulla, typiska och unika viner och dels finns allehanda traditionell mat, som de genuina, lokala Jura-ostarna som hela världen uppskattar. 

Men vad är det för goda ostar ? Vi ska ta en snabbtitt på ostarna och på vinerna som passar till, laga en berömd osträtt och smaka på två nylanserade viner som du enkelt kan plocka upp på Systemboalget idag!

vinregionen-jura-flera-ostar-1 - Vinjournalen.se

Vinregionen Jura – ett ostparadis för finsmakaren

Detta är ett bördigt land med mängder av lokala produkter, produits terroir som fransmännen säger och då menar de det speciella klimatet, den unika jorden och det lokala mathantverket som finns här. Och det finns gott om salta charkuterier och goda ostar. Några tips för din ostbricka från Jura :


Först, den populära och goda Comté. Råmjölken kommer endast från de franska korna Montbéliarde och Simmental. Varje dag tillverkas Comté-ost för hand i cirka 140 byns små ostfabriker, även kallade “fruitières”. Varje osthjul mognar i minst 4 månader och som mest 24 månader och ibland mer.

Den krämiga, halvhårda Morbier har ett tunt lager av träaska i mitten. Det gjorde man för att

att skilja kvälls- och nästa dags morgonmjölk åt. Osten är mild i smaken och passar utmärkt på din ostbricka. 

Mont d’Or är en annan typisk lokal och rund ost gjord på råmjölk men den görs endast på vinterhalvåret mellan oktober och mars.  Man äter den genom att skeda ur osten och göra ett litet osthål i mitten som man häller lite vitt vin i. Sedan in i ugnen och allt blir som en smaskig mini-fondue. 

vinregionen-jura-en-ostfabrik - Vinjournalen.se

Den läckra blåmögelosten Bleu de Gex var den första AOC-osten år 1935 (tätt följt av det första AOC-vinet 1936 i Arbois).

Mont d’or en Camembert-liknande ost i en rund trälåda, perfekt om man vill baka den i ugnen och Cancoillotte är en slät ostkräm i ett glas med mindre än 15 % fett och den görs bland annat på Vin Jaune och Kirsch.

Detta är bara några av Juras allra godaste ostar. Jag föreslår att du botaniserar och provar fra men favorit i din ostbutik!

Vinregionen Jura – ett himmelrike för vinälskaren


4 geografiska appellationer:

 • Arbois
 • Château-Chalon
 • l’Étoile
 • Côtes du Jura

5 druvsorter:

 • Trousseau
 • Poulsard (Ploussard)
 • Pinot Noir
 • Savagnin
 • Chardonnay
juras-viner-olika-vinstilar - Vinjournalen.se

I Jura görs generösa och fruktiga viner i alla färger och stilar, men det är de vita vinerna som tilltalar världens vinentusiaster allra mest. Signaturdruvan är Chardonnay.

Vin Jaune, det “gula vinet” förs uteslutande av druvsorten Savagnin, känns nästan som en sherry med smak av frukt, nötter och örter. Fatlagras minst 7 år.

Vin de Paille, ett sött ”stråvin” av torkade druvor som pressas och jäses. Fantastisk smak!

Macvin, ett gott, härligt starkvin med gamla anor, framtällt av druvmust.

Vi ska idag tipsa om 2 vita typiska Jura-viner, en Chardonnay och en mousserande Crémeant du Jura Brut.

Från producenten Fruitière Vinicole d’ Arbois på Systemboaget >>

jura-love-1 - Vinjournalen.se

Hitta >> Love Chardonnay Reserve 2019 | nr 2677 | 199:-

jura-brut1-1 - Vinjournalen.se

Hitta >> Crémant du Jura Brut | nr 2426 | 149:-

vinregionen-jura-flera-ostar-2 - Vinjournalen.se

Ostsufflé – Jura-style !

Vi lagar vår sufflé med hantverks- och hårdosten Comté och detta är ett relativt enkelt recept som jag tror att du vågar dig på.

Det finns nog ingen duktig kock som inte åtminstone någon gång har haft lite ångest inför att göra sufflé. Det är alltid den rädslan för att den kan falla ihop och bli totalt misslyckad…och så står man där.

Den här matiga ostsufflén är lätt att göra, så den trollar du fram med några enkla steg! Grunden är en enkel béchamelsås. Du kan i princip göra den i vad som helst, mindre ramekiner, större skålar – så länge de är ugnsfasta. Det stora sufflétrixet är att inte röra för mycket i de stelvispade äggvitorna.

Här har du ett recept och ingredienser för 4 personer:

 • ca 160 g riven, gärna lagrad Comté-ost
 • 3 ägg
 • 3 msk mjölk
 • 30 g mjöl
 • 60 g smör
 • 1 nypa riven muskotnöt
 • salt och peppar

Förbered béchamelsåsen först. Smält 50 g smör i en kastrull, tillsätt sedan mjölet och vispa. Koka såsen några sekunder under omrörning. Häll sedan i mjölken i en tunn stråle men fortsätt att röra ordentligt och kontinuerligt, så att det inte bildas klumpar och du får en riktigt fin, slät sås. Krydda med salt, peppar och lite muskotnöt.

Värm ugnen till 200°.

Smöra och bröa gärna en rund eller oval suffléform eller ramekiner 4 mindre portioner. Gör det ganska generöst och ställ åt sidan på en sval plats.

Separera äggvitorna från gulorna. Salta äggvitorna lite lätt och vispa dem tills de blir hårda, men rör inte omkring för mycket i de vispade äggvitorna. Tillsätt äggulorna och den rivna Comté-osten till kastrullen med béchamelsåsen, men som inte står på värme. Rör blanda allt ordentligt. Vänd sedan FÖRSIKTIGT och lite åt gången in de stela vitorna i sufflémixen med en slickepott. Försiktigt, så att vitorna inte går sönder.

Häll till sist hela blandningen i den smörade formen/formerna och peta inte för mycket i sufflén eller platta inte till den på toppen. 
Grädda i 15 minuter först men håll koll genom ugnsfönstret och ta ut formen/formerna direkt nr du ser att de fått färg. Sufflén ska puffa till sig och bli lite brun på toppen. 

Få inte panik om de under gräddningen sväller upp, de faller ihop något senare när den svalnar.

divider - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Varför besöka Jura?

Tack vare en ekonomi som kretsar kring att producera välkänt vin och ost bland böljande vingårdar och bergsängar, är Jura ett buffébord av fransk mat. Men landskapet lockar också naturälskare med sina fantastiska sjöar, vattenfall, dalar, kalkstensklippor och mer än 4 000 häftiga grottor. Franche-Comté är en vacker region i nordöstra Frankrike som gränsar till Schweiz.

Vilken ost kommer från Jura?

I Jura och de norra franska Alperna finns de överdådiga ‘Comtois’-alpostarna: Comté, Morbier, Emmenthal, Mont-d’or, Gex Blue, Vacherin du Haut-Doub och Cancoillotte.

Är Comté en hårdost?

Comté-ost tillverkas i Jura av opastöriserad komjölk. Det är en halvhård ost, ljusgul till färgen (men den blir mörkare när den åldras), med en konsistens som är smidig och kornig för yngre ostar till tät men blir fastare och kristalliserad för mer lagrade ostar.

Hur serveras vin jaune?

Vin Jaune serveras ofta vid temperatur 13–15 ° och vinet dekanteras ibland, så det får mer syre som kan förhöja vinets unika aromer.

Kan man göra fondue av Comté-ost?

Comté är en alpost som passar perfekt för fondue. Eiv den grovt och lägg den i fodue-pannan. Lägg i lite vitt vin, cirka 2-3 glas, under konstant omrörning med en träslev, tills Comté-osten är helt smält.

Läs mer om Jura:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.